Τα οκτώ «φάουλ» των Σκοπίων με τις Πρέσπες: Τι δεν εφαρμόζουν από τη συμφωνία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε λίγους μήνες (Φεβρουάριος 2022) θα συμπληρωθούν τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της kathimerini.gr, η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει συμμορφωθεί ακόμα σε μια σειρά από λεπτομέρειες, τις οποίες η Αθήνα παρακολουθεί πολύ στενά. Τα προβλήματα είναι τα εξής:

α) Δεν εφαρμόζεται η αλλαγή του ονόματος και του επιθέτου σε όλους τους δημόσιους θεσμούς, σώματα και ιδιωτικές οντότητες.

β) Οι ιστοσελίδες των κρατικών θεσμών δεν αντικατοπτρίζουν πάντα τις αλλαγές στους δημόσιους θεσμούς. Επίσης παρατηρείται ότι οι Αρχές στη Βόρεια Μακεδονία επιχειρούν να κρατήσουν τους παλαιούς κωδικούς ISO (MK, MKD) αντί της νεότερης συντομογραφίας RNM ή ΝΜ.

γ) Υπουργεία και άλλοι κρατικοί οργανισμοί δεν έχουν πάντα σήμανση και πινακίδες με το νέο όνομα του θεσμού και του κράτους.

δ) Πινακίδες που να αναφέρουν την ελληνική καταγωγή των αρχαίων Μακεδόνων δεν υπάρχουν σε όλα τα σχετικά μνημεία.

ε) Το σύμβολο της Βεργίνας δεν έχει αφαιρεθεί από όλα τα δημόσια κτίρια και δημόσιες χρήσεις. Από την ελληνική πλευρά έχει παρατηρηθεί ότι καθυστερεί η αφαίρεση των μεταλλικών καλυμμάτων των αποχετεύσεων στα Σκόπια και άλλες πόλεις της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και από σημεία όπως η κεντρική πλατεία της Βίνιτσα, μπροστά από την εκκλησία στην Μπέλιτσα, ο εξωτερικός χώρος του σχολείου «Νίκολα Κάρεφ» στο Κοτσάνι.

στ) Το «Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα» παραμένει γεμάτο με χάρτες της αποκαλούμενης «Μεγάλης Μακεδονίας» που περιλαμβάνει τμήματα της Ελληνικής Δημοκρατίας και χρησιμοποιεί αλυτρωτική ορολογία.

ζ) Τα ονόματα αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων υπάρχουν ακόμα σε έναν μεγάλο αριθμό δρόμων στα Σκόπια.  

η) Οι λέξεις «Βόρεια» και «Μακεδονία» στις επίσημες συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, εμφανίσεις των εθνικών ομάδων κ.λπ. πρέπει να είναι ιδίου μεγέθους, κάτι που δεν γίνεται πάντα. Δεν έχουν εγκαταλείψει όλοι οι κρατικοί θεσμοί τη χρήση συμβόλων με το παλαιό συνταγματικό όνομα της χώρας.

Λίγο πριν αλλά και μετά την επίσημη, τελευταία, επίσκεψη του κ. Νίκου Δένδια στα Σκόπια, στις 31 Αυγούστου, οι Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας προχώρησαν σε κάποιες κινήσεις καλής θέλησης.

Υπενθυμίζεται ότι τότε ο Ζάεφ είχε υποσχεθεί στον κ. Δένδια την πρόθεση εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση. Τότε, λίγο πριν από την άφιξη του κ. Δένδια στα Σκόπια ξηλώθηκε πινακίδα «οδού Φιλίππου Β΄» από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ αργότερα προσαρμόστηκε η επιγραφή του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Παράλληλα διορθώθηκαν οι πινακίδες στις συνοριακές διόδους Μπλάτσε, Δοϊράνης και Μετζιτλίγια, ενώ μετονομάστηκε και το Κεντρικό Οικονομικό Επιμελητήριο. Στα θετικά προσμετρείται και η έναρξη έκδοσης προσωπικών εγγράφων (διαβατήρια, ταυτότητες, πιστοποιητικά) με τη νέα ονομασία.

Mε αποκλειστικές πληροφορίες από kathimerini.gr, Βασίλης Νέδας

Τα οκτώ «φάουλ» των Σκοπίων με τις Πρέσπες: Τι δεν εφαρμόζουν από τη συμφωνία

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα