Τα νέα χαρακτηριστικά και το στίγμα του ανασχηματισμού: Ο Πρόεδρος της Κύπρου έδωσε υπουργικά χαρτοφυλάκια, πέραν των τεχνοκρατών, και σε κομματικά στελέχη…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός ανακοινώθηκε χθες. Οι αλλαγές στην κυβέρνηση έχουν δώσει στίγμα και χαρακτηριστικά.  Διαφοροποιούν την εικόνα του πρώτου υπουργικού συμβουλίου καθώς στην πράξη φάνηκε πως υπάρχουν κι άλλες ανάγκες πέραν από τα κριτήρια, που είχαν τεθεί πριν τον σχηματισμό κυβέρνησης, τον Μάρτιο του 2023.

Είναι και ένας ανασχηματισμός διορθωτικών κινήσεων και προφανώς δεν θα είναι και ο τελευταίος. Είναι σαφές πως η διακυβέρνηση έχει πολύ δρόμο να διανύσει και πολύ κουπί να τραβήξει.

Εν πρώτοις, το καινούργιο στοιχείο είναι ότι κομματικά στελέχη έχουν αναλάβει υπουργικά χαρτοφυλάκια. Τούτο αποφεύχθηκε επιμελώς στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Προφανώς διαπιστώθηκε ότι χρειάζονται, πέραν των τεχνοκρατών και οι πολιτικοί, που στην προκειμένη περίπτωση είναι και κομματικοί.

Ο Μιχάλης Δαμιανού, ο Βασίλης Πάλμας, η Μαρία Παναγιώτου και ο Παναγιώτης Παλατές προέρχονται από κομματικούς χώρους. Όπως και ο Επίτροπος Ορεινών Περιοχών, Χαράλαμπος Χριστοφίνας.

  • Η νέα Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, προέρχεται από τους Οικολόγους και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ο διορισμός της έχει σχέση με τις δηλώσεις του Γιώργου Περδίκη, ότι θα μπορούσε το Κίνημα να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Η κ. Θεοδοσίου ασχολείται, πάντως, με τα περιβαλλοντικά θέματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια κι αυτό είναι προφανώς σοβαρό κριτήριο για την επιλογή της.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτζιώτης, γνωστός δικηγόρος, ανήκει στην ευρύτερη δεξιά, είναι κομματικά ανένταχτος, ενώ ήταν στην ομάδα υποστηρικτών του μητροπολίτη Λεμεσού. Αλλά και δικηγόρος του Αθανάσιου. Αυτή η επιλογή, αν και μη κομματική, έχει πολιτικά χαρακτηριστικά ενώ όπως αναφέρεται λήφθηκαν υπόψη και οι κοινωνικές δράσεις του νέου υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, είναι επιλογή που είχε γίνει πριν τον διορισμό του πρώτου υπουργικού, αλλά τότε δεν υλοποιήθηκε. Όσον αφορά την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραουνά, πρόκειται για άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Προέδρου, την είχε επιλέξει και όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και τώρα στην Προεδρία, ως Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου.

Η Μαριλένα Ραουνά  θα σηκώσει το βάρος της κυπριακής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που χρονικά τοποθετείται το 2026 (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο). Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2012, η τότε κυβέρνηση Χριστόφια είχε διορίσει για τις ανάγκες της Προεδρίας τον πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, ως Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων. Συνεπώς,  είναι μια πρακτική που συνηθίζεται.

Με τον χθεσινό ανασχηματισμό φαίνεται να κλείνει και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση. Βέβαια, αυτό το είπε και στη συνέντευξή του στο «Φ» (παραμονή Πρωτοχρονιάς) ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όταν ρωτήθηκε: «Το συγκεκριμένο θέμα θεωρώ έχει λήξει. Έγινε μια πρόταση μέσα στο πλαίσιο της έντονης  πεποίθησης  μου για την ανάγκη συλλογικότητας γι’ αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του τόπου και υπήρξε μια αρνητική απάντηση από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

  • Η πρόεδρος του κόμματος και πρόσφατα στον «Φ» μίλησε για υπεύθυνη αντιπολίτευση. “Αυτή είναι η απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού και ενδεχόμενη αλλαγή αυτής της θέσης δεν είναι κάτι που εναπόκειται σε μένα».

Τα πρόσωπα έχουν σημασία επειδή από την ικανότητα τους θα εξαρτηθεί η υλοποίηση πολιτικών. Από αυτή την ικανότητα θα κριθούν οι νέοι υπουργοί και ο Πρόεδρος, που τους έχει επιλέξει.

Υ.Γ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αναδειχθεί «πρωταθλητής» των ανασχηματισμών. Μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου διακυβέρνησης 1985-1989, είχε προβεί σε επτά ανασχηματισμούς. Κανείς δεν ήταν σίγουρος. Σημειώνεται ότι το 1982 (ένα σχεδόν χρόνο μετά την ανάληψης της εξουσίας), ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών, Ασημάκης Φωτήλας, παύθηκε εν πτήσει από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα. Ο λόγος; Απέκλινε της γραμμής του Ανδρέα. Προσυπέγραψε κείμενο της τότε ΕΟΚ κατά της πολωνικής κυβέρνησης Γιαρουζέλσκι ενώ η Αθήνα κρατούσε ουδέτερη στάση. Σύμφωνα με το «Έθνος», ο Ανδρέας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Χαραλαμπόπουλο για να του πει να δει τα βραδινά δελτία γιατί κάτι θα ακούσει που τον ενδιέφερε!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ανάληψη καθηκόντων από τους νέους υπουργούς, υφυπουργούς και επιτρόπους στην Κύπρο: Τελετές παράδοσης και παραλαβής

Πραγματοποιήθηκε στις 8.30 το πρωί η τελετή διαβεβαίωσης των νέων υπουργών, υφυπουργών και επιτρόπων στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σε συνέχεια της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε μερικό κυβερνητικό ανασχηματισμό, την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε πως:

  • Υπουργός Άμυνας διορίζεται ο Βασίλης Πάλμας,
  • Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος η Μαρία Παναγιώτου,
  • Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως ο Μάριος Χαρτσιώτης,
  • Υπουργός Υγείας ο Μιχάλης Δαμιανός,
  • Υφυπουργός Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής ο Νικόδημος Δαμιανού και
  • Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων η Μαριλένα Ραουνά.

Επίσης Επίτροπος Πολίτη διορίζεται ο Παναγιώτης Παλατές, Επίτροπος Ορεινών Περιοχών ο Χαράλαμπος Χριστοφίνας και Επίτροπος Περιβάλλοντος η Αντωνία Θεοδοσίου.

Σε ό,τι αφορά τις τελετές παράδοσης/παραλαβής των Υπουργείων και του Υφυπουργείου, ανακοινώθηκε ότι στις 10.30 π.μ. θα γίνει η τελετή στο Υπουργείο Άμυνας, στις 11.15 στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Επίσης τελετές παράδοσης/παραλαβής θα γίνουν στις 12 μ.μ. στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στις 12.45 μ.μ. στο Υπουργείο Υγείας, στη 1.30 μ.μ. στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ στις 2.15 μ.μ. θα γίνει η τελετή για τη νέα Επίτροπο Περιβάλλοντος.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Λευκωσία, Κύπρος

https://hellasjournal.com/2024/01/analipsi-kathikonton-apo-tous-neous-ipourgous-ifipourgous-ke-epitropous-stin-kipro-teletes-paradosis-ke-paralavis/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα