Τα δέκα χρόνια εξοπλιστικό «αυτοεμπάργκο» στις ΕΔ και οι κολοσσιαίες ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Χθες από την Κοζάνη όπου και βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αντικρούοντας την δήλωση του Τούρκου ομολόγου του που έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης Ελληνικών νησιών, δήλωσε «ότι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται, η Ελλάδα δεν προκαλεί, δεν θίγει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων, αλλά δεν της αρέσει να προκαλείται και να προσβάλλονται τα δικά της δίκαια».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συμπλήρωσε λέγοντας ότι «εάν χρειαστεί θα απαντήσουμε, εάν κρίνουμε ότι έχουν ξεπεραστεί οι κόκκινες γραμμές πράγμα που σημαίνει ότι εξετάζουμε όλα τα σενάρια ακόμη και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής». 

Όμως τόσα χρόνια Μνημονίων από όλες τις κυβερνήσεις που βρέθηκαν στην ηγεσία ο τομέας της ασφάλειας της χώρας, βασικά των εικονιζομένων, Γ.Παπανδρέου, από τον οποίο ξεκίνησε η καταστροφή, Α.Σαμαρά που έκανε στροφή 180 μοιρών και στήριξε τις αποφάσεις Γ.Παπανδρέου και Α.Τσίπρα που έπραξε τα ίδια ακριβώς με τους δύο προκατόχους του, σήμερα 10 χρόνια μετά οι Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να αντιμετωπίσουν αν χρειαστεί και να νικήσουν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με τα ότι έχει απομείνει.

Πρόσφατα, τόσο ο παραδίδων όσο και ο παραλαμβάνων αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος αντίστοιχα, μίλησαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε μια κρίσιμη και τεταμένη περίοδο για τη χώρα μας.

Ο πτέραρχος προχώρησε σε ένα απολογισμό του έργου του ως Α/ΓΕΕΘΑ. Αναλύοντας τα πεπραγμένα του, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των αεροσκαφών F16, στην έκδοση Viper και την ανανέωση της εν συνεχεία υποστήριξης των Mirage 2000(καμία αναφορά για τα όπλα και την FOS που χρειάζονται), που θα αυξήσει σημαντικά την διαθεσιμότητα τους. (με παραλαβές που χάνονται στο…2027 θέτοντας στα υπόστεγα για αναβάθμιση των καλύτερων μαχητικών μας F-16blck-52+ Advanced)

Επιπρόσθετα, ο κ. Χριστοδούλου έκανε ιδιαίτερα αναφορά στις προσπάθειες που ξεκίνησαν για την απόκτηση των πολεμικών αεροσκαφών F35, σημειώνοντας πως θα γράψουν ιστορία για τις Ένοπλες Δυνάμεις.(απλά ευχολόγια όταν θα βρεθούν χρήματα)

Κατά την ομιλία του ο πτέραρχος Χριστοδούλου έκανε λόγο για «παρείσακτους σωτήρες»: «Σας καλώ να κλείσετε τα αυτιά σας σε γραφεία πολύ κοντά στην εξουσία, αλλά που παραμένουν πολύ μακριά από τα δικά σας προβλήματα και ενδιαφέροντα. Οι παρείσακτοι σωτήρες το μόνο που επιθυμούν και για το μόνο που εργάζονται είναι το δικό τους συμφέρον. Αρκεί μόνο να δείτε το πού υπηρέτησαν τα χρόνια της υποτιθέμενης καριέρας τους. Η αποκλειστική εκπροσώπηση, δύναμη και συνοχή είναι η δική σας περηφάνια, αξιοπρέπεια και πίστη στη φυσική σας ηγεσία».

Μιλώντας για τις προσπάθειες που έγιναν για το Πολεμικό Ναυτικό, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στα προγράμματα για την ανανέωση του στόλου με νέες φρεγάτες, στο πρόγραμμα της αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και στην παραλαβή νέων πυραυλακάτων (σ.σ. που ακόμα είμαστε στις συζητήσεις ή στην αναμονή για την παραλαβή των 2 ΤΠΚ που υπογράφηκαν το 2008).

Αναφορικά με το Στρατό Ξηράς, ο κ. Χριστοδούλου στάθηκε στην προσπάθεια που έγινε για την αναδιοργάνωσή του σύμφωνα με τα νέα πρότυπα, στην αναβάθμιση των ειδικών δυνάμεων και στην αξιοποίηση των ελικοπτέρων NH-90(ακόμα αγνοείται το πλάνο παραλαβής των υπολοίπων ελικοπτέρων).

Επίσης, ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, πέρα από το πρωταρχικό τους σκοπό, που είναι η προάσπιση της χώρας, προσφέρουν καθημερινά, με τα μέσα τους και το προσωπικό τους, ένα μεγάλο κοινωνικό έργο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Ακόμα, ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων για τον επαγγελματισμό τους, το υψηλό αίσθημα ευθύνης τους και την εργατικότητα τους. Όπως είπε κατά την ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής, «έγιναν πολλά, παρά τα προβλήματα στην στελέχωση, στο νομικό πλαίσιο προμηθειών και στους μειωμένους προϋπολογισμούς, της τάξης του 50% σε σχέση με παρελθόντα έτη».

Ένα είναι σίγουρο ότι ΠΑ,ΠΝ,ΕΣ έχουν μείνει με ότι έχουν και μετά έχουμε απλά… διαπραγματεύσεις με φωτεινές εξαιρέσεις τα KIOWA και τα CHINOOK. Το μόνο που πραγματοποιήθηκε στο ακέραιο ήταν η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαχείριση του… μεταναστευτικού.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ethnika-themata/841560_o-ypetha-dilonei-oti-exetazoyme-kai-tin-stratiotiki-emploki

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μα τι λέει το άρθρο; Πάνοπλοι είμαστε. Αφού μάς περισσεύουν και στέλνομε και patriot στην Σ. Αραβία!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα