Δεκέμβριος 2, 2023. Ελλάδα.

Φωτό από αριστερά πάνω : Μοχάμεντ Ντέιφ, Γιασούα Σινουάρ, Μαρουάν Ίσσα, Κάτω από αριστερά: Ισμαήλ Χανίγιε, Χαλέντ Μετσάαλ, Σαλέχ αλ Αρούρι.

Οκτώ εβδομάδες μετά την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου και ενώ οι μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επαναλήφθηκαν την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, το εβραϊκό κράτος θέτει στο στόχαστρο έξι κύριους επικεφαλής  της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας διήρκεσε μία εβδομάδα αφού δόθηκε παράταση δύο φορές, τελικά διαλύθηκε την Παρασκευή.

«Η Χαμάς θα δεχθεί τώρα τα χειρότερα χτυπήματα », τόνισε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης σε δήλωση στον Τύπο, κατηγορώντας το ισλαμικό κίνημα ότι δεν παρείχε νέους καταλόγους ομήρων που θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα Παλαιστίνιων κρατουμένων και ότι είχε πυροδοτήσει ρουκέτα στο ισραηλινό έδαφος πριν από τη λήξη της εκεχειρίας.

 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αυτό το Σάββατο ότι έπληξε «περισσότερους από 400 στόχους » στη Λωρίδα της Γάζας. Η κυβέρνηση της Χαμάς, από την πλευρά της, ανέφερε 240 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία άφησε 1.200 νεκρούς σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος και οδήγησε σε θανατηφόρα αντίποινα κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, οι Ισραηλινοί ηγέτες συνέχισαν να επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να εξοντώσουν τους ηγέτες της Χαμάς.

Την παραμονή της έναρξης της εκεχειρίας, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδειξε ξανά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι έδωσε εντολή στη Μοσάντ να στοχοποιήσει τους ηγέτες του παλαιστινιακού κινήματος «όπου κι αν βρίσκονται».

«Η ζωή τους είναι σε δανεικό χρόνο», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ. «Ο αγώνας είναι παγκόσμιος: από πράκτορες στο έδαφος μέχρι εκείνους που απολαμβάνουν τα πολυτελή αεροπλάνα ενώ οι απεσταλμένοι τους ενεργούν εναντίον γυναικών και παιδιών»

Ήδη από τις 22 Οκτωβρίου, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι το εβραϊκό κράτος είχε δημιουργήσει μια ειδική επιχείρηση υπεύθυνη για την εξάλειψη των μελών της Χαμάς που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Κωδικό όνομα: Nili, το ακρωνύμιο της βιβλικής φράσης «ο ΚΥΡΙΟΣ του Ισραήλ δεν θα πει ψέματα».

Σύμφωνα με τον Άχρον Μπρέγκμαν, Ισραηλινό πολιτικό επιστήμονα στο King’s College του Λονδίνου , ο οποίος έλαβε συνέντευξη από το France 24, η επιχείρηση διεξάγεται από «μια κοινή μονάδα της Shin Beth και της Mossad», δηλαδή τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας και εξωτερικών πληροφοριών.

Αρκετοί διοικητές του παλαιστινιακού κινήματος έχουν ήδη σκοτωθεί. Αυτή είναι η περίπτωση του Aymane Nofal, ενός από τους ηγέτες των ταξιαρχιών Al-Qassam, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Αλλά και ο Ibrahim Biari , που παρουσιάζεται ως ένας από τους υπεύθυνους για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, που σκοτώθηκε στον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Ταζαμπάλια, στη Γάζα. Και πιο πρόσφατα ο Ahmed Ghandour, διοικητής της βόρειας ταξιαρχίας της Γάζας, ο Ayman Siam, επικεφαλής του δικτύου πυραύλων της Χαμάς, ο Wael Rajab και ο Raafat Salman, οι θάνατοι των οποίων επιβεβαιώθηκαν από το ισλαμιστικό κίνημα .

Όσον αφορά την εξάλειψη των ηγετών της, όλα εξαρτώνται από το πού βρίσκονται, λέει ο Wassim Nasr, δημοσιογράφος στο France 24 και ειδικός στα τζιχαντιστικά κινήματα.

«Η εξάλειψη των ηγετών της Χαμάς κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας ή ακόμα και στον Λίβανο είναι ένα πράγμα, το να το κάνεις στο Κατάρ ή σε μια τρίτη χώρα είναι άλλο. Οι διπλωματικές συνέπειες δεν είναι καθόλου ίδιες», προειδοποιεί.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu , έξι ηγέτες του παλαιστινιακού κινήματος «βρίσκονται στο στόχαστρο του Ισραήλ». Τρεις από αυτούς βρίσκονται εντός της Λωρίδας της Γάζας, οι άλλοι τρεις είναι έξω.

(Agencies)

The Hellenic Information Team