Τα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν μπορεί να προαναγγέλλουν μια νέα εποχή αποκαλύψεων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η παράξενη κυκλοφορία ευαίσθητων κυβερνητικών πληροφοριών των ΗΠΑ σηματοδοτεί μια πιθανή στροφή σε μη εξουσιοδοτημένες αποκαλύψεις σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μπλέξει αυτή την εβδομάδα, σε μια διαρροή ευαίσθητων εγγράφων του Πενταγώνου που περιλαμβάνουν μια σειρά από πρόσφατες πληροφορίες και ενημερώσεις του Μικτού Επιτελείου. Συγκεκριμένα, τα έγγραφα φαίνεται να είναι πολύ πρόσφατα και χρονολογούνται από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Μαρτίου. Δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στο Discord πριν από μερικές εβδομάδες, προτού μερικά από αυτά αναρτηθούν πιο πρόσφατα στα ρωσικά κανάλια Telegram και στη συνέχεια στο Twitter.

Οι αρχικές αναφορές για την κατάσταση -συμπεριλαμβανομένων των New York Times, που αποκάλυψαν την ιστορία- επικεντρώθηκαν σε περίπου 100 έγγραφα, αλλά ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι ακόμη περισσότερα απόρρητα έγγραφα μπορεί να έχουν κοινοποιηθεί στο Discord τους τελευταίους μήνες.

Τα έγγραφα είναι φωτογραφίες εκτυπωμένων διαφανειών παρουσίασης. Μερικά από τα έγγραφα είχαν διπλωθεί και ξεδιπλωθεί πριν φωτογραφηθούν, και μερικές από τις φωτογραφίες αποτυπώνουν κομμάτια άλλων αντικειμένων που βρίσκονταν στο γραφείο με τα έγγραφα.

Οι ερευνητές λένε ότι η διαρροή κατατάσσεται ψηλά ανάμεσα σε άλλες εξέχουσες πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τη μυστική δραστηριότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ – μια λίστα που περιλαμβάνει πληροφορίες από τον Έντουαρντ Σνόουντεν για τη μαζική δραστηριότητα παρακολουθήσεων της NSA, λεπτομέρειες για τις δυνατότητες hacking της CIA στις αποκαλύψεις Vault7 που δημοσιεύονται από το WikiLeaks και εργαλεία χάκινγκ,της NSA που αποκαλύφθηκαν στη διαρροή του Shadow Brokers.

Αλλά η τελευταία διαρροή έχει ορισμένα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα στιγμή: Είναι σχετικά μικρή και περιέχει πρόσφατες πληροφορίες και όχι μια μεγάλη συλλογή δεδομένων μηνών ή ετών. Και ενώ δεν είναι ακόμη σαφές ποιος διέρρευσε τα έγγραφα ή ποιο ήταν το κίνητρό του, οι αρχικές ενδείξεις από τη δραστηριότητα του Discord υποδηλώνουν ότι ο διαρρήκτης μπορεί να προσπαθούσε να επιδειχθεί στους φίλους του με τους οποίους έπαιζε και μπορεί ακόμη να είναι έφηβος ή νεαρός ενήλικας.

«Με ιντριγκάρει η ιδέα ενός μικρού, ακριβούς φαινομένου διαρροής», λέει ο Dan Meyer, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Tully Rinckey που εργάζεται σε θέματα ομοσπονδιακής απασχόλησης και εθνικής ασφάλειας. Ο Meyer ήταν στο παρελθόν ομοσπονδιακός ερευνητής και ειδικός στις καταγγελίες στην αμερικανική κυβέρνηση.

Η χρήση «στρατηγικών διαρροών» ήταν μια τακτική των κορυφαίων αξιωματούχων «για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει ο Meyer. «Αλλά τώρα το ζήτημα της τεχνολογίας είναι πολύ πραγματικό με τα τηλέφωνα και τη δυνατότητα να μετακινούνται αυτά τα έγγραφα με τρόπους που η κυβέρνηση δεν περίμενε».

Τα τελευταία έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για την αεράμυνα του ουκρανικού στρατού και σχέδια για μελλοντική αντεπίθεση κατά της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, αποκαλύπτονται, επίσης, λεπτομέρειες σχετικά με την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και εκτίθεται ο βαθμός στον οποίο η κοινότητα πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών έχει διεισδύσει στον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας.

Όπως συμβαίνει με κάθε διαρροή κρατικών μυστικών, οι πιο σημαντικές μακροπρόθεσμες αποκαλύψεις σχετίζονται γενικά με μεθόδους και πρόσβαση παρά με συγκεκριμένες πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, για παράδειγμα, πιθανότατα θα κάνει αλλαγές στις δραστηριότητές της ως απάντηση για να αποφύγει τους Αμερικανούς χειριστές. Η διαρροή περιλαμβάνει επίσης ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν συμμάχους, όπως αξιωματούχους της Νότιας Κορέας και του Ισραήλ, μια κίνηση που δεν προκαλεί απαραιτήτως έκπληξη αλλά είναι διπλωματικά ντροπιαστική.

«Εξακολουθούμε να διερευνούμε πώς συνέβη αυτό, καθώς και το εύρος του ζητήματος», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο Κρις Μέαγερ, βοηθός του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ για δημόσιες υποθέσεις.

«Κάναμε βήματα για να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς διανέμονται αυτού του είδους οι πληροφορίες και σε ποιον. Ακόμη προσπαθούμε να αξιολογήσουμε τι μπορεί να συμβαίνει».

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η κλίμακα της διαρροής μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι έχει προκύψει δημόσια μέχρι στιγμής και ότι η κατάσταση αντανακλά κενά στα συστήματα του Πενταγώνου για το χειρισμό μυστικών.
«Φαίνεται ότι το Υπουργείο Άμυνας πίστευε ότι είχε επαρκείς ελέγχους για να ανιχνεύσει επίδοξους διαρρήκτες μετά από περιστατικά όπως του Σνόουντεν», λέει ο Τζέικ Γουίλιαμς, πρώην χάκερ της NSA και αναλυτής στην IANS Research, μια εταιρεία συμβούλων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. “Αλλά προφανώς, όποιος το κάνει αυτό το ξεπέρασε ή έμαθε από τεχνικές και λάθη του παρελθόντος.”

Καθώς οι λογαριασμοί σε πραγματικό χρόνο για τα πάντα, από πολέμους έως φυσικές καταστροφές εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες πλατφόρμες ψηφιακής επικοινωνίας, είναι λογικό ότι η διαρροή γίνεται όλο και πιο στοχευμένη και ευέλικτη.

Οι λεγόμενες επιχειρήσεις «hack and leak» “χακάρω και απελευθερώνω” το έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια, με, για παράδειγμα, επιτιθέμενους που υποστηρίζονται από το κράτος να διαρρέουν αποσπάσματα ψηφιακών επικοινωνιών κυβερνητικών αξιωματούχων ή έγγραφα στρατηγικής από πολιτικές εκστρατείες.

Οι ακτιβιστές έχουν επίσης χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο διαρροές ακριβείας σε όλο τον κόσμο. Ουκρανοί συνήγοροι έχουν, για παράδειγμα, επανειλημμένα δελτοποιήσει Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους και πράκτορες πληροφοριών. Και διέρρευσαν δεδομένα που είχαν κλαπεί από ρωσικές κυβερνητικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες από την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Προς το παρόν, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ ερευνά επιθετικά τον τελευταίο διαρρήκτη του Πενταγώνου και τα κίνητρά του, ο Μέγιερ λέει ότι η συμβουλή του προς τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους των ΗΠΑ, τους εργολάβους ή οποιονδήποτε με άδεια ασφαλείας των ΗΠΑ είναι να προσέχουν την δουλειά τους και να μην ασχολούνται με θέματα τα οποία δεν τους αφορούν.

«Ακριβώς επειδή έχετε την «ανάγκη να γνωρίζετε», αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάτε να το κοιτάξετε», λέει. «Αυτό το άτομο δεν πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα πουθενά στον διαδίκτυο. Αυτό το υλικό έχει πλέον αναγνωριστεί ως διαβαθμισμένο και, ακόμη και αν είστε καλοπροαίρετοι, εάν προβάλλετε διαβαθμισμένες πληροφορίες σε περιβάλλον που δεν είναι SCIF, έχετε διαπράξει τεχνική παράβαση. Είναι χάος, μην το κάνεις».

*Η Lily Hay Newman είναι ανώτερη συγγραφέας στο WIRED που επικεντρώνεται στην ασφάλεια των πληροφοριών, το ψηφιακό απόρρητο και το hacking. Προηγουμένως εργάστηκε ως ρεπόρτερ τεχνολογίας στο περιοδικό Slate και ήταν συγγραφέας προσωπικού για το Future Tense, μια έκδοση του Slate, του New America Foundation και του Arizona State University.
www.wired.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα