Τα άγνωστα σχέδια του Φεντερίκο Φελίνι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Φεντερίκο Φελίνι είναι ένας από τους μεγάλους δεξιοτέχνες στην ιστορία του κινηματογράφου. Μια έκθεση στο Έσσεν δείχνει πώς έβαλε τις κινηματογραφικές του ιδέες στο χαρτί σχεδιάζοντας.

    

Ο Ιταλός σκηνοθέτηςΦεντερίκο Φελίνι (1920-1993)έγινε αθάνατος με ταινίες όπως «La Dolce Vita», «La Strada», «Οι νύχτες της Καμπίρια». Οι ταινίες του πολυβραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη εξακολουθούν και σήμερα να γοητεύουν με την τεράστια δύναμη, το κέφι για ζωή και τη φαντασία που αποπνέουν. Λίγοι κινηματογραφόφιλοι γνωρίζουν ότι ο Φελίνι δεν ήταν μόνο ένας εξαιρετικά ταλαντούχος σκηνοθέτης, αλλά έγραψε και σενάρια για άλλους σκηνοθέτες και βιβλία. Είναι σχεδόν άγνωστο σήμερα ότι ο Φελίνι ήταν επίσης ένας εξαιρετικά ταλαντούχος σχεδιαστής.

Για τον Φελίνι τα σχέδια ήταν ένα απαραίτητο εργαλείο για να φθάσει από την ιδέα στην τελική μορφή της ταινίας. Τα σχέδια του Φελίνι εξέφραζαν τη φαντασία του και τον βοήθησαν να τα μεταφράσει σε χαρακτήρες, κοστούμια και σκηνικά και τελικά να πραγματοποιήσει όλα αυτά που φανταζόταν.

Ξεκίνημα ως πορτρετίστας

Σχέδιο του Φελίνι, Γυναίκες πάνω σε ποδήλατα, 1972 Σχέδιο του Φελίνι, Γυναίκες πάνω σε ποδήλατα, 1972

Ως νεαρός, ο Φελίνι άνοιξε ένα μικρό στούντιο πορτρέτων για παραθεριστές στην παραλία του Ρίμινι το 1936. Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 δημοσίευσε γελοιογραφίες και διηγήματα σε εφημερίδες και περιοδικά. Προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αμέσως μετά την κατάληψη της Ρώμης από τους Αμερικανούς, ο Φελίνι και οι φίλοι του άνοιξαν ένα κατάστημα όπου οι Αμερικανοί στρατιώτες μπορούσαν να ακούσουν μουσική και να τους κάνουν τα πορτρέτα τους.

Στο μετέπειτα επάγγελμά του, τον κινηματογράφο, ο Φελίνι επωφελήθηκε από την πολυετή εμπειρία του με το μολύβι και το χαρτί. Έβαζε τις ιδέες του σε σκίτσα και σχέδια. «Ακριβώς όπως το σενάριο αντιπροσωπεύει τη λεκτική φάση στην παραγωγή μιας ταινίας, συμβαίνει συχνά να σχεδιάζω κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας γιατί θέλω να αποτυπώσω μια σκηνή, έναν ρόλο, το κοστούμι ενός συγκεκριμένου χαρακτήρα ή μια διάθεση», είχε δηλώσει ο Φελίνι σε συνέντευξή του το 1973.

Μια έκθεση στο Έσσεν

Σχέδιο του Φελίνι, Γυναίκα από τη λαϊκή αγορά με ένα καλάθι στο κεφάλι, 1972Σχέδιο του Φελίνι, Γυναίκα από τη λαϊκή αγορά με ένα καλάθι στο κεφάλι, 1972

Για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες, τα έργα του Φελίνι σε χαρτί παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση. Τα σχέδια παρουσιάζονται στο Μουσείο Folkwang στο Έσσεν και χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το επίκεντρο της έκθεσης, με τίτλο «Φεντερίκο Φελίνι. Από το σχέδιο στο φιλμ», είναι τα σχέδιά του για τις ταινίες ” Θυμάμαι / Αμαρκόρντ”, “Καζανόβα”, “Η πόλη των γυναικών”.

Εκτίθενται περίπου 200 σχέδια του σκηνοθέτη, σκηνές ταινιών, αποσπάσματα σεναρίων και σκηνικά. Η έκθεση διαρκεί από τις 12 Νοεμβρίου 2021 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022 στο Μουσείο Folkwang στο Έσσεν. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Kunsthaus Zürich και χρηματοδοτείται από το Istituto Italiano di Cultura Colonia στην Κολωνία.

Φίλιπ Γιέντικε

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα