Σ. Μηχιώτης: ΟΤΑΝ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙ  ΤΗΝ ΟΔΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΝΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΤΟ 2022

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Σεραφείμ Μηχιώτη

Ο Μακαριώτατος κ.κ. Γεώργιος ποινικοποιεί ουσιαστικώς μία κοσμική διαδικασία γιά την εκλογή του επικεφαλής της Κυπριακής Εκκλησίας, σε σχέση με τις προηγηθείσες της εκλογής του συμμαχίες γιά την απαραίτητη πλειοψηφία την οποία και απέσπασε, σιωπώντας τότε, αλλά κινούμενος δικαστικώς σήμερα, εναντίον του εκλεκτού δημοσιογράφου στην Κύπρο, Αριστείδη Βικέτου….

 

 

Παράξενες, βεβαίως δε εξόχως δύσπεπτες και εξ ορισμού θλιβερές καταστάσεις, τελούν εν εξελίξει στην Κύπρο, όπου η ίδια η ελευθεροτυπία ευρίσκεται εν αμύνη και μάλιστα με βάλλοντα τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο. Με βαλλόμενο, προσωπικώς από τον επικεφαλής της Κυπριακής Εκκλησίας, έναν εκ των πλέον εγκρίτων δημοσιογράφων στη Μεγαλόνησο, τον Αριστείδη Βικέτο, θητεύσαντα στην Κυπριακή δημοσιογραφία με εξαιρετικό αποτύπωμα για σαράντα χρόνια.

Φαίνεται, ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, με τη βεβαιότητα της εκλογής του εις το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Εκκλησίας από το 2022 εις τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, βεβαίως και της εξ αυτής ισχύος, θέλει να εννοεί τη διαδικασία μιάς τέτοιας εκλογής, φύσει κοσμικής, ως περίπου μεταφυσική, ενδεχομένως ακόμη και ως βυζαντινό άβατο. Πράγμα που φαίνεται ότι είναι και στις-άδηλες έστω…-προθέσεις του να το επιβάλει, εάν συντρέξουν τέτοιες προϋποθέσεις….

Ακριβώς δε εκ του γεγονότος ότι η εκλογή Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο της Κυπριακής Εκκλησίας δεν αποτελεί κλειστή διαδικασία, αλλά ανοικτή-καταστατική λειτουργία, η οποία απαιτεί συγκλίσεις και τελικώς αριθμητικούς συσχετισμούς που οδηγούν στην εκλογή του επικεφαλής της, όλα τα σχετικά εμπίπτουν στην σφαίρα της διαφάνειας των πραγμάτων: Εις ό,τι αφορά, λοιπόν, το Μακαριώτατο όλοι γνωρίζουν, πώς, με ποιές συμπλεύσεις, εξελέγη…

Αλλά τώρα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου «ενοχλείται» όταν τέτοια ουσιώδη δεν παραπέμπονται στη λήθη, όπως ενδεχομένως θα ήθελε, ο ίδιος μάλιστα ο οποίος ουδόλως ενοχλείτο, όταν η σχετική ειδησεογραφία περί των θετικών συσχετισμών υπέρ του προσώπου του εις την Ιερά Σύνοδο ετύγχανε ευρύτατης προβολής από τα ΜΜΕ στην Κύπρο, προ της εκλογής του όμως. Διότι τότε οι προτεραιότητες ήσαν άλλες, από την επιτυχή εξασφάλιση του αρχιεπισκοπικού θρόνου που ακολούθησε…

Είναι τύποις νόμιμο αυτό το οποίο επιχειρεί ο κ.κ. Γεώργιος; Ενδεχομένως και ναι, εάν και θα έχει ενδιαφέρει να γίνει γνωστό εάν, με την ενέργειά του να στραφεί νομικώς εναντίον του δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέτου, συμβουλεύθηκε-έστω-την Ιερά Σύνοδο της Κυπριακής Εκκλησίας ή-αντιθέτως-το έπραξε αυτοβούλως, πράγμα το οποίο τον εκθέτει έτι περαιτέρω…

Είναι ηθικό, ακόμη, αυτό που επιχειρεί ο Μακαριώτατος, συνεκτιμώντας και το τίμημα της αγωγής, ύψους έως 100.000 ευρώ που διεκδικεί από τον εναγόμενο δημοσιογράφο, πλέον των δικαστικών εξόδων; Πώς, με ποιά βαρύτητα και συνακόλουθα κριτήρια απετίμησε σε αυτό το ύψος την εις βάρος του «βλάβη»; Και επιπλέον, όλη αυτή η συνεπαγόμενη επιβάρυνση θα καλυφθεί από την Κυπριακή Εκκλησία της οποίας προΐσταται, τελικώς από το ποίμνιο αυτής;

Βασανιστικά, πράγματι, τα προηγούμενα ερωτήματα εις ό,τι αφορά το Μακαριώτατο. Αλλά και μάλλον ήσσονος σημασίας εις την κρίση του, εις την οποία επεβάρυνε να ανοίξει κατόπιν εορτής μέτωπο με τα ΜΜΕ της Κύπρου και δη με δημοσιογράφο του οποίου οι σχέσεις με την Εκκλησία είναι ισχυρές και ευρέως εκτιμώμενες, βασιζόμενες σε θέσεις αρχών, ακεραιότητας προθέσεων και διακριτών θέσεων, διόλου αλληλοεξαρτώμενων ή σκοπιμοτήτων.

Με τη γεωγραφική απόσταση που μάς χωρίζει από την Κύπρο, συνεπώς με περίσσευμα ανεξάρτητης κρίσης και διόλου τοπικιστικών συμψηφισμών κ.ο.κ., αυτό που έχω να πω εις το Μακαριώτατο είναι: Δεν θα σάς βγει σε καλό η πολεμική που ανοίξατε με την Κυπριακή δημοσιογραφία, εις το πρόσωπο του Αριστείδη Βικέτου. Και θα πρέπει, έγκυρα και υπεύθυνα, να απεμπλακείτε από την άγονη διαδικασία που ανοίξατε… Άλλωστε η καταλλαγή και το φιλεύσπλαχνον αποτελούν στοιχειώδη πρόνοια των εκκλησιαστικών πραγμάτων, των οποίων αποτελείτε κορυφαίο θεσμικό θεματοφύλακα…

Ως προς τα τελευταία, διαβάζω ότι ο Αρχιεπίσκοπος εκαλείτο μέχρι την περασμένη Δευτέρα, 01/07/2024, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει επίσημα τα περί έγγραφης συμφωνίας μεταξύ του ιδίου, ως Μητροπολίτη Πάφου και του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία, πριν τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές κατά το έτος 2022. Αυτά δηλαδή γιά τα οποία ο Μακαριώτατος εμφανίζεται σήμερα εγκαλών….

Εξ άλλου, σε δήλωσή του ο δικηγόρος Λάρνακας Πάρις Λοΐζου δηλώνει κατηγορηματικά ότι η ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου να καταχωρίσει αγωγή δυσφήμησης κατά του δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέτου “αποδεικνύει απόλυτη έλλειψη σεβασμού έναντι της Ελευθερίας του Λόγου και της έκφρασης ως ορίζει μεταξύ άλλων το Άρθρο 19 του Συντάγματος και το Άρθρο 10 της ΕΣΔΑ”.

Παρατίθεται, εν συνεχεία, το πλήρες κείμενο της σχετικής δήλωσης:

“Το Δικηγορικό μας γραφείο έλαβε χθες 27/06/2024 εντολή όπως εμφανιστεί και εκπροσωπήσει τον κ. Αριστείδη Βικέτο σε υπόθεση δυσφήμησης που καταχώρησε εναντίον του μετά την επίσκεψη του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κύπρου στις 13/05/2024 ο Αρχιεπόσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιος.

Εκείνο που θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά είναι ότι η ενέργεια αυτή του Αρχιεπισκόπου μου έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση, γιατί αποδεικνύει απόλυτη έλλειψη σεβασμού έναντι της Ελευθερίας του Λόγου και της έκφρασης ως ορίζει μεταξύ άλλων το Άρθρο 19 του Συντάγματος και το Άρθρο 10 της ΕΣΔΑ .

Η ενέργεια αυτή του Αρχιεπισκόπου αποτελεί μεγάλο πλήγμα έναντι όλου του Δημοσιογραφικού κόσμου της Κύπρου, διότι δεν πρέπει να λησμονούμε τις δυσκολίες που πέρασαν οι δημοσιογράφοι στην χώρα μας μέχρι να φτάσουν σε ένα Δημοκρατικό επίπεδο ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης μόλις λίγο μετά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.

Ας μού επιτραπεί να αναφέρω ότι είναι η πρώτη φορά , που ασκήθηκε εναντίον του εντολέα μας αγωγή για δυσφήμιση στα 40 και πλέον χρόνια του στον χώρο της μάχιμης δημοσιογραφίας και μάλιστα από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Κύπρου, πράγμα το οποίο ουδέποτε έπραξε ο προκάτοχός του , κύριος Χρυσόστομος Β’, εναντίον λειτουργών του Τύπου και των Μέσων Γενικής Ενημερώσεως.

Είμαι βέβαιος ότι οι δικηγόροι του Αρχιεπισκόπου θα τον έχουν ενημερώσει ότι, όταν κάποιος καταχωρεί μια αβάσιμη αγωγή εις βάρος ενός που έχει δίκαιο, θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη αργά ή γρήγορα.

Καλώ τον Αρχιεπίσκοπο μέχρι την Δευτέρα 1/07/2024 να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει επίσημα τα περί έγγραφης συμφωνίας μεταξύ του ιδίου και του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία που έλαβαν χώρα πριν τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές κατά το έτος 2022”

Γιά το ίδιο θέμα, η Ένωση Συντακτών Κύπρου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

SLAPP η αγωγή Αρχιεπισκόπου κατά Βικέτου

“Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου η αγωγή περί δυσφήμισης την οποία καταχώρησε πρόσφατα κατά του δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέτου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος. Στις στρατηγικές-προειδοποιητικές αγωγές, που διεθνώς έχουν κωδικοποιηθεί ως slapps, προκειμένου να σταματήσει η δημοσιογραφική διερεύνηση ενός θέματος, μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί ταγοί. Πρώτη φορά ένας εκκλησιαστικός ταγός μετέρχεται τέτοια πρακτική.

Ο Αριστείδης Βικέτος είναι δημοσιογράφος με σαραντάχρονη πείρα στον κλάδο και μέλος της ΕΣΚ από το 1988, διατέλεσε δε μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης για δύο θητείες, το 1992-94 και το 2016-19. Είναι γνωστός για τον διερευνητικό χαρακτήρα των δημοσιευμάτων του, για το πάθος του για την αλήθεια και για την αυστηρότητα των κρίσεων του.

Ο σεβαστός προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου θα μπορούσε να διαψεύσει τον συνάδελφο Αριστείδη Βικέτο για τα όσα του καταλογίζει περί σύναψης μυστικής συμφωνίας με τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα πριν από τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Αντ΄ αυτού προσέφυγε στα Δικαστήρια εγκαλώντας τον δημοσιογράφο όσο και τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Tv που φιλοξένησε τις απόψεις του.

Ο συνάδελφος Αριστείδης Βικέτος και ο σταθμός Alpha Tv, έχουν την αμέριστη στήριξη της Ένωσης Συντακτών στον δικαστικό αγώνα, που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει. Η δημοσιογραφική έρευνα δεν μπορεί ούτε να παρεμποδίζεται, ούτε να παρασιωπάται

Καλούμε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο να αναθεωρήσει την αρχική στάση του και να απαντήσει δημόσια στα ερωτήματα που του τίθενται δημοσίως”

Το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα