Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Βασικά σημεία από τη διακήρυξη της Ουάσιγκτον

- Advertisement -

Reuters

 and 

11 Ιουλίου 2024

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, 10 Ιουλίου (Reuters) – Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ τόνισαν τη δέσμευση ένταξης για την Ουκρανία και έλαβαν ισχυρότερη θέση σχετικά με την υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία σε δήλωση την Τετάρτη σε μια σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον.
Ακολουθούν βασικά μέρη της δήλωσης της συνόδου κορυφής από τη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία των 32 κρατών:
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η δήλωση ανέφερε ότι οι σύμμαχοι σκοπεύουν να παράσχουν στην Ουκρανία ελάχιστη χρηματοδότηση 40 δισεκατομμυρίων ευρώ (43,28 δισεκατομμύρια δολάρια) σε στρατιωτική βοήθεια εντός του επόμενου έτους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν στην πολυετή οικονομική δέσμευση που είχε ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η δήλωση αναφέρει ότι η συμμαχία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «στον μη αναστρέψιμο δρόμο της προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», καθώς το Κίεβο συνεχίζει το «ζωτικό έργο» των δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων καθώς και μεταρρυθμίσεων ασφάλειας.
Επιβεβαιώνει εκ νέου ότι το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι».
Οι σύμμαχοι αποφάσισαν επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του συντονισμού στρατιωτικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης για την Ουκρανία από έναν ad-hoc συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Ορισμένοι διπλωμάτες θεωρούν αυτό ως μια προσπάθεια να διαφυλαχθεί η διαδικασία από μια πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Αλλά πολλοί αμφιβάλλουν ότι θα μπορούσε να εμποδίσει τον Τραμπ να περιορίσει αυστηρά τη βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο, εάν το επιλέξει.

ΡΩΣΙΑ
Η συμμαχία καταδίκασε επίσης την «ανεύθυνη πυρηνική ρητορική και την καταναγκαστική πυρηνική σηματοδότηση της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της εξαγγελθείσας τοποθέτησης πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία», προσθέτοντας ότι το Μινσκ συνεχίζει να επιτρέπει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, οι σύμμαχοι παραμένουν πρόθυμοι να διατηρήσουν τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα για να «μετριάσουν τον κίνδυνο και να αποτρέψουν την κλιμάκωση», ανέφερε η δήλωση.

ΚΙΝΑ

Η δήλωση ενίσχυσε επίσης τη γλώσσα του ΝΑΤΟ για την Κίνα, αποκαλώντας την «αποφασιστικό παράγοντα» του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και λέγοντας ότι το Πεκίνο συνεχίζει να θέτει συστημικές προκλήσεις για την ευρωατλαντική ασφάλεια.
Η δήλωση καλεί την Κίνα να σταματήσει κάθε υλική και πολιτική υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας. Κατηγόρησε επίσης το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα ότι τροφοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία παρέχοντας άμεση στρατιωτική υποστήριξη στη Μόσχα.
Η δήλωση εξέφρασε ανησυχία για τις διαστημικές δυνατότητες της Κίνας, αναφέρθηκε στην ταχεία επέκταση του πυρηνικού της οπλοστασίου και προέτρεψε το Πεκίνο να συμμετάσχει σε συζητήσεις στρατηγικής μείωσης του κινδύνου.

ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

Η δήλωση συζητά τη σημασία του Ινδο-Ειρηνικού για το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι εξελίξεις εκεί επηρεάζουν άμεσα την ευρωατλαντική ασφάλεια.
Η συμμαχία είπε ότι ενισχύει τη συνεργασία με τους εταίρους της Ασίας-Ειρηνικού, μεταξύ άλλων μέσω της υποστήριξης στην Ουκρανία και της άμυνας στον κυβερνοχώρο.
Η συμμαχία θα συναντηθεί την Πέμπτη με ηγέτες από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να συζητήσουν τις προκλήσεις ασφαλείας και τη συνεργασία.

ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ

Η δήλωση ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ έχει γίνει πιο σημαντική στο πλαίσιο της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι η συμμαχία αναγνωρίζει την αξία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας.
Ανέφερε ότι η ανάπτυξη συνεκτικών, συμπληρωματικών και διαλειτουργικών αμυντικών δυνατοτήτων και η αποφυγή περιττών επικαλύψεων είναι το κλειδί για να καταστεί ασφαλέστερος ο ευρωατλαντικός χώρος.

ΑΕΡΟΠΡΑΥΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ, ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗ

Η δήλωση ανέφερε ότι η συμμαχία θα αποτρέψει και θα αμυνθεί έναντι όλων των αεροπορικών και πυραυλικών απειλών ενισχύοντας την Ολοκληρωμένη Αεροπορική και Πυραυλική Άμυνα.
Ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να διασφαλίσει την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ασφάλεια της αποστολής πυρηνικής αποτροπής.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα