Τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Αιγύπτου επιβεβαίωσαν κατά την συνάντησή τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης τη στρατηγική φύση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλο το πλέγμα των θεμάτων που σχετίζονται με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων της Άγκυρας.

«Κοινός στόχος μας στόχος είναι να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στην γειτονιά μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Ανέφερε επίσης ότι «η μερική οριοθέτηση των μεταξύ μας (με την Αίγυπτο) θαλασσιών ζωνών, είναι τετελεσμένο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» και εξέφρασε την προσδοκία να υπάρξει σύντομα ολική οριοθέτηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι συζήτηση με τον πρόεδρο αλ Σίσι και το Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι δεν λύση πέρα από το δεσμευτικό πλαίσιο που θέτουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα της Λιβύης, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος συμμερίζεται την βαθιά ενόχληση της Ελλάδας για τη μη συμμετοχή της στη “Διαδικασία του Βερολίνου”, που θα γίνει σε λίγες ημέρες. Ανέφερε επίσης ότι οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για πολιτική λύση στην λιβυκή κρίση και επανέλαβαν ότι προϋπόθεση για αυτό είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από την βορειοαφρικανική χώρα.

Ανατολική Μεσόγειος και πράσινη ενέργεια

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο για την συνάντησή του με τον Ερντογάν. Εξέφρασε μάλιστα την ευχή «οι προοπτικές εμβάθυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ζητήματα, όπως η Οικονομία και η κλιματική αλλαγή να μπορέσουν να αποκλιμακώνουν την ένταση από τις αγεφύρωτες διαφορές μας, όπως στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ».

Από την πλευρά του ο αλ Σίσι τόνισε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν επαφές εδώ και τρεις χιλιετίες, τονίζοντας ότι αυτές «πύκνωσαν τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουμε συνεργασία σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο». Διμερές ή πολυμερές, όπως είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η τριμερής σχέση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό θέματα εμπορικής και τουριστικής συνεργασίας. Παραλλήλως αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα περιφερειακά θέματα και την ανάγκη αυτά να επιλύονται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών της ευρύτερης περιοχής.

Πως να μην ειναι ικανοποιημένος από τον εαυτό του ο Ερντογάν

Αναφορά έγινε και στη νέα συμφωνία περιβάλλοντος και ενέργειας που υπέγραψαν οι δυο χώρες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για άλλο ένα βήμα που υπηρετεί την ευημερία των λαών της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Μιλώντας για την ηλεκτρική διασύνδεση των δυο χωρών, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα μεταφέρει στην Ελλάδα και την Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι Αθήνα και Κάιρο επιδιώκουν διεύρυνση της συνεργασίας του, πάντα με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και της καλής γειτονίας. Σημείωσαν μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας, την Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ, την οποία, με τον βλέμμα στην Τουρκία, αποκαλούν «υπόδειγμα συνεργασίας γειτονικών χωρών με αντικείμενες ακτές».

Οι ίδιες πηγές τόνισαν την συναντίληψη που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο και σε άλλα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η κρίση στη Λιβυη. Αθήνα και Κάιρο τάσσονται υπέρ μιας πολιτικής λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Οι δύο πλευρές, αν και έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, συμφωνούν ότι προϋπόθεση για την διατήρηση της εκεχειρίας και την ενίσχυση της πορείας σταθεροποίησης είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την βορειοαφρικανική χώρα.

Στο Κάιρο ο Μητσοτάκης 

Για την Αθήνα, πρωταρχικός στόχος είναι η ανατροπή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο έχουν καταδικάσει πολλές ισχυρές χώρες, αλλά και η Αίγυπτος. Συμφωνούν, ωστόσο, ότι τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει στη Λιβύη, όσο στην χώρα στρατωνίζονται ξένοι μισθοφόροι, ανάμεσά τους και τζιχαντιστές από τη Συρία που μετέφερε ο Ερντογάν. Την ανάγκη της απόσυρσης των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από την δοκιμαζόμενη εδώ και μια δεκαετία βορειοαφρικανική χώρα επισήμανε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και την Κυριακή, υποδεχόμενος την Λίβυα υπουργό Εξωτερικών, Νάζλα Αλ Μανγκούς, στην  πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην Αίγυπτο.

Ελλάδα και Αίγυπτος διαπιστώνουν επίσης ότι υπάρχει χώρος για την διεύρυνση της συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Το κύριο πεδίο παραμένει, ωστόσο, η ενέργεια και ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι τον  Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε, από αιγυπτιακής πλευράς, ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτού Πλούτου της Αιγύπτου. Με την άφιξή του στο Κάιρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στον τάφο του Προέδρου, Ανουάρ Σαντάτ, ενώ μετά τις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο αλ Σίσι θα συναντηθεί και με τον  πρωθυπουργό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Μουσταφά Μαντμπούλι.

Τελικά, ο Τσαβούσογλου είναι πράγματι φίλος του Δένδια…

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα περιλάμβανε και συναντήσεις με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στην Αλεξάνδρεια, όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής. Θα επισκεφτεί επίσης το Εθνικό Μουσείο Αλεξάνδρειας, την Βιβλιοθήκη και το Ελληνικό Τετράγωνο, όπου βρίσκονται η Ελληνική Κοινότητα, τα Ελληνικά Σχολεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος.