Συρίγος: «Δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Είπα ότι είναι παρωχημένη, διότι το μόνο που μας ενδιαφέρει από τη Συνθήκη της Λωζάννης στο σήμερα, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, είναι οι διατάξεις περι  ορισμού συνόρων» σημείωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

«Δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης», υποστήριξε ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, μιλώντας στην ΕΡΤ, σήμερα το πρωί, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του για το ζήτημα που προκάλεσαν και την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανου Κασσελάκη.

«Είναι κάτι που ξεκίνησε από την ακροδεξιά και με έκπληξη είδα ότι το παίρνει και ο κ. Κασσελάκης» είπε αρχικά για το θέμα ο κ. Συρίγος, ενώ σημείωσε ότι δεν μίλησε ποτέ για αναθεώρηση της Συνθήκης.

«Είπα ότι είναι παρωχημένη, διότι το μόνο που μας ενδιαφέρει από τη Συνθήκη της Λωζάννης στο σήμερα, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, είναι οι διατάξεις περιορισμού συνόρων. Το θέμα των παρωχημένων διατάξεων είναι κάτι το οποίο είναι αυτονόητο. Είναι ένα κείμενο 101 ετών. Κατ’ αρχάς έχει διατάξεις για το πώς θα πληρώσουμε το οθωμανικό χρέος. Εχει διατάξεις για το πώς θα γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων, τι θα γίνει με τα συμμαχικά νεκροταφεία, τι θα γίνει με τις εταιρείες οι οποίες είχαν συμβόλαια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ολα αυτά είναι νεκρά, είναι περασμένα», είπε ο κ. Συρίγος.

Σε ερώτηση αναφορικά με την αποστρατιωτικοποίηση, ο βουλευτής της Ν.Δ. απάντησε: «Η διάταξη για την αποστρατιωτικοποίηση θεωρώ ότι είναι παρωχημένη και για αυτό δεν τη συζητάμε και την έχουμε εξαιρέσει, και αυτό είναι η επίσημη ελληνική θέση από το 1995. Αντιθέτως, η Τουρκία λέει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης σε αυτό το θέμα δεν είναι παρωχημένη και επικαλείται τις διατάξεις της για αποστρατιωτικοποίηση».

Στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Το εθνικό συμφέρον τι μας επιβάλλει; Να συζητάμε για διατάξεις νεκρές και παρωχημένες; Οταν λέμε ότι κάτι είναι παρωχημένο, δεν σημαίνει ότι αναθεωρείται» και επανέλαβε τη θέση ότι «από το 1995 και μετά, έχουμε εξαιρέσει ρητώς από την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θέματα που σχετίζονται με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Δεν τα συζητάμε βάσει των διατάξεων. Τα θεωρούμε εθνικό μας θέμα».

Για το θέμα επανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας την κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση «για τις επικίνδυνες δηλώσεις του πρώην υπουργού, Αγγελου Συρίγου, περί αποστρατιωτικοποίησης», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην Υπουργού, Αγγελου Συρίγου, ο οποίος χαρακτηρίζει “παρωχημένη” τη Συνθήκη της Λωζάννης “σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών” επιβεβαιώνει τις σοβαρές ανησυχίες που έχει εκφράσει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη στάση της Κυβέρνησης στο εξαιρετικά κρίσιμο αυτό θέμα.

Ο κ Συρίγος αντιβαίνει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας και αφήνει περιθώρια για εκμετάλλευση της δήλωσής του από την Τουρκία στο πλαίσιο της απαράδεκτης θέσης της περί αναθεώρησης της Συνθήκης. Επιπλέον αποπροσανατολίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο από τον στόχο της προσφυγής στην Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, ανοίγοντας από τηλεοπτική εκπομπή, ένα θέμα που δεν είναι και δεν πρέπει να είναι στην ατζέντα.

Πρέπει η Κυβέρνηση να αποσαφηνίσει άμεσα, εάν υιοθετεί την επικίνδυνη αυτή δήλωση».

Καθημερινή

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης δεν μίλησες, αλλά έριξες νερό στον μύλο των Τούρκων. Σε χαρακτηρίζει επιπολαιότητα ανεπίτρεπτη για άνθρωπο σοβαρό.

  2. ο Συρίγος σφάλει σε δυο σημεία:

    1. ούτε οι τούρκοι δεν μιλούν για να αναθεώρηση αλλά για επικαιροποίηση,

    2. η επικαιροποίηση της συνθήκης, σε οποιοδήποτε σημείο, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο της στρατικοποίησης των νησιών. Αυτή η θέση θα άμβλυνε τον χαρακτήρα της άμεσης απειλής και την δυνατότητα σύνδεσης της στρατικοποίησης με τις συνέπειες της απόσυρσης της μεραρχία από την Κύπρο.

    • Ποια η διαφορά μεταξύ αναθεώρησης κι επικαιροποίησης; Ας μην παίζομε με τις λέξεις.

      Στο (2), μάλλον από κακή διατύπωση, δεν βγάζω άκρια.

    • Περίπου κατάλαβα τις θέλεις να πεις στο (2), αλλά το έκανες μαντάρα με τον τρόπο που το εξέφρασες. Η επικαιροποίηση, αν υπάρχει τέτοια, δεν έχει σχέση με την στρατιωτικοποίηση των νησιών, η οποία γίνεται λόγω αμέσου απειλής. Η αποστρατιωτικοποίηση τής Κύπρου (απόσυρση μεραρχίας) διευκόλυνε, ή μάλλον κατέστησε δυνατή την κατάληψη τής νήσου από τούς Τούρκους το 1974.

      Αν αυτό εννοείς, σαφώς είναι σωστό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα