«Συνωστισμός» αγνώστου ταυτότητας αντικειμένων πάνω από τις ΗΠΑ -Τι συμβαίνει με τα μπαλόνια-UFO

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε πλήρη επιφυλακή το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ αναζητεί κατασκοπευτικά μπαλόνια / Φωτογραφία: AP
13/02/2023  12:16
Ένα αλλόκοτο Σαββατοκύριακο γεμάτο αγνώστου ταυτότητας αντικείμενα πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά έχει ταρακουνήσει το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ήταν ένα πολυάσχολο Σαββατοκύριακο για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, καθώς φαίνεται ότι κατέρριψαν τρία αγνώστου ταυτότητας αντικείμενα μετά το επεισόδιο με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι της περασμένης εβδομάδας.

Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε ένα ακόμα αντικείμενο μεγάλου ύψους πάνω από τη λίμνη Χιούρον το απόγευμα της Κυριακής, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ήδη ένα άλλο άγνωστης ταυτότητας αντικείμενο (UFO) καταρρίφθηκε το Σάββατο πάνω από τον Βόρειο Καναδά, σηματοδοτώντας την τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη καταρρίπτουν αντικείμενα στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής.

Την Παρασκευή, ένα άγνωστης ταυτότητας αντικείμενο καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο της Αλάσκας από ένα αμερικανικό F-22.

Όλα, βέβαια, ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, με την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας.


Το FBI αναζητεί στοιχεία για το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι / Φωτογραφία: AP

Τα τελευταία αντικείμενα σχετίζονται με το κατασκοπευτικό αερόστατο της Κίνας;
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη προς το παρόν ότι τα άγνωστα αντικείμενα έχουν οποιαδήποτε σχέση με το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας.

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο CNN ότι τα αντικείμενα μεγάλου ύψους μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διάφορες εταιρείες, χώρες και ερευνητικούς οργανισμούς για «σκοπούς που δεν είναι κακόβουλοι, συμπεριλαμβανομένης της νόμιμης έρευνας».

Ξεκαθάρισε δε ότι «το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας ήταν φυσικά διαφορετικό, γιατί γνωρίζαμε ακριβώς τι ήταν», είπε. «Αυτά τα πιο πρόσφατα αντικείμενα δεν συνιστούν κινητική στρατιωτική απειλή, αλλά η πορεία τους κοντά σε ευαίσθητες τοποθεσίες του υπουργείου Άμυνας και το ύψος όπου πετούσαν θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την πολιτική αεροπορία, και συνεπώς προκάλεσαν ανησυχίες», εξήγησε αναφερόμενος στα τελευταία περιστατικά μετά την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού.

Είναι όλα αυτά μπαλόνια;
Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι υπήρξε επιφυλακτικότητα στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με τις περιγραφές των πιλότων των αγνώστου ταυτότητας αντικειμένων που καταρρίφθηκαν πάνω από την Αλάσκα και τον Καναδά, λόγω των συνθηκών υπό τις οποίες εθεάθησαν τα αντικείμενα.

Αλλά τουλάχιστον δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν κάνει αναφορά ότι πρόκειται για μπαλόνια.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, δήλωσε στο ABC News ότι ενημερώθηκε για το αντικείμενο από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, και ότι το αντικείμενο που καταρρίφθηκε πάνω από τον Καναδά ήταν πιθανότατα άλλο ένα μπαλόνι, όπως και το αντικείμενο μεγάλου ύψους που καταρρίφθηκε πάνω από την Αλάσκα την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής του επιτελείου άμυνας του Καναδά, στρατηγός Γουέιν Έιρ, έκανε επίσης λόγο για «μπαλόνι» όταν περιέγραψε τις οδηγίες που δόθηκαν στην ομάδα που εργάστηκε για την κατάρριψη του αντικειμένου.

Ωστόσο, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ, σημείωσε την Κυριακή πως τα τελευταία αντικείμενα που καταρρίφθηκαν δεν έμοιαζαν με το κινεζικό μπαλόνι, αλλά αναμένουν πιο ασφαλείς πληροφορίες μόλις ανακτηθούν τα συντρίμμια.

Αμερικανοί δύτες σε αποστολή για αναζήτηση συντριμμιών μπαλονιού / Φωτογραφία: AP
Γιατί εντοπίζονται αυτά τα αντικείμενα τώρα;
Έξι άτομα γνώστες του θέματος δήλωσαν στο CNN ότι η μέθοδος εντοπισμού τέτοιων αντικειμένων από τις αμερικανικές αρχές διαμορφώθηκε μόλις τον περασμένο χρόνο. Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μια μέθοδο με την οποία παρακολουθούν τα αερόστατα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο σε όλο τον κόσμο, δήλωσαν οι πηγές.

Με άλλα λόγια, το CNN εξηγεί πως είναι πιθανό ότι δεν είναι τόσο τα αντικείμενα που είναι καινούργια, όσο η ικανότητα των ΗΠΑ πλέον να τα εντοπίζουν. Μετά την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού, οι αμερικανικές αρχές ενίσχυσαν την επιτήρηση στον εναέριο χώρο σε παρόμοια ύψη με αυτά όπου ήταν και το κινεζικό μπαλόνι, κάτι που εξηγεί την αύξηση των αντικειμένων που εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Πόσο μεγάλο είναι το κινεζικό κατασκοπευτικό πρόγραμμα;
Δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά φαίνεται να είναι αρκετά μεγάλο. Από την είδηση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το κινεζικό μπαλόνι που αιωρούνταν πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, νέες λεπτομέρειες έχουν προκύψει σχετικά με αυτό που τώρα γίνεται αντιληπτό ότι είναι μια παγκόσμια επιχείρηση επιτήρησης από τον κινεζικό στρατό.

Την Πέμπτη, αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι πιστεύουν πως τα κατασκοπευτικά μπαλόνια που ανακάλυψαν οι ΗΠΑ αποτελούν μέρος ενός μεγάλου στόλου που διεξάγει επιχειρήσεις παρακολούθησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ΗΠΑ έχουν εντοπίσει τέτοια μπαλόνια σε 40 χώρες, σε πέντε ηπείρους.


Φωτογραφία AP
Τα αναπάντητα ερωτήματα
Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις έχουν οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση στο Καπιτώλιο. Οι πολιτικοί και από τις δύο πλευρές του διαδρόμου αντιμετώπισαν την είδηση της κατάρριψης περαιτέρω αντικειμένων με μια σειρά αντιδράσεων. Υπάρχει πλέον ανησυχία γύρω από το πόσο πραγματικά ασφαλής είναι ο εναέριος χώρος των ΗΠΑ, κι έτσι οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών γύρω από την αποτελεσματικότητα και την ανταπόκριση των Αμερικανών απέναντι σε τέτοιες δυνητικές απειλές.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το Κογκρέσο πρέπει να διερευνήσει γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος μέχρι να αντιληφθούν οι ΗΠΑ τη χρήση των κατασκοπευτικών αερόστατων από την κινεζική κυβέρνηση.

 

iefimerida.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα