Συναντίληψη Αθήνας – Πεκίνου για το Δίκαιο της Θάλασσας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στους ιδιαίτερους δεσμούς Ελλάδας και Κίνας αλλά και στην κοινή αντίληψη σε θέματα τα οποία αφορούν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρθηκαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Γουάνγκ Γι

synantilipsi-athinas-pekinoy-gia-to-dikaio-tis-thalassas-561560221

Στους ιδιαίτερους δεσμούς Ελλάδας και Κίνας αλλά και στην κοινή αντίληψη σε θέματα τα οποία αφορούν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρθηκαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Γουάνγκ Γι. Νωρίς το πρωί ο κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, υποδέχθηκαν τον κ. Γουάνγκ Γι στο Μέγαρο Μαξίμου. «Σας καλωσορίζουμε στην Αθήνα. Τον Σεπτέμβριο έγιναν στην Αρχαία Αγορά τα εγκαίνια του έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδος – Κίνας 2021-2022, κάτι που επιβεβαιώνει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των κρατών μας. Προσδοκούμε και στον τομέα αυτό να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Γουάνγκ Γι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας από την πλευρά του σημείωσε ότι «οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας αναπτύσσονται πολύ ομαλά. Οι δύο λαοί μας έχουν έναν ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ τους. Ο σκοπός της επίσκεψής μου είναι να συζητήσουμε με τους Ελληνες φίλους τη μελλοντική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων». Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση έγινε μια συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων, αλλά και των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων. Κατά τις ίδιες πηγές, εξετάστηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας σε συνέχεια της κύρωσης από τη Βουλή της συμφωνίας για παραχώρηση επιπλέον ποσοστού 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO Shipping. Επίσης, συζητήθηκαν οι πολιτιστικές σχέσεις στο πλαίσιο του Ετους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδος – Κίνας 2021-22.

Με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης – Ψηλά στην ατζέντα οι οικονομικές σχέσεις.

Με τον κ. Δένδια

Στη συνέχεια, ο κ. Γουάνγκ Γι μετέβη στη Βασιλίσσης Σοφίας, όπου είχε συνάντηση με τον κ. Δένδια. Πραγματοποιήθηκαν και διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες. Διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν τη ρητή αναφορά του κ. Γουάνγκ Γι στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Οπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα της κινεζικής νομοθεσίας σχετικά με την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Νότιο Σινική Θάλασσα, τονίζοντας, μάλιστα, την ιδιαίτερα αυξημένη σημασία που η Ελλάδα, ως ναυτική χώρα, αποδίδει στο σημείο αυτό και ζήτησε να πληροφορηθεί περισσότερες λεπτομέρειες. Επ’ αυτού ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας σημείωσε ότι η κινεζική νομοθεσία είναι συμβατή και σέβεται τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Μάλιστα, έκανε και δημόσια αναφορά για τον σεβασμό της εν λόγω σύμβασης κατά τις δηλώσεις του με τον κ. Δένδια μετά το πέρας της συνάντησης.

Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του σημείωσε ότι ενημέρωσε τον ομόλογό του για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε, μάλιστα, ότι παρότι η Κίνα βρίσκεται μακριά, η αποσταθεροποίηση ενέχει κινδύνους για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και για την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου μέσω της περιοχής μας. Ως προς το λιβυκό ζήτημα ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα στο παρελθόν είχε φανεί χρήσιμη στην Κίνα με την απομάκρυνση 13.000 Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη το 2011 και το 2014 στο πλαίσιο λιβυκών κρίσεων».
“Καθημερινή”
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “στην κοινή αντίληψη σε θέματα τα οποία αφορούν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρθηκαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Γουάνγκ Γι”

    Δηλαδή, πόσο κοινή είναι αυτή η αντίληψη; Η Κίνα καταπατά τις ΑΟΖ πέντε κρατών. Πήγε με τις Φιλιππίνες στην Χάγη, όπου δικαιώθηκαν οι τελευταίες. Η Κίνα, όμως, θεώρησε ότι αδικήθηκε και δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση τού ΔΔΧ. Αυτήν την αντίληψη για το Διεθνές Δίκαιο έχομε κοινή με την Κίνα;

    Μητσοτάκη, ξέρεις τι λες και τι σού γίνεται και μάλιστα όταν εσύ θες να πας με την Τουρκία στην Χάγη;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα