Μία ημέρα μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, στο διάσημο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν είναι η πρώτη των δύο ηγετών μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τελευταία φορά, ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντήσει τον κ. Πούτιν στην Αθήνα το 2016 ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με κυρίαρχο θέμα στη διεθνή σκηνή την ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναμένεται να συζητήσουν για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθυμίζουν επίσης ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2020, εν μέσω κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων, είχε τονίσει πως τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις και διάλογο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Για το Κυπριακό, η Ρωσία εξακολουθεί να υποστηρίζει λύση βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις. Τον περασμένο Ιούνιο είχε ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής καθεστώτος των Βαρωσίων, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες τυχόν μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες εγκριθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δημιουργούν δυσκολίες για την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν πραγματοποιείται σε μία περίοδο αναβίωσης του ψυχροπολεμικού κλίματος στις σχέσεις της Μόσχας με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη.

https://www.militaire.gr/synantisi-mitsotaki-poytin-sto-sotsi-poia-themata-einai-sto-trapezi/