Συνάντηση κορυφής της ελληνικής ομογένειας στη Θεσσαλονίκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Η κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης  Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας  Διακοινοβουλευτικής  Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.)  θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη  και  θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις (12, 13 και 14 Ιανουαρίου 2022).

«Η συνεδρίαση γίνεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και είναι ένα γεγονός εξαιρετικής σημασίας για την πόλη, καθώς μάλιστα το θέμα της θα αφορά τη συμπλήρωση  εκατό χρόνων  από τη Μικρασιατική Καταστροφή το 2022», τονίζει ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της  Βουλής, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας  Αναστασιάδης.

Η συνεδρίαση θα γίνει την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου  2022, στις 17.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Θα ακολουθήσει την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022 (09.00 – 14.00, Αποθήκη Δ, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) η  ημερίδα «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη». Κατά  τη διάρκεια  των εργασιών της, τις οποίες θα συντονίσει ο κ. Αναστασιάδης, θα συζητηθεί  ο αναπτυξιακός και ο γεωστρατηγικός ρόλος της αξιοποίησης των λιμένων της Βορείου Ελλάδος. Στους ομιλητές της εκδήλωσης  περιλαμβάνονται ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Γιάννης Πλακιωτάκης, o υφυπουργός Εθνικής  Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε., Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης. Επίσης  θα συμμετάσχουν με ομιλίες οι  Δήμαρχοι  Θεσσαλονίκης  Κωνσταντίνος  Ζέρβας, Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης και Αλεξανδρούπολης Ιωάννης  Ζαμπούκης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές του εξωτερικού θα έχουν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και θα επισκεφθούν την Παναγία Σουμελά και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας και της Πέλλας.

Η Κοινοβουλευτική Ειδική Επιτροπή

Η Βουλή των Ελλήνων έχει συστήσει Ειδική Μόνιμη Επιτροπή για τον Ελληνισμό της Διασποράς,  η οποία αποτελείται από 31 βουλευτές  του  Ελληνικού Κοινοβουλίου με πρόεδρο τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη. Στόχοι  της  Επιτροπής είναι η καταγραφή των προβλημάτων των Ελλήνων ομογενών, η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού κυρίως στις νέες γενιές Ομογενών. Επίσης  η Επιτροπή μεριμνά για την προώθηση των εθνικών θεμάτων με τη συνεργασία και τη στήριξη των Ελλήνων Αποδήμων. Τέλος, συμμετέχει σε εκδηλώσεις των Ομογενειακών Οργανώσεων ανά τον κόσμο, προάγοντας τις σχέσεις με τον απανταχού Ελληνισμό και με τα ελληνικής καταγωγής μέλη άλλων κοινοβουλίων.

Στόχοι της Πα.Δ.Ε.Ε.

Η Παγκόσμια  Διακοινοβουλευτική  Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) συστάθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Απαρτίζεται από ελληνικής καταγωγής, νυν και πρώην βουλευτές νομοθετικών σωμάτων του εξωτερικού και έχει ως σκοπό: την επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων των μελών της με τη Βουλή των Ελλήνων, την ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ελλάδα και την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Η Πα.Δ.Ε.Ε. συνεργάζεται στενά με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων για την προώθηση θεμάτων που αφορούν στον απόδημο ελληνισμό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πα.Δ.Ε.Ε. συνεδριάζει στην Ελλάδα μία έως δύο φορές ετησίως, ενώ η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται κάθε δύο έτη στην Αθήνα. Έως σήμερα η Γενική Συνέλευση της  Πα.Δ.Ε.Ε. έχει υιοθετήσει σημαντικά ψηφίσματα για την υποστήριξη ελληνικών θεμάτων σε διεθνές επίπεδο.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα