Στράτος Σιμιτζής: “Όχι πώς καταντήσαμε, αλλά πώς μας κατάντησαν”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Στράτου Σιμιτζή*

Πολίτης μπήκε στο κατάστημα και ο υπάλληλος τον υπέβαλε στον προβλεπόμενο έλεγχο του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Εκείνος με αγανάκτηση παρατήρησε “Πως καταντήσαμε;”

Λάθος αγαπητέ μου.

Όχι πώς καταντήσαμε, αλλά πώς μας κατάντησαν οι πόλεμοι του εμβολιασμού.

Αν όλοι συνεχίζαμε να εμβολιαζόμαστε με εκείνον τον εντυπωσιακό αρχικό ρυθμό, τώρα θα ήμασταν μια χαρά, θωρακισμένοι εναντίον του Covid 19. Θα ήμασταν κάτι ανάλογο σε ποσοστό με την Πορτογαλία που σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων που εγγίζει το 85%.

Όμως, οι ολίγοι ανεγκέφαλοι, όπως και κάτι η πολιτικοποίηση του εμβολιασμού και κάτι ορισμένοι ιεράρχες, μας κατάντησαν εδώ που είμαστε. Συνεπώς, πως μας κατάντησαν οι ολίγοι, οι συνήθεις ύποπτοι, αυτοί που χωρίς αποδείξεις και επιστημονικά επιχειρήματα μας κατάντησαν στη σημερινή κατάσταση.

Και όπως έλεγε ο κορυφαίος Βασίλης Λογοθετίδης “Υπάρχει μία μερίς που αντιστέκεται, αλλά που θα πάει κι’ αυτή θα συνέλθει”.

Η οδός Ιωάννη Τσιμισκή

Σε κάθε πόλη μεγάλη αλλά και μεγαλούπολη, πάντοτε υπάρχει η κεντρική οδός. Η High ή Main Street των Αγγλωσαξώνων ή Hauptstrasse των Γερμανών ή Avenue των Γάλλων.

Στη Θεσσαλονίκη αυτή είναι η οδός Ιωάννη Τσιμισκή. Η Θεσσαλονίκη όπως την γνωρίζουν οι νεότεροι, δεν ήταν πάντοτε κατ’ ανάγκη και ο κεντρικός εμπορικός δρόμος, με την έννοια της γυναικείας και ανδρικής μόδας, αλλά εκείνα τα χρόνια την διέκρινε μια εντυπωσιακή ποικιλία και διαφορετικότητα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Κοντά στα δύο πολυκαταστήματα της εποχής – Αφοι Λαμπρόπουλος και Καντράντζος Σπορ, με ειδίκευση στην σπορ ένδυση και τα σπορ, θα συναντούσαμε μία αντιπροσωπεία αυτοκινήτων ή ένα εστιατόριο.

Γενικά, η οδός Τσιμισκή ήταν “πιάτσα” συγκεκριμένων ειδών. Στην ίδια αυτή θα βρίσκαμε συγκεντρωμένα καταστήματα:

– Είδη εξηλεκτρισμού και ραδιοφωνίας

Νέστωρ Τελλογλου, Γουναρίδης – Μαρίδης, Πρώτσιος, Σταυρίδης – Λαϊτμερ, Ραμόγλου, Φελεκης Οίκος ΑΡΑ – Marelli Κάστρο  , Ζάννας – Μαυροκορδατος, Ράδιο – Κοσμίδης.

– Γουναρικά – Δερμάτινα

Κοσμάς, Σαμαράς, Πασχάλης, Χατζηιωάννου

– Υποδηματοπωλεία

Αφοι Σιμα, Πετρίδης, Σεβαστάκης, Παπαδάκης, Παράσχος, Καρακαδας, Καμπουρίδης, Συντελής

– Αντιπροσωπείες αυτοκινήτων

Opel-Σίνης, Mercedes, Borgward – Φωστηρόπουλος VW – WILLYS Studebalter – Αφοι Τσιώλη, RENAULT – VOLVO – Ελαστικά KELLY – Σαρακακης – Καλόμοιρος, FORD – Αναστασιάδης, Ελαστικά FULDA – Τσιρικος κλπ.

– Φωτογραφεία

– Αφοι Νικολέρη, Μαυρίδης – Λιόντας, Φώτο τέχνη, Φώτο-Πάολο, Φώτο-Μισέλ, Φώτο-Νικολαϊδης, Γεωργιάδης.

– Ζαχαροπλαστεία

Φλόκας, Αγαπητός, Τερκενλής, Μοντερν, Λίγδας, Αργύρης, Διεθνές, Βιολέτα, Ριρής, Χατζής-Παρισινον – Αφοι Παυλίδη.

– Ανθοπωλεία

Μάρκος, Πανταζής, Φλορέξ, Σαπουντζάκης

– Φαρμακεία

Τσούκας, Κολοτούρος, Παπαζαχαρίου, Αρσενάκης, Αφοι Παπαδόπουλος, Κατσογιάννης, Πετρόπουλος

– Καφενεία

Αστόρια Α, Τιτάνια, Κρυστάλ

– Βιβλιοπωλεία

Μόλχο, Ζαχαρόπουλος, Πυρσός, Συρόπουλος

Συνοπτικά η οδός Τσιμισκή φιλοξενούσε καταστήματα μόδας, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, παντοπωλεία, εστιατόρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, φαρμακεία, πρακτορεία λαχείων, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και μια … ξυλαποθήκη (μετέπειτα Φλόκας, σήμερα DIL). Απόλυτη διαφορετικότητα.

Η οδός φέρει το όνομα του αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Ιωάννου Τσιμισκή, ο οποίος διαδέχτηκε τον δολοφονηθέντα Νικηφόρο Φωκά. Γεννήθηκε το 925 και πέθανε σε ηλικία 51 ετών, βασίλευσε από το 969 μέχρι το 976 και από κει στον Οίκο της Μακεδονικής Δυναστείας.

*Ο Στράτος Σιμιτζής είναι Δημοσιογράφος και Συγγραφέας. Από τα βιβλιοπωλεία διατίθεται η νέα συλλογή διηγημάτων του με τίτλο: “Η αρχόντισσα του κάμπου”. Εκδόσεις “Μέθεξις”.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα