Στράτος Σιμιτζής: Τα “θρυλικά” μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Στράτου Σιμιτζή*

Στις κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου έχουν καταγραφεί τα θρυλικά μιούζικαλ του σπουδαίου Θεσσαλονικιού σεναριογράφου-σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη, μια που τόσα χρόνια μετά τέρπουν και ψυχαγωγούν τους φίλους του κινηματογράφου. Δεν γνωρίζουμε αν ο σπουδαίος σκηνοθέτης, όταν δημιουργούσε τα μιούζικαλ είχε “πιλότο” τις θρυλικές υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ.

Πάντως αυτό που δημιούργησε δεν υστερεί απ’ αυτές, μια και ο σκηνοθέτης ευφυώς εμπλέκει στις δημιουργίες του μια μεγάλη γκάμα στοιχείων που τα καθιστούν απολύτως πρωτότυπα.

Και τι δεν έχουν τα θρυλικά μιούζικαλ; Εκπληκτικά χορευτικά, αριστείς της υποκριτικής, αθάνατες μελωδίες, προβολή τουριστικών περιοχών, τραγούδια που είναι πάντοτε στην επικαιρότητα, εκπληκτική φωτογραφία, φυσικές ομορφιές και άφθονο χιούμορ. Μήπως αυτά δεν είναι αρκετά να προβάλουν τη χώρα μας και τον τουρισμό της;

Ένας γαλαξίας λαμπρών ηθοποιών παρήλασε από τα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη. Ρένα Βλαχοπουλου, Κώστας Βουτσάς, Ζωή Λάσκαρη, Μάρθα Καραγιάννη, Ανδρέας Ντούζος, Χλόη Λιάσκου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Ελένη Προκοπίου, Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Γαβριηλίδης, Περικλής Χρηστοφορίδης, Αλέκος Τζανετάκος και αρκετοί άλλοι. Τις αθάνατες μουσικές μελωδίες συνέθεσε ο μοναδικός Μίμης Πλέσσας, τα εκπληκτικά χορευτικά επιμελήθηκε ο διεθνούς φήμης χορογράφος και χορευτής Μανόλης Καστρινος και χόρεψαν η Μάρθα Καραγιάννη, η Ελένη Προκοπίου, η Χλόη Λιάσκου και το πολυπληθές μπαλέτο του χορογράφου. Οι παραπάνω και άλλοι βασικοί συντελεστές ένωσαν το ταλέντο τους και δημιούργησαν τα θρυλικά μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη.

Είναι από τους σταθμούς στην “χρυσή εποχή” του ελληνικού κινηματογράφου. Ταινίες που εκπέμπουν φως, αισιοδοξία, καλή διάθεση και “κέφι” ταινίες μοναδικές για να αγαπήσει κάποιος την ζωή.

Αυτή είναι σε τελευταία ανάλυση η φιλοσοφία του κινηματογράφου Entertainment – ψυχαγωγία και όχι “θολούρα”, αμπελοφιλοσοφίες, πολιτικά μηνύματα και προβληματισμούς. Λες και η ζωή μας σήμερα δεν είναι γεμάτη άγχος και προβληματισμό; Entertainment. Έτσι δηλά.

*Ο Στράτος Σιμιτζής είναι Δημοσιογράφος και Συγγραφέας. Από τα βιβλιοπωλεία διατίθεται η νέα συλλογή διηγημάτων του με τίτλο: “Η αρχόντισσα του κάμπου”. Εκδόσεις “Μέθεξις”.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα