Στράτος Σιμιτζής: Μια διδακτική επίκαιρη ιστορία

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

του Στράτου Σιμιτζή*

Η Κυβέρνηση εφαρμόζει αρκετά μέτρα, πολλά απ’ αυτά ιδιαίτερα αυστηρά, προκειμένου να πατάξει την αισχροκερδεία.
Μία ανατίμηση στις τιμές των αγαθών είναι και στον τόπο μας, κάτι αναμενόμενο, μια και έχουμε κατακόρυφη αύξηση στις τιμές της ενέργειας, όμως, η αισχροκερδεία πρέπει να παταχθεί αμείλικτα.
Εμείς, οι πολίτες, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να συνδράμουμε στην Κυβέρνηση;
Πολλά, μα η αποτελεσματική συνταγή είναι μια και παραπέμπει σε μια ιστορία που συνέβη την δεκαετία του ’70 ή εκεί κοντά στις ΗΠΑ.
Στο Σικάγο όπου λειτουργούν τα μεγαλύτερα σφαγεία στον κόσμο, οι ιδιότητες αποφάσισαν άνευ αποχωρώντος λόγου να αυξήσουν κατά ένα ή δύο σεντ την τιμή του βόειου κρέατος.
Την επόμενη κιόλας, οι καταναλωτές απέχουν από την κατανάλωση κρέατος και οι πωλήσεις έπεσαν κάθετα.
Όταν το μποϊκοτάζ γενικεύθηκε, οι ιδιοκτήτες των σφαγείων διαπιστώνοντας πως βρίσκονται προ αδιεξόδου, αναγκάστηκαν να επαναφέρουν την τιμή του βόειου κρέατος στην προ της αυξήσεως και η αγορά επανήλθε σε κανονικούς ρυθμούς.
Ο μύθος δηλοί, πως οι πολίτες μπορούν να κάνουν πολλά παράλληλα με την Κυβέρνηση και την Πολιτεία, όταν πρόκειται να πατάξουν φαινόμενα όπως η αισχροκερδεία και η απόλυτη εκμετάλλευσή τους.
Δηλοί ακόμη πως ένα μποϊκοτάζ σε προϊόντα που αδικαιολόγητα πωλούνται ακριβά και πέρα από το νόμιμο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από μαχητικές εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και πορείες, οι οποίες σπανίως οδηγούν σε αποτέλεσμα.
Απαιτείται μόνο η συνοχή και κοινή δράση των πολιτών.
Για να μην ξεχνιόμαστε, αναφερόμαστε σε φαινόμενα αισχροκερδείας και αδικαιολόγητης εκμετάλλευσης των καταναλωτών.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και μόνο για τον σωστό τονισμό της λέξεως αισχροκερδείας (παιδείας, εγκυκλοπαιδείας κλπ) άξιζε να διαβαστεί η επίκαιρη ιστορία σας αγαπητέ κ. Σιμιτζή -να είστε καλά και καλήν Ανάσταση.
    Στην Ελλάδα ,που μονίμως ο λαός δεν συμπαρίσταται στην εκάστοτε κυβέρνηση ,ιδίως της αποκαλούμενης Δεξιάς, ας μη περιμένουμε το ‘σαμποτάζ” της μειωμένης αγοράς προιόντων και μάλιστα προ του Πάσχα ,στο οποίο θα καταναλώσουν οι Έλληνες την μεγαλύτερη ποσότητα της ακριβής βενζίνης-πετρελαίου, όπως και όταν ήταν φθηνότερες οι τιμές τους.
    Δεν είμαστε ”αμερικανάκια” γαρ.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,750ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα