Στράτος Σιμιτζής: “Και επί γης ειρήνη”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Στράτου Σιμιτζή*

Είναι αλήθεια πως ο πλανήτης μετά τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου βιώνει μία περίοδο παρατεταμένης γενικής ειρήνης.

Όλα δείχνουν πως ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος θα αργήσει να έρθει όχι τόσο επειδή ο άνθρωπος έχει απαλλαγεί από το σύνδρομο επιβολής, επικράτησης και κάτι που φέρει μαζί του από τότε που εμφανίστηκε στη γη, όσο γιατί υπάρχουν τόσα πολλά καταστροφικά πυρηνικά και υπεροπλα σε χέρια πολλών, που αν χρησιμοποιηθούν δε θα γίνει πέτρα επί πέτρας.

Αυτό το “φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη” και το σχετικό “φόβος φυλάει τα έρημα” είναι η ουσιαστική ελπίδα για να συνεχιστεί η παρατεταμένη περίοδος ειρήνης.

Μια άλλη ουσιαστική ελπίδα είναι και η σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του κόσμου που τον κάνει να μην επιδιώκει τον πόλεμο μία που “περνάει καλά”.

Βέβαια, παγκόσμια σύρραξη δεν είχαμε, όμως διεξήχθησαν και διεξάγονται τόσοι τοπικοί και περιφερειακοί πόλεμοι, που τα θύματά τους κάποια στιγμή ενδέχεται να υπερκαλύψουν αυτά του Παγκοσμίου Πολέμου.

Και όπως συμβαίνει πάντοτε το τίμημα πληρώνουν τα αθώα θύματα, οι άμαχοι. Είναι οι περίφημες παράπλευρες απώλειες, που πάνε μαζί με τον πόλεμο.

Δυστυχώς, αυτός θα συμβαίνει όσο θα υπάρχουν άνθρωποι .

Γιατί, αλίμονο, όλοι φιλοδοξούν να επικρατήσουν των άλλων, να κατακτήσουν, να επιβληθούν. Και αυτό ανέκαθεν γίνονται δια των όπλων και της βίας.

Περίεργο πράγμα. Ο άνθρωπος που θέλει την ειρήνη την ίδια στιγμή επιδιώκει να κατακτήσει, να επεκταθεί, να επιβληθεί.

Πολιτικές μνήμες

Ο Σπύρος Μαρκεζίνης αρχές της δεκαετίας του 60 επέστρεψε με το τρένο από την Θράκη όπου ήταν σε προεκλογική καμπάνια .Το τρένο θα σταματούσε στον Σ.Σ. Θεσσαλονίκης για αρκετό χρόνο και μετά θα συνέχιζε για Αθήνα .

Οι παράγοντες του κόμματος των προοδευτικών στην Θεσσαλονίκη εκμεταλλευόμενοι τον ικανό χρόνο της στάθμευσης της αμαξοστοιχίας στην Θεσσαλονίκη οργάνωσαν στον Σπύρο Μαρκεζίνη μια πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία του Σ.Σ.

Ο αρχηγός του κόμματος των προοδευτικών, δεινός, ευφυής και πνευματώδης ρήτορας συγκέντρωσε πυκνό ακροατήριο τόσο οπαδών του όσο και ενδιαφερομένων .

Στο τέλος της ομιλίας οι άνθρωποι του Μαρκεζίνη του είπαν για το πυκνό και ενθουσιώδες ακροατήριο και εκείνος τους απάντησε: “Αγαπητοί μου, μας ερωτεύονται αλλά δεν μας νυμφεύονται . Από τις μνημειώδεις πολιτικές ατάκες του παρελθόντος.

Αν μόνο κάθε άνθρωπος…

Ο έμπορος σε όποια βαθμίδα κι αν είναι,  μικρός, μεγαλύτερος ή μέσος,  με το κλείσιμο του μαγαζιού κλείνει το ταμείο του να δει πως πήγε η μέρα. Με άλλα λόγια κάνει ένα απολογισμό της δουλειάς. Αν αυτό το έκανε κάθε τέλος της ημέρας, κάθε άνθρωπος και έκανε απολογισμό των πράξεων του, δυο τινά θα συνέβαιναν. Και ο ίδιος θα βελτιωνόταν γιατί δεν θα επαναλάμβανε τα σφάλματά του, με την προϋπόθεση πώς έχει συναίσθηση και συνείδηση και ο κόσμος θα ήταν καλύτερος μια και ο άνθρωπος δεν θα επαναλάμβανε τα σφάλματά του.

Αυτό όμως, όσο εύκολα κι αν γράφεται είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί.  Ο άνθρωπος βαρύνεται από το προπατορικό αμάρτημα και όσοι έχουν απαλλαγεί απ’ αυτό, ζουν μία ενάρετη και χρηστή ζωή, όσοι όμως είναι όμηροι αυτού και ζουν μια μοχθηρή, όλο κακία και αδικία ζωή.

Αυτοί οι δεύτεροι, έχουν αναγάγει τον φθόνο, τη συκοφαντία, την κακότητα, την αδικία σε modus vivendi και είναι η κύρια αιτία που η ζωή είναι γεμάτη μίσος και κακία. Η μόνη ελπίδα είναι να διορθωθεί ο άνθρωπος, για να βελτιωθεί και ο κόσμος. Και το μέσο είναι ο ημερήσιος απολογισμός των πράξεων του.

*Ο Στράτος Σιμιτζής είναι Δημοσιογράφος και Συγγραφέας. Από τα βιβλιοπωλεία διατίθεται η νέα συλλογή διηγημάτων του με τίτλο: “Η αρχόντισσα του κάμπου”. Εκδόσεις “Μέθεξις”.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αγαπητέ κύριε Σιμιτζή ,μαζί με τις θερμές ευχές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά διερωτώμαι μήπως το αγγελικό ”επί γης ειρήνη…” σημαίνει την Ιθάκη του δικού μας Καβάφη ,καθώς ” …η Ιθάκη δεν σε γέλασε ,έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν”;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα