Στράτος Σιμιτζής: Ιστορικές “πρωτιές” της Θεσσαλονίκης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

τουΣτράτου Σιμιτζή*

Τρεις ιστορίες πρωτιές όλες στον τομέα των MME έχει να επιδείξει τη Θεσσαλονίκη. Οι δύο είναι ξεχωριστές, η τρίτη αναφέρεται στην εξέλιξη των μεθόδων έκδοσης των εφημερίδων. Οι δύο αφορούν την ραδιοφωνία – ερτζιανά κύματα και την τηλεόραση.

Ήταν η 25η Μαρτίου 1925 όταν άρχισε να εκπέμπει το – Ράδιο – Τσιγγιρίδη από την οικία του, οδός Δημοκρατίας, σήμερα Λεωφ. Βασ. Όλγας. Ήταν ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και εξέπεμπε τρεις μήνες αργότερα από το θρυλικό BBC.

Εμπνευστής και ιδρυτής του ο Χρήστος Τσιγγιρίδης. Έλληνας γεννημένος στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας που σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Στουτγκάρδης – Γερμανία, ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος. Από το 1928 το Ράδιο – Τσιγγιρίδη, εξέπεμπε από χώρο που είχε παραχωρήσει στον Χρ. Τσιγγιρίδη η ΔΕΘ.

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τη γιγαντιαία κεραία του σταθμού που υψωνόταν στην πλατεία μπροστά στο σημερινό Δημαρχείο. Αργότερα, το Ράδιο – Τσιγγιρίδη δημεύθηκε και εντάχθηκε στο δίκτυο του Ε.Ι.Ρ. Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας.

Ο Χρήστος Τσιγγιρίδης και ο αδελφός του Νίκος εγκατέστησαν το σύστημα ραδιοφωνίας στην Βουλή των Ελλήνων.

Ο Δήμος Καλαμαριάς τίμησε το σπουδαίο Έλληνα πρωτοπόρο των ερτζιανων δίνοντας το όνομά του σε μια κεντρική οδό του Δήμου.

Η δεύτερη “πρωτιά” αφορά τη λειτουργία του πρώτου τηλεοπτικού πειραματικού σταθμού στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της λειτουργίας της 25ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τον πειραματικό τηλεοπτικό σταθμό λειτούργησε η ΔΕΗ στο περίπτερό της με την ευκαιρία της 10ης επετείου από την ίδρυση της. Εμπνευστές και εκείνοι που πρότειναν την ιδέα της λειτουργίας ήταν το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της επιχείρησης με εισηγητή τον Μάνο Ιατρίδη.

Ο πειραματικός τηλεοπτικός σταθμός λειτούργησε καθ’ολη την διάρκεια της 25ης ΔΕΘ. Ο θόρυβος και το ενδιαφέρον που προκάλεσε στους επισκέπτες της ΔΕΘ και κυρίως στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης ήταν τεράστιο. Ουρές ενδιαφερόμενων και περίεργων, δημιουργούνταν μπροστά στις τηλεοπτικές συσκευές που η ΔΕΗ φρόντισε να τοποθετήσει στην πόλη. Τηλεοπτικό πρόγραμμα παρήχθη μουσικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, τηλεοπτικά παιχνίδια πρωτοστατούντος του Άλκη Στέα και όλα όσα συνέβαιναν στο στούντιο μονιμοποίησαν το ενδιαφέρον του κοινού.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1960 τον πειραματικό τηλεοπτικό σταθμό εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Πρώτη εκφωνήτρια-παρουσιάστρια η Έλσα Παπαστεργίου, ανώτερο στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη, πιο γνωστή ως Λίτσα Φωκίδου μετά το γάμο της με τον ντεκορατερ Γιώργο Φωκίδη. Η Λίτσα Φωκίδου είπε και τα πρώτα τηλεοπτικά λόγια.

Μπορεί το εγχείρημα της ΔΕΗ να ήταν πειραματικό, όμως ο τηλεοπτικός σπόρος είχε πέσει πρώτα στη Θεσσαλονίκη.

Η τρίτη πρωτιά ήταν πιο κλαδική, όμως δεν παύει να έχει ιστορική σημασία για τον Τύπο (Γραπτό). Το 1974 η εφημερίδα Ελληνικής Βορράς εισήγαγε στον ελληνικό τύπο την φωτοσύνθεση, την πιο προηγμένη μέθοδο στοιχειοθεσίας και το Web-Offset την προηγμένη μέθοδο εκτύπωσης εφημερίδας. Πρωτιά που έμελλε να υιοθετηθεί από τον ελληνικό τύπο.

Στον Τύπο της Θεσσαλονίκης όμως, θα αναφερθούμε σε άλλο σημείωμα.

Ανακεφαλαιώνοντας, τρεις σημαντικές πρωτιές για τη Θεσσαλονίκη, επίκεντρο εξελίξεων στον Τύπο, ηλεκτρονικό και γραπτό.

*Ο Στράτος Σιμιτζής είναι Δημοσιογράφος και Συγγραφέας. Από τα βιβλιοπωλεία διατίθεται η νέα συλλογή διηγημάτων του με τίτλο: “Η αρχόντισσα του κάμπου”. Εκδόσεις “Μέθεξις”.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα