Στράτος Σιμιτζής: Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Στράτου Σιμιτζή*

Ένας θεσμός-θρύλος

Αν η μνήμη μου δεν με απατά, παρακολουθώ την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης από την δεκαετία του ’60. Φυσικά πρόκειται για θεσμό πολύ παλαιότερο. Πρόκειται για ένα μουσικό θεσμό-θρύλο, που αν κάποιος αρχίσει να τον παρακολουθεί, αποκλείεται να τον εγκαταλείψει.

Για πολλούς φίλους της κλασσικής μουσικής, η Συναυλία είναι ταυτισμένη με την Πρωτοχρονιά. Είναι κάτι σαν εθισμός, συνήθεια.

Το γεγονός ότι μεταδίδεται από εκατοντάδες τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα παγκοσμίως, και την παρακολουθούν εκατομμύρια φίλοι της μουσικής, ενώ ένας απλός ενδιαφερόμενος πρέπει να περιμένει δύο και τρία χρόνια για να προμηθευτεί εισιτήριο κοινής θέσης, αυτά εκφράζουν την παγκοσμιότητα του θεσμού.

Εδώ στη χώρα μας, είναι η ΕΡΤ, γενικά, η δημόσια τηλεόραση που παρέχει στους φίλους της μουσικής αυτό το προνόμιο.

Στην Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία του 2022 της Φιλαρμονικής διηύθυνε ο διάσημος αρχιμουσικός και πιανίστας Ντάρεν Μπαρενμποιμ.

Οι φίλοι της Συναυλίας απόλαυσαν τις αθάνατες μελωδίες της οικογένειας Στράους- Γιόχαν, Γιόζεφ και Έντουαρντ- όπως και άλλων σπουδαίων συνθετών- μουσουργών.

Μάλιστα, μια εκτέλεση απαιτούσε τη συμμετοχή των μουσικών σε ομαδικό τραγούδι και σφύριγμα, δημιουργώντας καινοτομίες στην Συναυλία.

Όμως, η Συναυλία περιλάμβανε και χορευτικές εκτελέσεις από το Εθνικό Μπαλέτο, όπως και επίδειξη από την Ισπανική Σχολή Ιππασίας της Βιέννης με τα υπέροχα άλογα της ράτσας Πιπιζάνερ. Στο διάλειμμα, υπήρχε ξενάγηση στα δώδεκα σημεία της Αυστρίας που η UNESCO έχει εντάξει στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μια μοναδική απόλαυση μελωδίας και χορού, σε ένα περιβάλλον μεγαλοπρέπειας, αισθητικής και αρχοντιάς που ορίζουν την αίγλη της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας και των Αμβούργων.

Κοντολογίς, πρόκειται για θέαμα και ακρόαμα που δεν χάνονται.

Ευλογημένο αλλά και φάρος λογικής

Οι ευχές για το Νέο Έτος 2022, παίρνουν και δίνουν. Κυρίαρχη ευχή, αυτή για την υγεία μετά από όσα περάσαμε και περνάμε από τον Covid-19.

Όμως, υπάρχουν κι άλλες ευχές που είναι εξίσου απαραίτητες για τον άνθρωπο.

Για παράδειγμα η εξ ουρανού ευλογία, μια και το μέγιστο κομμάτι της ανθρωπότητας πιστεύει σε μια απώτερη είτε λέγεται Θεός, είτε Αλλάχ, είτε Βούδας ή όπως άλλως.

Τώρα, όσοι δεν πιστεύουν ας μην ζητήσουν την ευλογία τους. Είναι προσωπική υπόθεση.

Ακόμη, απαραίτητη είναι η επικράτηση της κοινής λογικής. Με τον άκρατο παραλογισμό που κυριαρχεί στον πλανήτη μας, η κοινή λογική έχει καταντήσει είδος πολυτελείας.

Για δείτε τις αντιδράσεις μας απέναντι σε ένα παγκόσμιο κίνδυνο που απειλεί την υγεία μας και αυτή την ζωή μας.

Πολυφωνία, πολυγνωμία, μαχητικές και βίαιες αντιπαραθέσεις, αντί για μια ενιαία, μαζική και ομόφωνη αντιμετώπιση.

Να, γιατί η ευχή να επικρατήσει στον κόσμο η κοινή λογική είναι ουσιώδης για το 2022.

Καλή χρονιά και ευλογημένο και ας είναι φάρος λογικής.

Γιατί ο άνθρωπος, μόνο με κοινή λογική μπορεί να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα προβλήματα.

*Ο Στράτος Σιμιτζής είναι Δημοσιογράφος και Συγγραφέας. Από τα βιβλιοπωλεία διατίθεται η νέα συλλογή διηγημάτων του με τίτλο: “Η αρχόντισσα του κάμπου”. Εκδόσεις “Μέθεξις”.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα