Στο «κόκκινο» το μεταναστευτικό με μπαράζ αντιδράσεων σε νησιά και ενδοχώρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κλιμακώνεται η ένταση σε όλη τη χώρα με άξονα το μεταναστευτικό, καθώς όλο και πιο συχνά είναι τα περιστατικά διαμαρτυριών και «μπλόκων» από κατοίκους και τοπικούς φορείς, για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, την ώρα που οι ροές προς τα νησιά του βορείου Αιγαίο δεν μειώνονται.

Πια πρόσφατα συμβάντα, τα επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα σε Γιαννιτσά και Σέρρες, όπου κάτοικοι επιχείρησαν να εμποδίσουν την εγκατάσταση μεταναστών σε ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση.

Είχε προηγηθεί, 24 ώρες νωρίτερα, αντίστοιχο περιστατικό στο λιμάνι της Κω, όπου εκτός από πολίτες, στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο δήμαρχος του νησιού, εμποδίζοντας την αποβίβαση των μεταναστών από το πλοίο που τους μετέφερε.

Αλλωστε και πριν από περίπου δέκα ημέρες, κλειστή την πόρτα των ξενοδοχείων στην περιοχή των Βρασνών Θεσσαλονίκης είχαν βρει περίπου 400 μετανάστες από τη Σάμο, που επρόκειτο να φιλοξενηθούν στην περιοχή. Είχε προηγηθεί η μετ΄εμποδίων προσέγγισή τους στο σημείο, λόγω κινητοποιήσεων των κατοίκων.

Ολα αυτά την ώρα που η κατάσταση στα νησιά, βρίσκεται εκτός ελέγχου παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησης με την πραγματοποίηση μεταφορών στην ενδοχώρα, καθώς οι καθημερινές αφίξεις από την Τουρκία συνεχίζονται.

Αμείωτες οι ροές

Μόνο την Πέμπτη και την Παραρσκευή έφτασαν στα ελληνικά νησιά 496 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ πάνω από 35.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω. Ακόμα και σε ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης) στα νησιά που δεν «προτιμούσαν» οι μετανάστες μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όπως της Λέρου, έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων στην έλευση των προσφύγων – μεταναστών ανέφερε πως «η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της πολιτείας». «Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες. Για να έχουμε όμως την στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια ακατάπαυστα», πρόσθεσε.

«H ενημέρωση προκύπτει από την ανάγκη να δειχθεί από όλους μας η έγκαιρη αλληλεγγύη στις συνοριακές περιοχές της χώρας που δέχονται το πρώτο κύμα. Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αντοχή. Θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί», ανέφερε ακόμη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων», ενώ συμπλήρωσε πως αν χρειαστεί θα ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα.
«Γίνεται μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Μυτιλήνη και στη Σάμο γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαρκής ροή μεταναστών προς τα νησιά μας και προς την πατρίδα μας. Συντονισμένα και οργανωμένα υπάρξει μετακίνηση ενός αριθμού μεταναστών στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Το αντιμετωπίζουμε με σχέδιο. Είναι δύσκολο», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ. «Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες», συμπλήρωσε.

https://www.kathimerini.gr/1050074/gallery/epikairothta/ellada/sto-kokkino-to-metanasteytiko-me-mparaz-antidrasewn-se-nhsia-kai-endoxwra

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αμεση προτεραιοτητα απο τους δυο υπουργους κ.κ. Κουμουτσακο και Θεοδωρικακο ειναι να πεισουν την Ελληνικη Λυση -Κυριακος Βελοπουλος -ετσι εκφωνειται στην Βουλη- να μη αναγγελλει κλεισιμο με συρματοπλεγματα ,η, τειχος των 185 χιλιομετρων των συνορων στον Εβρου και ”μαντρωμα” των μεταναστοπροσφυγων σε ξερονησια, οταν γνωριζει -και πρεπει να γνωριζει ο κ. Βελοπουλος οτι, και χρονο θελουν ολα αυτα για να γινουν (ο χειμωνας ομως με τις αγριες καιρικες συνθηκες πλησιαζει)και προσωπικο φυλαξης και των συνορων και των κλειστων στρατοπεδων , απ’αυτο που δεν εχουμε για φυλαξη των πολεων και της υπαθρου απαιτειται.
    Κραμα λαικισμου και ανευθυνοτητος με ολιγο Σαλβινισμο ΝΑΙ ,ελα μου ομως που ενσπειρει ανησυχιες στους κατοικους των νησιων του Αιγαιου και της ενδοχωρας και το ολο θεμα μεγενθυνεται επικινδυνως .
    Και να πλησιαζαν οι εκλογες θα ειχε καποια δικαιολογια . Τωρα γιατι αυτη η ενταση;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα