Στο εσωτερικό του Ισραήλ διεξάγεται ένας πολύ διαφορετικός πόλεμος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στην ισραηλινή τηλεόραση προβάλλονται ελάχιστες ή καθόλου εικόνες των θυμάτων στη Γάζα, διευρύνοντας το χάσμα της οπτικής επί του θέματος μεταξύ Ισραήλ και έξω κόσμου.

Τελ Αβίβ – Κάθε βράδυ, οι Ισραηλινοί μαθαίνουν από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων τα τελευταία νέα σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα – εκεχειρία και διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, απώλειες Ισραηλινών στρατιωτικών, ανάλυση του πεδίου της μάχης και κάλυψη των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου από την ισλαμική στρατιωτική οργάνωση Χαμάς που πυροδότησαν τη σύγκρουση.

Ένα πράγμα που λείπει σχεδόν πάντα: ο λαός της Γάζας.

Το Ισραήλ παρακολουθεί έναν διαφορετικό πόλεμο να εκτυλίσσεται στη Γάζα από εκείνον που βλέπει το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, έναν πόλεμο δίχως πλάνα από τις καταστροφές που προκαλούν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον πυκνοκατοικημένο θύλακα και μερικές φορές φρικιαστικές εικόνες Παλαιστινίων που πεθαίνουν στις μάχες.

Αυτή η αποσπασματική ενημέρωση εξηγεί το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ του Ισραήλ, το οποίο αισθάνεται απομονωμένο και παρεξηγημένο, και των εξωτερικών παρατηρητών, οι οποίοι, μετά τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου, έχουν στρέψει την προσοχή τους στις ζημιές που έχει προκαλέσει η εκστρατεία του Ισραήλ για την καταστροφή της Χαμάς. Αυτό το χάσμα στην αντίληψη μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, αν ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει την προσπάθειά του να εξουδετερώσει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς στην πολυσύχναστη πόλη Ράφα στη νότια Γάζα.

Στην ισραηλινή τηλεόραση δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πλάνα νεκρών Παλαιστινίων ενώ ελάχιστες είναι οι σκηνές της καταστροφής, σύμφωνα με στελέχη των μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφους, αναλυτές του Τύπου και απλούς Ισραηλινούς πολίτες. Πολλοί Ισραηλινοί Εβραίοι, οι οποίοι συνήθως παρακολουθούν τις ειδήσεις στα εβραϊκά, λένε επίσης ότι σπάνια πέφτουν πάνω σε πλάνα απευθείας από τη Γάζα στα smartphones τους, αν και γνωρίζουν ότι οι καταστροφές είναι εκτεταμένες και ο αριθμός των νεκρών μεγάλος.

Η τηλεόραση παίζει σημαντικό ρόλο ως πηγή ειδήσεων στο Ισραήλ, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου η κύρια πηγή των περισσότερων ανθρώπων είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης./ Φωτ.: Tanya Habjouqa | NOOR για την Wall Street Journal

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ισραηλινών Εβραίων λένε ότι έχουν δει ελάχιστες ή καθόλου εικόνες από τις ζημιές, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε τον Απρίλιο το Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ, ένα μη κομματικό ερευνητικό κέντρο. Μόλις το ένα τρίτο δήλωσε ότι έχει δει αρκετές, είτε μέσω των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Βλέπεις τα πάντα για τον πόλεμο στην ισραηλινή τηλεόραση εκτός από τον λαό της Γάζας », δήλωσε ο Σούκι Τάουζιγκ , εκδότης του Seventh Eye, ενός ισραηλινού ηλεκτρονικού μέσου που εξετάζει τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. «Αυτή τη στιγμή, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια σύνθετη πραγματικότητα. Ξέρουν ότι οι τηλεθεατές τους δεν θέλουν πραγματικά να βλέπουν εικόνες του εχθρού τους να πεθαίνει, οπότε απλά δεν το δείχνουν».

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω της διεξαγόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, 2 Ιανουαρίου, 2024./ Φωτ.: Israel Defense Forces/ REUTERS

Εκπρόσωποι των κορυφαίων τηλεοπτικών καναλιών του Ισραήλ, του Kan 11 καθώς και των καναλιών 12, 13 και 14, αρνήθηκαν να σχολιάσουν ή δεν ανταποκρίθηκαν σε σχετικό αίτημα. Το Κανάλι 12 παρείχε στη Wall Street Journal αρκετά παραδείγματα πρόσφατων δελτίων ειδήσεων που περιλάμβαναν σκηνές από βομβαρδισμένα κτίρια και ερείπια στη Γάζα και πολίτες που μιλούσαν για την κατάστασή τους, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης τροφίμων. Δεν υπήρχαν εικόνες νεκρών πολιτών.

Η Αγιάλα Πανιέφσκι, μια Ισραηλινή ακαδημαϊκός που ζει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ αυτών που βλέπει στην τηλεόραση στο Λονδίνο και αυτών που βλέπουν οι φίλοι και η οικογένειά της στο Ισραήλ. «Δεν έχω ξαναδεί τόσο μεγάλη απόκλιση οπτικής στο παρελθόν», είπε.

Πρόσφατα, ένα βράδυ στο Ισραήλ, ένας παρουσιαστής του Kan 11, του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας, πήρε συνέντευξη από τη Σταβ Σέλα, της οποίας ο 32χρονος αδελφός Ραμ σκοτώθηκε μαζί με εκατοντάδες άλλους στο μουσικό φεστιβάλ Nova από μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίες, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, είχαν ως αποτέλεσμα 1.200 νεκρούς και περισσότερους από 240 ομήρους. Η Σταβ περιέγραψε τον Ραμ ως «ένα μέτρο και ενενήντα πέντε εκατοστά όλο μπούκλες» που αγαπούσε τη μουσική. Η ίδια και ένας φίλος της μουσικός, ο Λίγκαλ, τραγούδησαν ένα τραγούδι που γράφτηκε στη μνήμη του.

Αρκετές χρονικές ζώνες μακριά, στις ΗΠΑ, οι τηλεθεατές του CNN παρακολούθησαν μια εκπομπή από τη Γάζα σχετικά με μια φερόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε 10 παιδιά. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα 9χρονο κορίτσι που έπαιζε ποδοσφαιράκι με τους φίλους του σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. Αυτοί είναι μερικοί από τους περισσότερους από 34.000 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές. Την ίδια στιγμή, μια ομάδα ανδρών τοποθετούσε το πτώμα ενός άλλου κοριτσιού, ηλικίας 10 ετών και φορώντας ροζ παντελόνι, σε μια σακούλα για πτώματα, ενώ οι συγγενείς θρηνούσαν από θλίψη.

Το χάσμα μεταξύ του Ισραήλ και του γειτονικού αραβικού κόσμου είναι ακόμα πιο έντονο. Ο κορυφαίος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της περιοχής, το Al Jazeera, με έδρα το Κατάρ, καλύπτει σχεδόν αδιάλειπτα την επιχείρηση στη Γάζα, συχνά με σαφείς εικόνες καταστροφής και θανάτων αμάχων. Συνολικά, έχει δείξει πολύ λίγα πλάνα από τις αρχικές επιθέσεις στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησαν τον πόλεμο και έχει παρουσιάσει τακτικά αναλυτές που αμφισβητούν τις ισραηλινές αναφορές για τις φρικαλεότητες.

Μια έρευνα που διεξήχθη τον Μάρτιο διαπίστωσε ότι πάνω από το 80% των Παλαιστινίων δεν πιστεύουν ότι η Χαμάς διέπραξε φρικαλεότητες στις 7 Οκτωβρίου, παρά τις ευρέως διαδεδομένες αποδείξεις, δήλωσε ο Χαλίλ Σικάκι, διευθυντής του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής και Ερευνών Έρευνας με έδρα τη Δυτική Όχθη. Εκείνοι που είχαν δει διαδικτυακά βίντεο από τις επιθέσεις είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να πιστέψουν ότι η Χαμάς διέπραξε φρικαλεότητες από εκείνους που δεν είχαν δει βίντεο, δήλωσε ο Σικάκι.

«Και αυτό δείχνει τη σημασία που έχουν οι πηγές πληροφόρησης», είπε. «Αν δεν δεις, δεν πιστεύεις».

Ένας τραυματισμένος Παλαιστίνιος κάθεται πάνω σε συντρίμμια στο σημείο ισραηλινής επίθεσης σε σπίτι εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας 9 Μαΐου 2024./ Φωτ.: REUTERS/Hatem Khaled

Η ισραηλινή κυβέρνηση έκλεισε τα τοπικά γραφεία του Al Jazeera στις 5 Μαΐου, βάσει ενός νέου νόμου που δίνει στο Ισραήλ την εξουσία να απαγορεύει ξένους ειδησεογραφικούς οργανισμούς που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια. Επιπλέον, το Ισραήλ κατάσχεσε τον εξοπλισμό του οργανισμού και μπλόκαρε τις εκπομπές και τον ιστότοπό του. Το Al Jazeera και ισραηλινές ομάδες δικαιωμάτων κατήγγειλαν την κίνηση αυτή ως αντιδημοκρατική.

Ο Ντάνιελ Λέβι, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν, δήλωσε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του πιστεύουν ότι δεν βλέπουν όλη την εικόνα από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και ότι παρακολουθούν περιστασιακά το Al Jazeera στα αγγλικά για να δουν και την άλλη πλευρά. Είπε επίσης ότι εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στο δίκτυο στην Smart TV του και μέσω του YouTube, παρά την ισραηλινή απαγόρευση.

Ο καθηγητής Λέβι δήλωσε ακόμη ότι το Al Jazeera είναι εξαιρετικά προκατειλημμένο απέναντι στο Ισραήλ και ότι δεν εμπιστεύεται τον επίσημο απολογισμό των νεκρών από τη σύγκρουση που δίνουν οι παλαιστινιακές αρχές. «Όμως, δεδομένου του τραύματός μας από την 7η Οκτωβρίου, ανησυχώ ότι πολλοί Ισραηλινοί δυσκολεύονται να δουν πρόσωπα πίσω από τους αριθμούς των Παλαιστινίων που έχουν πεθάνει, γεγονός που καθιστά το ρεπορτάζ του Al Jazeera με τις σπαρακτικές εικόνες, που συχνά είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις, ιδιαίτερα σημαντικό», είπε.

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εξακολουθεί να αποτελεί μια ανοιχτή πληγή, μια στιγμή παρόμοια, αν και μικρότερης κλίμακας, με την 11η Σεπτεμβρίου, η οποία κατέρριψε την αίσθηση σχετικής ασφάλειας που απολάμβαναν πολλοί Ισραηλινοί τα τελευταία χρόνια. Δεν ήταν απλώς μια επίθεση- ήταν μια ένοπλη εισβολή, όπου άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα στα ίδια τους τα σπίτια ή εκδιώχθηκαν από τα χωριά τους.

Σε μια τόσο μικρή χώρα, πολλοί Ισραηλινοί αισθάνονται μια προσωπική σχέση με τα θύματα ή τους ομήρους, εν μέρει επειδή θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι οι ίδιοι.

Οι ισραηλινοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι αποτελούν μια σφιχτοδεμένη κοινότητα, όχι μόνο κάλυψαν την επίθεση, αλλά ορισμένοι ήταν και οι ίδιοι θύματα, συμπεριλαμβανομένου ενός φωτορεπόρτερ μεγάλης ισραηλινής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας, ο οποίος σκοτώθηκε από μαχητές.

Οι εικόνες των ομήρων είναι παντού: στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, στις διαφημιστικές πινακίδες κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων και στις πόλεις. Κίτρινες κορδέλες δεμένες σε δέντρα, αυτοκίνητα και καρφίτσες στα πέτα πολιτικών και παρουσιαστών ειδήσεων, άδεια τραπέζια σε εστιατόρια που προορίζονται για τους αγνοούμενους ομήρους, γκράφιτι στους δρόμους που γράφουν «Φέρτε τους πίσω τώρα» μνημονεύουν διαρκώς τους Ισραηλινούς που κρατούνται αιχμάλωτοι. Στην «Πλατεία Ομήρων», όπου αγρυπνούν τα μέλη των οικογενειών τους, ένα ρολόι μετράει τις ημέρες, τις ώρες και τα λεπτά που κρατούνται παρά τη θέλησή τους. Οι όμηροι εμφανίζονται σχεδόν πάντα στις βραδινές ειδήσεις.

«Οι όμηροι είναι τα πάντα για εμάς», δήλωσε η Ντόριτ Ελντάρ, συνταξιούχος γιατρός, η οποία βρισκόταν σε μια παραλία του Τελ Αβίβ σε μια ουρά μήκους χιλιομέτρων από ανθρώπους που βγήκαν πρόσφατα ένα Σάββατο για να πιέσουν για την επιστροφή των ομήρων. «Έχουμε μια δέσμευση στο Ισραήλ. Δεν αφήνουμε ανθρώπους πίσω».

Πολλοί Ισραηλινοί αισθάνονται ότι ο υπόλοιπος κόσμος αγνοεί σε μεγάλο βαθμό τη δυσχερή θέση των ομήρων, τη βαρβαρότητα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και τις δεκάδες χιλιάδες των εκτοπισμένων από το βόρειο και το νότιο τμήμα της χώρας. Οι συζητήσεις για μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός ή την ανοικοδόμηση της Γάζας είναι ακατανόητες για πολλούς έως ότου οι όμηροι επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σύμφωνα με την Ντάλια Σέιντλιν, ειδήμονα σε θέματα ισραηλινής κοινής γνώμης.

«Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, τα πάντα εξαρτώνται από τους ομήρους», είπε.

Όσο οι όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται, πολλοί Ισραηλινοί δεν επιθυμούν να δουν πλάνα αμάχων θυμάτων, δεν νοιάζονται και πολύ, δήλωσε η Ταμάρ Χέρμαν, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ. Μια έρευνα του Μαρτίου διαπίστωσε ότι το 80% των Ισραηλινών Εβραίων υποστηρίζει ότι η χώρα θα πρέπει να λάβει ελάχιστα ή καθόλου υπόψη της τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τον πόλεμο. Η Χέρμαν λέει ότι αυτό πιθανότατα θα αλλάξει αν απελευθερωθούν οι όμηροι.

Μια δημοσκόπηση στις αρχές Μαΐου από το Ισραηλινό Ινστιτούτο Δημοκρατίας διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς Ισραηλινούς δηλώνουν ότι η απελευθέρωση των ομήρων είναι πιο σημαντική από την εισβολή στη Ράφα για την εξάλειψη της Χαμάς.

Ορισμένοι θεωρούν ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης φοβούνται να συγκρουστούν με την κοινή γνώμη προβάλλοντας αθώα θύματα ή πιέζοντας την κυβέρνηση του Ισραήλ να απαντήσει στις κατηγορίες ότι το Ισραήλ παρεμπόδισε την ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται πλέον κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η τηλεόραση εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στο Ισραήλ, καθώς τα τρία τέταρτα των Ισραηλινών δηλώνουν ότι αποτελεί βασική πηγή πληροφόρησης, δήλωσε ο Τάουσιγκ, συντάκτης του Seventh Eye.

Ένας Παλαιστίνιος μεταφέρει το πτώμα μιας νεκρής γυναίκας από τα ερείπια ενός σπιτιού που καταστράφηκε λίγα λεπτά νωρίτερα από ισραηλινά πλήγματα στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, 11 Οκτωβρίου 2023. Φωτ.: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αντανακλούν την ευρύτερη μετατόπιση του Ισραήλ προς τα δεξιά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η οποία ακολούθησε το κύμα βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της μεγάλης παλαιστινιακής εξέγερσης από το 2000 έως το 2005, γνωστής ως Δεύτερη Ιντιφάντα, και την αυξανόμενη αντίληψη ότι οι προοπτικές για ειρήνη με τους Παλαιστίνιους είναι αμυδρές.

Περίπου το 60% του εβραϊκού ισραηλινού πληθυσμού αυτοπροσδιορίζονται πλέον ως δεξιοί, το ένα τέταρτο ως κεντρώοι και το 11-14% ως αριστεροί, σύμφωνα με τον Σέιντλιν. Η υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου στο ένα τέταρτο περίπου των Εβραίων Ισραηλινών.

Ο Αριέχ Βάντερχουφ, ένας Αμερικανοϊσραηλινός που ζει στην Ιερουσαλήμ, έχει δει στο διαδίκτυο πλάνα από νεκρούς αμάχους στη Γάζα, αλλά αμφιβάλλει για τον αριθμό τους. Δηλώνει ότι θλίβεται στη σκέψη των νεκρών αμάχων, αλλά πιστεύει επίσης ότι οι ΗΠΑ και πολλοί στη Δύση είναι υποκριτές.

«Φαίνεται ότι ο υπόλοιπος κόσμος δεν καταλαβαίνει τι αντιμετωπίζουμε», είπε. «Δεν μπορείς να κάνεις ειρήνη με κάποιον που ο τρόπος ζωής του είναι να σε σκοτώνει».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης μετατοπιστεί προς τα δεξιά, ιδίως εν μέσω μιας μακροχρόνιας προσπάθειας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να παρουσιάσει τα μέσα ενημέρωσης ως αριστερά και αντιπατριωτικά, σύμφωνα με τον Πανιέφσκι, συνεργάτη του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου που ειδικεύεται στον λαϊκισμό και τα μέσα ενημέρωσης. Κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2019, η εκστρατεία του έστησε γιγαντοαφίσες με τα πρόσωπα τεσσάρων επιφανών ισραηλινών δημοσιογράφων, που έγραφαν «Δεν θα αποφασίσουν».

Σύμφωνα με τον Πανιέφσκι, πολλοί από τους 45 ισραηλινούς δημοσιογράφους με τους οποίους συνομίλησε τα τελευταία χρόνια δήλωσαν ότι είχαν σκόπιμα μετατοπίσει την κάλυψή τους προς τα δεξιά ή είχαν λογοκρίνει τους εαυτούς τους, καθώς και ότι ήταν πιο επιφυλακτικοί στη χρήση της λέξης «κατοχή» όταν αναφέρονταν στην κατοχή της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ. Έξι δήλωσαν ότι προσέλαβαν σωματοφύλακες αφού δέχθηκαν απειλές θανάτου για την κάλυψή τους.

Το γραφείο του πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η ισραηλινή τηλεόραση σπάνια προβάλλει Άραβες στην οθόνη – ούτε καν Ισραηλινούς Άραβες που αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού. Κατά τα τελευταία επτά χρόνια παρακολούθησης, το Seventh Eye διαπίστωσε ότι οι συνεντεύξεις και η προβολή Ισραηλινών Αράβων αυξήθηκαν από 2% σε 4%, προτού μειωθούν και πάλι τον τελευταίο χρόνο, ιδίως από τις 7 Οκτωβρίου κι έπειτα.

Ο Μοχάμαντ Μαγκαντλί , ένας αραβοϊσραηλινός δημοσιογράφος, είναι ένας από τους λίγους Άραβες δημοσιογράφους που κάνουν ρεπορτάζ στα κύρια ειδησεογραφικά κανάλια στην εβραϊκή γλώσσα. Ζει καθημερινά το ενημερωτικό χάσμα πηγαινοερχόμενος διαρκώς από τον αραβόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό Nas στη Ναζαρέτ στα στούντιο του καναλιού 12 κοντά στην Ιερουσαλήμ.

«Κινούμαι μεταξύ δύο κόσμων», δηλώνει.

Από τις 7 Οκτωβρίου, λέει ότι έχει αντιμετωπίσει δημόσιες αντιδράσεις για τις εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης στην ισραηλινή τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένων απειλών θανάτου και κραυγών για την απόλυσή του. Ένα μέλος του κόμματος Λικούντ δήλωσε στο Χ ότι ο Μαγκαντλί δεν είναι έμπιστος και πρέπει να απολυθεί αφού μίλησε στον αέρα για την έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ακόμη, όταν ανέφερε στον αέρα ότι είχε επικοινωνήσει με ένα μέλος της οικογένειάς του στη Γάζα προκειμένου να συζητήσει για τις τιμές των τροφίμων, εκατοντάδες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζήτησαν την απόλυσή του θεωρώντας ότι έχει δεσμούς με τον εχθρό.

Ο Μαγκαντλί λέει ότι απλώς προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του. «Τα βασικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε στον λαό μας τι συμβαίνει» είπε. «Και ο ισραηλινός λαός πραγματικά δεν ξέρει τι συμβαίνει στη Γάζα».

Η Γιόνιτ Λέβι, παρουσιάστρια επίσης στο Κανάλι 12 και συν-διοργανώτρια του podcast «Unholy», δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες δυσκολεύονται να κατανοήσουν την κλίμακα των όσων υπέστη το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Όπως είπε, έχουν γίνει πολλές και έντονες συζητήσεις μεταξύ των τηλεοπτικών στελεχών ως προς το πόση από τη φρικαλεότητα της 7ης Οκτωβρίου θα έπρεπε να δείξουν και αν θα έπρεπε να προβάλουν περισσότερο τη Γάζα.

Ένας άνδρας κρατάει τα δύο ανίψια του καθώς οι Παλαιστίνιοι αναζητούν θύματα από ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο κατοικιών στην πόλη της Γάζας, 25 Οκτωβρίου 2023. Φωτ.: REUTERS/Yasser Qudih

«Προσπαθούμε όσο καλύτερα μπορούμε», δήλωσε. «Να ξέρετε ότι κάνουμε αυτές τις συζητήσεις κάθε μέρα».

Ισραηλινοί στρατιώτες ποζάρουν δίπλα σε ένα τανκ, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, στο νότιο Ισραήλ, 9 Μαΐου 2024./ Φωτ.: REUTERS/Amir Cohen

Μπορείτε να στείλετε email στον David Luhnow στο [email protected].

https://www.tovima.gr/2024/05/30/the-wall-street-journal/sto-esoteriko-tou-israil-dieksagetai-enas-poly-diaforetikos-polemos/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα