Βιώσιμες λύσεις για την αποπληρωμή των οφειλών και για τις εθνικές συντάξεις των παλιννοστούντων σε εκδήλωση της ΠΟΣΕΠ στη Θεσσαλονίκη. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Αντιμέτωπες με καθημερινές οχλήσεις και απειλές από funds και εισπρακτικές εταιρείες, ότι θα χάσουν το σπίτι τους, εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 35.000 οικογένειες παλιννοστούντων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι πριν από δεκαετίες είχαν αποκτήσει κατοικία με στεγαστικό δάνειο και εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να το αποπληρώσουν.
Την ίδια στιγμή εξακολουθεί να υφίσταται η αδικία σε βάρος χιλιάδων ηλικιωμένων παλιννοστούντων σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Έλληνες, οι οποίοι στο τέλος του βίου τους δεν δικαιούνται ούτε καν την πλήρη εθνική σύνταξη, αν δεν συμπληρώσουν τριάντα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα.
Αυτά τα καίρια ζητήματα θα απασχολήσουν την εκδήλωση που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων (ΠΟΣΕΠ) την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 11:00, στο «Καραπάντσειο» συνεδριακό κέντρο του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.
Σε αυτό θα μιλήσουν δικηγόροι και εκπρόσωποι των παλιννοστούντων, ενώ έχουν κληθεί και πολιτικοί από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα καθώς και αυτοδιοικητικοί. Θα τους δοθεί πεντάλεπτη δυνατότητα παρέμβασης.
«Δεν σταμάτησαν να μας κυνηγάνε»
Ειδικότερα, όπως λέει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΠ Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια πίεση με συνεχείς απειλές από funds και εισπρακτικές εταιρείες προς παλιννοστούντες οφειλέτες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν επισκεφθεί τα σπίτια των τελευταίων δικαστικοί επιμελητές, οι οποίοι καταγράφουν την κινητή περιουσία τους (χρήματα, χρυσαφικά κτλ.).
«Τα funds δεν σταμάτησαν καθόλου να κυνηγάνε τις οικογένειες των οφειλετών, ενώ σε κάποιους παίρνουν τηλέφωνο ακόμα και 6-7 φορές την ημέρα και τους απειλούν ότι θα τους πετάξουν στο δρόμο. Ζητάνε από περίπου 35.000 οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα να δώσουν… ντούκου τα χρήματα που οφείλουν, κάτι που είναι ανθρωπίνως αδύνατο. Αν είχαν τα χρήματα οι οφειλέτες, δεν θα αποπλήρωναν το χρέος τους;», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΠ.
Όπως λέει, η εφορία έχει προτείνει την αποπληρωμή της οφειλής σε 48 δόσεις, ωστόσο ούτε αυτό είναι εφικτό, αφού σε αυτήν την περίπτωση κάθε οικογένεια θα πρέπει να καταβάλλει 600-800 ευρώ το μήνα ή και περισσότερα, ποσά που αδυνατεί να εξοικονομήσει.
«Πώς θα πληρώσουν τόσα χρήματα συνταξιούχοι με εισοδήματα μόλις 160 ευρώ το μήνα; Εμείς ζητάμε μία βιώσιμη λύση, ώστε και το χρέος να αποπληρωθεί και να μη μείνουν στο δρόμο οικογένειες. Ζητάμε να υπάρχει μία ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών, με βάση τα εισοδήματα του κάθε οφειλέτη, ώστε να καταβάλει ο καθένας αυτό που μπορεί. Επίσης, θέλουμε να μην είναι αναγκασμένοι οι οφειλέτες να πληρώσουν τόκους από το 2012 και μετά, αφού είχαμε την οικονομική κρίση και μετά τα lockdown λόγω του κορονοϊού», τονίζει ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης.
Το συνολικό ποσό των οφειλών φτάνει σήμερα τα 500 εκατομμύρια ευρώ. «Όταν έδιναν τα στεγαστικά δάνεια, με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο, δεν ρωτούσαν πόσα χρήματα παίρνει ο καθένας. Τότε οι παλιννοστούντες δούλευαν, ενώ τώρα είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι. Έχουμε θέσει πολλές φορές το θέμα σε πολιτικούς, οι οποίοι μας λένε ότι μας καταλαβαίνουν, αλλά στην ουσία κανένα αποτέλεσμα», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΠ.
Τεράστια αδικία με τις συντάξεις
Στην τεράστια αδικία που υφίστανται με τις συντάξεις τους χιλιάδες υπερήλικοι παλιννοστούντες, αναφέρεται από την πλευρά του στο pontosnews.gr το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΕΠ και υπάλληλος του ΕΦΚΑ, Γιάννης Κοβιτίδης.
Όπως λέει, εκτός από το γεγονός ότι από το 2016 σε ανασφάλιστους ηλικιωμένους η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ μετατράπηκε σε ένα επίδομα μόλις 160 ευρώ και χωρίς κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, για να πάρουν την εθνική σύνταξη ακόμα και αυτοί που έχουν δουλέψει, θα πρέπει να βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον 30 χρόνια.
Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει ότι υπάρχει άρνηση από την Πολιτεία καταβολής της εθνικής σύνταξης ακόμα και σε ανάπηρους ανασφάλιστους υπερήλικες, οι οποίοι μπορεί να πάσχουν από βαριές καρκινοπάθειες, σε περίπτωση που μαζί με την ελληνική υπηκοότητα έχουν και μια δεύτερη σε χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
«Κάθε Έλληνας πολίτης θα πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με τις δεδουλευμένες συντάξεις μετά από 15 χρόνια ασφάλισης. Παλαιότερα μας έλεγαν ότι για να πάρει κάποιος την εθνική σύνταξη, θα πρέπει να έχει 40 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα. Στην πορεία μάς… “χρύσωσαν” το χάπι και κατέβασαν το όριο στα 30 χρόνια, με αφετηρία από το 1992. Δηλαδή, όποιος ήρθε στην Ελλάδα μετά το 1992, αν και έχει εργαστεί, σήμερα δεν παίρνει την εθνική σύνταξη των 360 ευρώ – και αυτά τα άτομα είναι πάρα πολλά.
»Προσωπικά είμαι 35 χρόνια στην Ελλάδα, αλλά έχω μόλις 13 χρόνια ένσημα, αφού είμαι θύμα της “μαύρης” εργασίας. Άτομα όπως εγώ αποτελούμε την πλειονότητα. Επίσης, προκειμένου να καθοριστεί το πότε ξεκινάει η παραμονή μας στην Ελλάδα, βλέπουν την ημέρα που πήραμε ταυτότητα και αποκτήσαμε ελληνική ιθαγένεια, και όχι την ημέρα που ήρθαμε στη χώρα. Η Ομοσπονδία μας προτείνει, σε όσους έχουν δουλέψει, να μην υπάρχει χρονικός περιορισμός ανάλογα με την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα και εφόσον έχουν εργαστεί 15 χρόνια, να αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες», τονίζει ο Γιάννης Κοβιτίδης.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
pontosnews.gr