Στον βωμό εκλογικών σκοπιμοτήτων κρίσιμες πρεσβείες και η Διπλωματία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Λίγο πριν τις εκλογές, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αποφάσισε να αντικαταστήσει σειρά πρέσβεων, μεταξύ αυτών σε νευραλγικής σημασίας διπλωματικές αποστολές, και στη θέση τους να τοποθετήσει άλλους διπλωμάτες

Ως καθαρά προεκλογική κίνηση ερμηνεύεται η απόφαση του Νίκου Δένδια να αλλάξει πρέσβεις σε αρκετές πρεσβείες στο παρά πέντε των εκλογών, και να τοποθετήσει άλλους διπλωμάτες στα πόστα που θα υπάρξουν ανακατατάξεις.

Είναι ασυνήθιστο και αναμφισβήτητα άκομψο λίγο πριν τις εκλογές να ανακοινώνονται αλλαγές σε πόστα πρέσβεων. Πόσο μάλλον, αφού οι οποιεσδήποτε αποφάσεις για τοποθετήσεις άλλων διπλωματών στα πόστα που θα αδειάσουν, θα δεσμεύσουν την επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν προκύψει από τις κάλπες. Γι’ αυτό το λόγο, σε αυτές τις περιπτώσεις είθισται τουλάχιστον να μετατίθενται οι όποιες αλλαγές (και στο Διπλωματικό Σώμα) για μετά τις εκλογές.

Στην προκειμένη, όμως, ο υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε το αντίθετο. Έτσι, ακόμα και για πόστα πρέσβεων τα οποία, λόγω συνταξιοδοτήσεων για παράδειγμα, θα αδειάσουν στο τέλος του έτους ή τους τελευταίους μήνες του 2023, καθορίζεται από τώρα, μόλις λίγο πριν τις εκλογές, ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες τους.

Ποιος ο λόγος να λάβει τέτοιου είδους αποφάσεις το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ τις επόμενες εβδομάδες, ως φημολογείται, και να μη γίνει αυτό αργότερα και σίγουρα μετά τις εκλογές, προς το καλοκαίρι, ως συνήθως; Ο λόγος είναι ένας: Οι εκλογές. Να «καπαρωθούν» οι θέσεις εδώ και τώρα. Γιατί μετά το κλείσιμο της κάλπης… δεν ξέρεις τι γίνεται!

Η πολύπαθη πρεσβεία στην Άγκυρα

Στη λίστα των αντικαταστάσεων, ανάμεσα στις άλλες περιλαμβάνεται και η νευραλγικής σημασίας ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα. Αυτή η πολύπαθη πρεσβεία που τα τελευταία χρόνια οι πρέσβεις αλλάζουν σαν τα πουκάμισα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις τελευταίοι πρέσβεις στην τουρκική πρωτεύουσα δεν κατάφεραν να κλείσουν ο καθένας διετία. Σε αντίθεση, πάντως, με την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, όπου ο τελευταίος πρέσβης έμεινε τέσσερα χρόνια. Με τέτοιες αρπακολλατζίδικες πρακτικές εκ μέρους της Αθήνας, η Άγκυρα δε μπορεί παρά να νιώθει… ικανοποιημένη. Παρόμοιες περιπτώσεις όπως η πρεσβεία μας στην Άγκυρα υπάρχουν και αρκετές άλλες στη λίστα των αντικαταστάσεων.

Ελληνο-ρωσικά αγκάθια

Ωστόσο, μια ακόμα που προκαλεί ενδιαφέρον, λόγω τόσο της διεθνούς κατάστασης, όσο και της υποτροπής των διμερών διακρατικών σχέσεων, είναι η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα. Και εκεί ανακοινώθηκε η αντικατάσταση της πρέσβεως.

Άραγε, μετά τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και των απαντητικών απελάσεων Ελλήνων διπλωματών από την πρεσβεία μας στη Ρωσία, είναι σίγουρη η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Μόσχα θα συναινέσει στην αντικατάσταση της πρέσβεως στη ρωσική πρωτεύουσα με άλλον διπλωμάτη;

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, αν και έχει συμπληρώσει το χρονικό όριό του στην ελληνική πρωτεύουσα, δε φεύγει, ούτε τον αλλάζουν, εξαιτίας των φόβων που έχει προκαλέσει η υποτροπή στις διπλωματικές σχέσεις Αθήνας – Μόσχας. Μάλιστα, το Νο2 της πρεσβείας που, κατά πληροφορίες, προαλειφόταν για το πόστο του πρέσβη, απελάθηκε.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό σκηνικό στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, από που προέρχεται η… αισιοδοξία της ηγεσίας του ΥΠΕΞ ότι ο νέος πρέσβης που θα αποφασιστεί να σταλεί στη Ρωσία θα γίνει αποδεκτός από τη Μόσχα;

Εκτός και αν η Αθήνα επιδιώκει περαιτέρω υποβάθμιση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων και το κλείσιμο της πρεσβείας μας στη Μόσχα. Ή, το αντίθετο, γίνονται συνεννοήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπου ουδείς γνωρίζει τι διαμείβεται, για αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

Έχουμε πόλεμο με τη Ρωσία;

Το τελευταίο, πάντως, φαντάζει από εξαιρετικά δύσκολο έως… ανέκδοτο. Πόσο μάλλον, εάν ληφθεί υπόψιν η πρόσφατη, πρωτοφανής απόφαση της Προεδρίας της Δημοκρατίας να μην προσκαλέσει τον Ρώσο πρέσβη στην ετήσια δεξίωση που γίνεται στο προεδρικό μέγαρο προς τιμήν του ξένου Διπλωματικού Σώματος.

Άραγε, με ποια κριτήρια έλαβε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτή την απόφαση; Της υποδείχτηκε από το μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρθηκε σε μερίδα του ελληνικού Τύπου, επειδή ο Αμερικανός πρέσβης δεν ήθελε να είναι στην ίδια αίθουσα με τον Ρώσο; Ή, εν τέλει, η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, όπως έχει πει η Ντόρα Μπακογιάννη; Πάντως, ακόμα και στις χειρότερες εποχές στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ουδέποτε αποκλείστηκε ο Τούρκος πρέσβης από μια τέτοια εκδήλωση.

Να σημειωθεί πως, κατά ασφαλείς πληροφορίες, τη λίστα προσκλήσεων τη δίδει το υπουργείο Εξωτερικών στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Άραγε, ο Ν.Δένδιας δεν ήξερε τίποτα για ένα τόσο σοβαρό συμβάν; Ή, απλά, κάθεται στην καρέκλα του υπουργού Εξωτερικών σκεπτόμενος αποκλειστικά και μόνο τις εκλογές και ποιους πρέσβεις θα αντικαταστήσει προεκλογικά για να βάλει άλλους στη θέση τους;

Λίστα με τις αλλαγές στις ελληνικές πρεσβείες: 

antinews.gr
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Άλλη μία ένδειξη τού πώς αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες τα συμφέροντα τού κράτους. Ένας κοιμισμένος ΥπΕξ, που ούτως ή άλλως δεν λαμβάνει ο π/θ υπόψη στα σοβαρά, παραμένει στην θέση του, χωρίς ίχνος αξιοπρεπείας, καρτερώντας υπομονετικά να είναι ο επόμενος διάδοχος. Όλα γίνονται με μόνο στόχο τα κόμματα, τις εκλογές κι εν τέλει την πολυπόθητη καρέκλα. Τι περιμένετε από τέτοιο κράτος-τσίρκο;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα