Στη Λιβύη ο Κ. Φραγκογιάννης, επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Λίγο μετά τις 8:30 αναχώρησε από την Αθήνα για την πρωτεύουσα της Λιβύης ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ως επικεφαλής πολυμελούς επιχειρηματικής αποστολής, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρο του Enterprise Greece Γιάννη Σμυρλή και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη, με στόχο την επιστροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής και την ενδυνάμωση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Μετά την ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης στη Λιβύη και στη σκιά της προεκλογικής της περιόδου με τις προγραμματισμένες εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα επιδιώκει να συμμετάσχει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής και να κεφαλαιοποιήσει την πρόοδο στις διμερείς σχέσεις που έχει δρομολογηθεί μετά τις επισκέψεις του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, οι οποίες συνδυάστηκαν με το άνοιγμα εκ νέου της πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενείου στη Βεγγάζη.

«Πραγματοποιούμε το ταξίδι αυτό γιατί δεν είναι μόνο οι εξαγωγές και οι επενδύσεις στο κέντρο του στρατηγικού σχεδιασμού εξωστρέφειας της χώρας μας. Είναι και η διευκόλυνση διεθνοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένες αγορές. Είναι και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσφέρει στην εθνική πολιτική και διπλωματία η οικονομική αυτή διείσδυση, στην οποία συμμετέχουν οι επιχειρήσεις της πατρίδας μας. Είναι το πολιτικό αποτύπωμα που αφήνουν αυτές οι επενδύσεις στη διπλωματική σκακιέρα, με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των κοινωνικών και πολιτισμικών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς» δήλωσε πρόσφατα για την επίσκεψη αυτή ο Κ. Φραγκογιάννης.

Η διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τρίπολη θα ξεκινήσει το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης με τη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη με τον Λίβυο υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικά θέματα, M. Khalil Issa.

Στη συνέχεια, η ελληνική αποστολή θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια εκδήλωση του επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας – Λιβύης, στο πλαίσιο της οποίας θα υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Enterprise Greece και του Οργανισμού Επενδύσεων της Λιβύης (Libyan Investment Authority). Μετά την υπογραφή, χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, αρμόδιος για τη διεθνή συνεργασία, ο γενικός γραμματέας Γιάννης Σμυρλής και ο πρόεδρος του Libyan Investment Authority.

Η πρώτη ημέρα θα ολοκληρωθεί με την εκδήλωση με οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες της Λιβύης.

Το πρωί της Δευτέρας, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει τον υπουργό Μεταφορών Mohammed Elsh’houbi, στο υπουργείο Μεταφορών της Λιβύης. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τη διεθνή συνεργασία O. El Ketty, στο υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης.

Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη με μέλη της ελληνικής ομογένειας στη Λιβύη.

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στη διεθνή εξαγωγική και επενδυτική έκθεση «11h Libya Build».

Χαρτογραφώντας το επιχειρηματικό πεδίο συνεργασίας με τη Λιβύη, η γενική γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων σκιαγράφησε τους κλάδους των κατασκευών, των μεταφορών και των logistics, της ενέργειας, της διαχείρισης υδάτων, των αγροδιατροφικών προϊόντων και των φαρμάκων. Ενδεικτική είναι η σύνθεση της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής που μεταβαίνει στην Τρίπολη. Αποτελείται από εταιρείες που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις κατασκευές, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υπηρεσίας υγείας, στην επικοινωνία.

Δημήτρης Μάνωλης

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα