Στη Δημοκρατορία του Πούτιν πρέπει να καταθέσεις 100.000 έγκυρες υπογραφές για να είσαι συνυποψήφιός του στις εκλογές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Από την τσαρική, στην μπολσεβίκικη έως και την σημερινή ολιγαρχική περίοδο η Ρωσία δεν είχε και δεν έχει μια κανονική κοινοβουλευτική δημοκρατία, άσχετα αν κάνει εκλογές σε τακτά χρονικά διαστήματα κι αν διαθέτει κοινοβούλιο (τη Ντούμα). Όλα αυτά είναι για το θεαθήναι, αφού η ρωσική «δικαιοσύνη» δεν είναι ανεξάρτητη, τα αντιπολιτευόμενα τον Poutine ΜΜΕ είναι ανύπαρκτα και οι όποιοι δημοσιογράφοι τους διώκονται ή και δολοφονούνται. Η Ρωσία σήμερα έχει μια «Δημοκρατορία» τύπου Ερντογάν με τον οποίο όποιος διαφωνεί θεωρείται, ως γνωστόν, υποστηρικτής των «τρομοκρατών» και κυνηγιέται για να βρεθεί μέχρι το κέρατο του βοδιού. Αυτά έγραφα στις Ανιχνεύσεις στις 31-1-2018 : http://www.anixneuseis.gr/?p=183702

Άλλαξε κάτι στο μεταξύ στα ρωσικά εκλογικά δρώμενα ; Κάθε άλλο.

Ο κ. Πούτιν θα είναι μόνος υποψήφιος για την βέβαιη επανεκλογή του τον Μάρτιο. Τόλμησε να υπάρξει ένας αντιπολεμικός συνυποψήφιός του και του ζητήθηκαν 100.000 έγκυρες υπογραφές δυνητικών ψηφοφόρων του από την αρμόδια ρωσική εφορευτική επιτροπή. Αυτό βγαίνει από το σχετικό ρεπορτάζ του Pierre Sautreuil, στις 8-2-2024, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Croix, με τίτλο : «Στη Ρωσία, η εκλογική επιτροπή μπλοκάρει τον δρόμο του αντιπολεμικού υποψηφίου Μπόρις Ναντεζντίν» (En Russie, la commission électorale barre la route au candidat antiguerre Boris Nadejdine).

Μπόρις Ναντεζντίν

Πράγματι, η αρμόδια ρωσική εφορευτική επιτροπή απέρριψε την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου  2024, την υποψηφιότητα του Μπόρις Ναντεζντίν στις προεδρικές εκλογές της 17ης Μαρτίου. Αντιτιθέμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο εν λόγω υποψήφιος είχε πυροδοτήσει ένα κίνημα κινητοποίησης χωρίς προηγούμενο από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως ευσχήμως αποκαλείται ο εκεί πόλεμος από τις επίσημες ρωσικές αρχές.

Πρόκειται για  το τέλος της περιπέτειας για τον μοναδικό αντιπολεμικό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία. Την Πέμπτη λοιπόν 8 Φεβρουαρίου, η ρωσική εφορευτική επιτροπή αποφάσισε να απορρίψει την υποψηφιότητα του Boris Nadejdine, φράζοντας ουσιαστικά τον δρόμο του για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου. Διακριτική φιγούρα ενός φιλελεύθερου που καταταλαιπωρήθηκε επί δύο χρόνια στη φυλακή και την εξορία, αυτός ο 60χρονος άνδρας είχε προκαλέσει γύρω από το όνομά του ένα κύμα ενθουσιασμού μεταξύ των Ρώσων που αντιτίθεντο στη συνέχιση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, την οποία περιέγραψε ως το «μοιραίο λάθος» του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές του 2024 είναι η πιο σημαντική πολιτική απόφαση της ζωής μου. Δεν κάνω πίσω στις προθέσεις μου. Θα προσφύγω κατά της απόφασης της εφορευτικής επιτροπής στον Άρειο Πάγο, δήλωσε ο υποψήφιος στο κανάλι του στο Telegram. Δεν αρνείστε εμένα, αλλά τα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που ελπίζουν στην αλλαγή», δήλωσε.

«Προβλέψιμη απόφαση»

Για να καταθέσει την υποψηφιότητά του, ο Boris Nadezhdine και η ομάδα του έπρεπε να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 100.000 υπογραφές από Ρώσους ψηφοφόρους που τον υποστήριζαν. Μια κουραστική διαδικασία, σχεδιασμένη για να αποθαρρύνει τους διεκδικητές, αλλά που είχε δει απροσδόκητα δεκάδες χιλιάδες Ρώσους να κάνουν ουρά μπροστά από το αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας του για να του δώσουν την υποστήριξή τους. Η εφορευτική επιτροπή, ωστόσο, αρνήθηκε να εγκρίνει την υποψηφιότητά του, με το επιχείρημα ότι πολλές χιλιάδες υπογραφές αμφισβητήθηκαν και κατά συνέπεια θεωρήθηκαν ως άκυρες.

Στις 5 Φεβρουαρίου, η εν λόγω αρχή είχε ήδη ανακοινώσει ότι τουλάχιστον το 15% των υπογραφών που υπέβαλε ο Boris Nadejdine ήταν αμφισβητούμενες, δηλαδή τρεις φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Στη συνέχεια, η προεκλογική ομάδα του υποψηφίου κατηγόρησε την επιτροπή ότι είναι υπεύθυνη για τουλάχιστον ένα μέρος των «σφαλμάτων» που εντοπίστηκαν. Παράδειγμα, μεταξύ άλλων, ένας υπογράφων είχε δει την υποστήριξή του να ακυρώνεται αφού η εφορευτική επιτροπή μετέγραψε εσφαλμένα την πόλη διαμονής του, αντί του ορθού «Rostov-on-the-Don»  η επιτροπή την κατέγραψε λανθασμένα ως «Rostov-on-the-Dom». Παρά τις προσπάθειες πολλών ημερών, η ομάδα του Boris Nadejdine κατάφερε να αποκαταστήσει την εγκυρότητα μόνο μερικών δεκάδων ακυρωθέντων υπογραφών.

Αντρέι Πέρτσεφ

«Αυτή η απόφαση ήταν απολύτως προβλέψιμη», πιστεύει ο Ρώσος δημοσιογράφος και αναλυτής Αντρέι Πέρτσεφ, σύμφωνα με τον οποίο η εφορευτική επιτροπή, τα μέλη της οποίας διορίζονται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και το ρωσικό κοινοβούλιο, είναι πλήρως υποταγμένη στην προεδρική διοίκηση.

Ο Nadezhdine χρησιμοποιεί συνθήματα κατά του πολέμου και κατά του Πούτιν. Απολαμβάνει μάλλον υψηλής δημοτικότηταςτην περασμένη εβδομάδα είχε 7,8% – η οποία προβλεπόταν να αυξηθεί. Αυτό θα εμπόδιζε την προεδρική διοίκηση από το να πετύχει τον στόχο της που είναι να εξασφαλίσει την επανεκλογή του Πούτιν με αριθμό ψήφων ρεκόρ». Σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή, η απόφαση αυτή είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιβεβαιωθεί και από το Ανώτατο Δικαστήριο σε περίπτωση προσφυγής του Boris Nadejdine.

Είναι δε τόσο άριστη η Δημοκρατορία της Ρωσίας που ο πρώην πρόεδρός της και γνωστή ορντινάντσα του κ. Πούτιν, ο κ. Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, κάλεσε  «να υποστηριχθούν ανοιχτά ή καμουφλαρισμένα ορισμένα δυτικά κόμματα» (τα αντισυστημικά-τα ακροδεξιά δηλαδή), εν όψει των πολλών φετινών εκλογών που έχουμε μπροστά μας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του  Clément Marna, στις 4-2-2024, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Journal du Dimanche, με τίτλο : «Ρωσία : ένας πρώην Ρώσος πρόεδρος ζητά μυστική βοήθεια σε ορισμένα δυτικά πολιτικά κόμματα» (Russie : un ancien président russe appelle à aider secrètement certains partis politiques occidentaux).

Με άλλα να κάνει και εξαγωγή της Δημοκρατορίας τους.

Να λείπει το βύσσινο.

 

 

 

 

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στην ελληνική δημοκρατία για να εκπροσωπήσε στην βουλή πρέπει να έχει ς ένα 3% …για ποιο λόγο στη δημοκρατία της Ελλάδας αυτό; Αλλά σε πειράζει σε μια χώρα 170.000.000 όπως η ρωσια να χρειάζεστε 100χιλ είναι “δημοκρατία” του Πούτιν
    Υγ.επειδη δεν το χεις σε τίποτα να απαντήσεις είναι λάθος το 3%,θα σου πω εγώ είναι σωστό σταματά να δίνεις Άβαντες στον Ερντογάν και να υπονομεύει το ίδιο το κράτος τη ειρήνη στο ίδιο σου το λαό …
    Υγ ο λαοπροβλητος Ιβάν τάδε στα δυτικά κανάλια που δε το ξέρει ούτε η μάνα του στη Ρωσία η δεν τον ψηφίζει…αλλά είναι στο παιρολ της τάδε πρεσβεία και θα πάρει 0,036 θα πει μετά της εκλογές μου φάγε τους ψήφους ο Κάκος Πούτιν αλλιώς θα βγαινα με 80%προεδρος..Ε αφου θα βγαίνει με 80% σε ένα κράτος 170.000.000 την τον δυσκολεύει να μαζέψει 100χιλ υπογραφές εγώ σου λέω ούτε 50χιλ δε μπορεί να μαζέψει όχι γιατί το κακό κράτος το Πούτιν δε τον αφήνει αλλά γιατί δε έχει ρεύμα που λέγανε παλιά..άσε που οι περισσότεροι Ρώσοι δε πάνε να ψηφίσουν όχι γιατί τους κυνηγά κακεμπε αλλά βαριουνται δουλεύουν όλοι ίδιοι είναι..καλητερα τον Πούτιν οι άλλοι χειρότερη είναι σου θυμίζει τίποτα από ελλάδα.αυτο μήπως…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα