Στην Ελλάδα καίγονται ξανά τα δάση…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στη μεγάλη πυρκαγιά σε Κόρινθο και Δυτική Αττική αναφέρονται τα γερμανικά ΜΜΕ. Εκτενή σχόλια για την κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή.

    
Σχίνος ΚόρινθοςΣχίνος, Μάιος 2021

Στην καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας και επεκτάθηκε στη Δυτική Αττική καίγοντας χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης αναφέρεται εκτενώς η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD). Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Με την εκτεταμένη χρήση πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων η ελληνική πυροσβεστική υπηρεσία κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο μια μεγάλη πυρκαγιά δυτικά της Αθήνας (…) Πολλά σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν ζημιές. Πρόκειται κυρίως για εξοχικές κατοικίες ή μικρά σπίτια έξω από χωριά (…) Περισσότεροι από 300 πυροσβέστες, μέλη των ενόπλων δυνάμεων και εθελοντές συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς με την υποστήριξη από αέρος 21 αεροσκαφών και ελικοπτέρων πυρόσβεσης.»

Το δημοσίευμα αναφέρεται λεπτομερώς στις προσπάθειες κατάσβεσης, αλλά και στην φερόμενη αιτία της πυρκαγιάς από αμέλεια κατοίκου, ο οποίος έκαιγε ξύλα. Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα: «Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά στην Ελλάδα φέτος. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε ξηρασία στον νότιο τμήμα της χώρας, ενώ σε πολλές περιοχές οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς.»

Ξανά και ξανά πυρκαγιές

Μάτι Ιούλιος 2018Μάτι, Ιούλιος 2018

«Ο καπνός έφτασε μέχρι την Αθήνα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος για την μεγάλη πυρκαγιά στην Zeit Online, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ξηρασία, ισχυροί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες. Στην Ελλάδα καίγονται ξανά δάση και χωριά στο Nότο της χώρας έχουν εκκενωθεί (…) Καταστροφικές πυρκαγιές συμβαίνουν ξανά και ξανά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά συνήθως ξεκινούν αργότερα μέσα στη χρονιά. Η περασμένη εβδομάδα ωστόσο ήταν ασυνήθιστα ζεστή. Πριν από τρία χρόνια πάνω από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας, στο παραθαλάσσιο θέρετρο Μάτι».

SZ: Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία εκεχειρία…

Παλαιστίνιοι ΓάζαΠαλαιστίνιοι μετά την εκεχειρία στη Γάζα

Πλήθος σχολίων και σήμερα για την κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή και την εκεχειρία, στην οποία συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς. Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Το τρέμουλο, ο πόνος, ο θάνατος έχουν τελειώσει -τουλάχιστον προς το παρόν. Τόσο στο Ισραήλ, όπως και στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν είναι η πρώτη κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και δεν θα είναι ούτε η τελευταία (…) Γιατί, όσο κυνικό κι αν ακούγεται, πάντα υπάρχουν νικητές. Έτσι και αυτή τη φορά. H Xαμάς απέκτησε κύρος στον αγώνα για διεκδίκηση της εξουσίας έναντι του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του κόμματός του, Φατάχ. Και εν καιρώ κρίσης ο ισραηλινός λαός συνενώθηκε γύρω από έναν ηγέτη. Έτσι ο Μπενιαμίν Νετανιάχουν ελπίζει ότι θα μπορέσει να αποτρέψει έναν σχηματισμό κυβέρνησης από το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο (…)».

Ο ρόλος των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Εγγύς Ανατολή

Τζο Μπάιντεν Ισραήλ ΓάζαΆλλες ήταν οι προτεραιότητες του Τζο Μπάιντεν….

Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει στον ρόλο των ΗΠΑ στην Εγγύς Ανατολή και σημειώνει: «Ο Μπάιντεν στην πραγματικότητα δεν ήθελε να ασχοληθεί επειγόντως με το θέμα της Εγγύς Ανατολής.Προτεραιότητα δίνει στην οικονομική πολιτική, στην Κίνα και σε ό,τι αφορά την περιοχή αυτή, στο Ιράν. (…) Δεν είναι μόνο η περιφερειακή σταθερότητα που θα βελτιωθεί, αν αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή με τον έναν ή άλλον τρόπο. Στα δυτικά κράτη, που δέχονται κύματα μεταναστών, η εσωτερική πολιτική δέχεται πιέσεις, όπως φάνηκε και στη Γερμανία. Δεν υπήρξε ποτέ έλλειψη ιδεών για λύση, αλλά πολύ συχνά έλλειψη πολιτικής βούλησης.»

Για την στάση των Βρυξελλών η εφημερίδα τέλος παρατηρεί: «Η ΕΕ δεν παίζει καν τον δεύτερο ρόλο, ακόμη κι αν είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των Παλαιστινίων. Ο περιορισμός σε έναν καθαρά ανθρωπιστικό ρόλο εδώ και καιρό φαίνεται πολύ λίγος για όσα διακυβεύονται. Γι αυτό και η επίμονη διαπραγμάτευση για μια κοινή θέση στις Βρυξέλλες είναι χάσιμο χρόνου. Δεν είναι ένα θέμα που εξαρτάται από την Ουγγαρία,. H Γαλλία και η Γερμανία πέρυσι ξεκίνησαν δική τους πρωτοβουλία για την Εγγύς Ανατολή. Πρέπει να παραμείνουν σε αυτό. Δεν πρέπει κανείς να περιμένει μέχρι τον επόμενο πόλεμο».

Δήμητρα Κυρανούδη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα