Σταύρος Τζήμας: Η «μάχη της Χειμάρρας» και η σύλληψη Μπελέρη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αν πιστέψουμε τους μειονοτικούς, η υποψηφιότητα Μπελέρη, για πρώτη φορά, καταγράφει με αξιώσεις δυναμική νίκης

Η «μάχη της Χειμάρρας», δεσπόζει στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Αλβανία και αναμένεται σκληρή.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ηγείται προσωπικά της επιχείρησης πολιτικής και ηθικής απαξίωσης του υποψηφίου της ομογένειας Φρέντη Μπελέρη. Σε σημείο που να φοβερίζει (χθεσινή ομιλία σε συγκέντρωση στα Τίρανα) ότι θα «λογαριαστεί προσωπικά» μαζί του, την επομένη.

Είναι ωσάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή όποιος άλλος Έλληνας πρωθυπουργός, σε ρόλο νταή, εξαπολύσει απειλές εναντίον υποψηφίου δημάρχου της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Την απειλή Ράμα ακολούθησε η μεταμεσονύκτια σύλληψη του Μπελέρη στην Χειμάρρα, με την κατηγορία περί «εξαγοράς ψήφων» και ουδείς δύναται να προβλέψει το τι μπορεί να συμβεί έως το βράδυ της Κυριακής ή και την επομένη.

Διότι, ακόμη και αν ο ομογενής υποψήφιος εκλεγεί, οι μειονοτικοί εκφράζουν φόβους ότι ο Ράμα είναι έτοιμος να ενεργοποιήσει plan b, για τον αποκλεισμό του από τον δημαρχιακό θώκο.

Ενδεχομένως και αυτό να εννοούσε ο Αλβανός πρωθυπουργός με την απειλή περί ξεκαθαρίσματος, «προσωπικών» λογαριασμών, αν και για τους Αλβανούς η ρητορική του είδους από το στόμα του ηγέτη τους καθόλου  δεν αποτελεί έκπληξη. Έχουν ακούσει και χειρότερα.

Προς τι όμως αυτή η λυσσαλέα αντίδραση για την αποτροπή εκλογής Έλληνα ομογενή, Αλβανού υπηκόου, στην δημαρχία της Χειμάρρας; Και γιατί διόλου δεν ενοχλούν οι υποψηφιότητες, επίσης μειονοτικών, στην Δρόπολη ή την Φοινίκη;

Αν πιστέψουμε τους μειονοτικούς, η υποψηφιότητα Μπελέρη, για πρώτη φορά, καταγράφει με αξιώσεις δυναμική νίκης. Και λοιπόν; Εδώ υπεισέρχονται η ιστορία, η γεωγραφία, η γεωπολιτική και εσχάτως και τα ισχυρά οικονομικά (τουριστικά) συμφέροντα. Η Χειμάρρα υπήρξε προαιώνιο προπύργιο του ελληνισμού και ανέκαθεν μήλον της έριδος με τον αλβανικό εθνικισμό, λόγω γεωγραφικής θέσης.

Ο ορεινός όγκος της, από κοινού με το νησί της Κέρκυρας απέναντι, «επιτηρούν» εκ της θέσεώς τους (και αν χρειαστεί «ελέγχουν») τα «στενά της Κέρκυρας», δηλαδή τον θαλάσσιο δίαυλο από την Αδριατική προς το Ιόνιο και αντίστροφα.

Επιπλέον η Χειμάρρα έχει φυσική θέα και μπορεί να «επιβλέπει» ταυτόχρονα και το υψίστης για τη ναυσιπλοΐα σημασίας πέρασμα του Οτράντο, το ανέβα-κατέβα δηλαδή της Αδριατικής προς την κεντρική Μεσόγειο.

Δυο υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας σημεία δυνάμει check point, με ελληνικούς πληθυσμούς, ο ένας απέναντι στον άλλον, σε μια ευαίσθητη για τις δυο χώρες περιοχή, δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας για τους Αλβανούς, σε κρίσιμες περιόδους.

Εξ ου και ο λόγος, το «πέρασμα της Κέρκυρας» δηλαδή, που τόσο οι Άγιοι Σαράντα, όσο και η Χειμάρρα δεν εντάχθηκαν στις λεγόμενες μειονοτικές ζώνες.

Με φόντο, λοιπόν, την γεωπολιτική εικόνα, οι αλβανικές φοβίες για την Χειμάρρα εντάθηκαν στην μετά Χότζα εποχή, όταν τα σύνορα άνοιξαν και στην ελληνική μειονότητα εμφανίστηκαν τάσεις αλυτρωτισμού, ενώ ο συνοριακός χάρτης της βαλκανικής, ετίθετο προς αμφισβήτηση.

Στη Χειμάρρα όσο οι ομογενείς, όσοι δηλαδή δεν έφυγαν για την Ελλάδα, διεκδικούσαν τις περιουσίες, τα δικαιώματά τους και τις παραδόσεις τους, τόσο η καχυποψία περί «ανομολόγητων βλέψεων» της ελληνικής μειονότητας αυξανόταν στην πολιτική και πνευματική ελίτ στα Τίρανα.

Κατά καιρούς οι μειονοτικοί κατήγγειλαν μεθοδεύσεις από τις αλβανικές κυβερνήσεις για την αρπαγή της γης τους, ώστε να αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν και έτσι να αλλάξει υπέρ των Αλβανών η πληθυσμιακή σύνθεση της Χειμάρρας και να σπάσει το εθνοτικό ενιαίο με τους απέναντι.

Ακόμα και σήμερα, η διαμάχη εξελίσσεται με κατά καιρούς συγκρούσεις, επεισόδια για την αποτροπή κατεδαφίσεων και μια τέτοια μάχη στην ουσία δίνουν την Κυριακή στην κάλπη.

Άμεση ανάλυση: Η «μάχη της Χειμάρρας» και η σύλληψη Μπελέρη-1

Γιατί όποιος έχει τον δήμαρχο, διαθέτει και ένα πολύ ισχυρό όπλο. Το τι θα βγάλει η κάλπη είναι άγνωστο. Εκφράζονται φόβοι ακόμα και για το εάν και πως θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Με τον Μπελέρη στη φυλακή, εάν οι αλβανικές αρχές επιλέξουν να τον κρατήσουν, η κάλπη θα στηθεί σε εκρηκτική ατμοσφαίρα.

Οι Αλβανοί έχουν προσαρτήσει στον δήμο και άλλα εφτά- οχτώ χωριά με αμιγώς αλβανικούς πληθυσμούς, γεγονός που μπορεί να γύρει την πλάστιγγα υπέρ του εκλεκτού του κόμματος του Ράμα, που είναι και αυτός μειονοτικός και έχει στην πλάτη του άλλες τρεις θητείες στο δημαρχιακό αξίωμα.

Οι της μειονότητας υπολογίζουν στην άνοδο των Χειμαρριωτών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι κατευθύνονται προς την Αλβανία περί τους δυο χιλιάδες ψηφοφόροι.

Η αναμέτρηση αναμένεται αμφίρροπη και όπως και αν εξελιχθεί η σύλληψη και ο διωγμός του μειονοτικού υποψηφίου, δεν μπορεί παρά να προσθέσουν ένα ακόμα γκρίζο αποτύπωμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Καθημερινή

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η Β. Ήπειρος + Ελλάδα έπρεπε προ πολλού να είχαν ζητήσει από τον ΟΗΕ την ενεργοποίηση τού πρωτοκόλλου τής Κερκύρας 1914.

  Η Ελλάδα έπρεπε από το 2009 να είχε βάλει βέτο στην ένταξη τής Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτό θα είχε κάμει οποιοδήποτε κράτος θέλει να υπερασπιστεί τούς εκεί ΟΜΟΕΘΝΕΙΣ (και όχι ομογενείς) του και να δείξει πυγμή.

  Τώρα έχομε δώσει το δικαίωμα να μάς εμπαίζουν ακόμη και οι Αλβανοί κατσαπλιάδες. Πιάσαμε πάτο.

  • Με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας της 17/12/1913, οι Βόρειες περιοχές της Ηπείρου μετονομάστηκαν «Νότιος Αλβανία», οι δε Έλληνες Ηπειρώτες «Ελληνική Μειονότητα».

   Στις 9/11/1921, η Πρεσβευτική Διάσκεψη αποφάσισε την οριστική ενσωμάτωση της Β. Ηπείρου στην Αλβανία. Η απόφαση υπογράφτηκε από τους αντιπροσώπους των κυβερνήσεων Μ. Βρετανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Ιαπωνίας.

   Η οριστική επιδίκαση της Β. Ηπείρου στην Αλβανία, επικυρώθηκε στις 27/11/1925 με το Δεύτερο Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, που υπογράφτηκε από τους: Στρατηγό Pietro Cazzera (Ιταλός), Συνταγματάρχη I.A. Ordioni (Γάλλος), Αντισυνταγματάρχη F. Giles (Βρετανός) και τον Έλληνα Αντισυνταγματάρχη Χρήστο Αβραμίδη.

  • Το σχόλιο μου στην ώρα June 4, 2023 At 11:12 pm εστάλη καταλάθως. Θα μπορούσε να σβηστεί; Ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα