Σουηδία και Φινλανδία δεν αποκλείουν την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το πρωί της Τρίτης, ο αρχηγός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων Micael Bydén, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι δεν έχει «καμία επιφύλαξη» για τη στέγαση πυρηνικών όπλων στο σουηδικό έδαφος όταν η χώρα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. [Shutterstock/Anton Watman]

Καθώς η Σουηδία και η Φινλανδία βρίσκονται καθ’ οδόν για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, καμία από τις δύο σκανδιναβικές χώρες δεν αποκλείει τη στέγαση πυρηνικών όπλων στο έδαφός τους, ανακοίνωσαν την Τρίτη (1 Νοεμβρίου) κορυφαίος Σουηδός στρατηγός και Φινλανδός πρόεδρος.

Το πρωί της Τρίτης, ο αρχηγός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων Micael Bydén, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι δεν έχει «καμία επιφύλαξη» για τη στέγαση πυρηνικών όπλων στο σουηδικό έδαφος όταν η χώρα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Το Συμβούλιο δεν έχει επιφυλάξεις, και στη συνέχεια το πολιτικό επίπεδο πρέπει να παρέμβει και να λάβει τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει, είτε πρόκειται για μόνιμη παρουσία των συμμάχων του ΝΑΤΟ είτε για προκαταρκτικό χτύπημα. Αυτές είναι πολιτικές αποφάσεις», δήλωσε, σύμφωνα με την Expressen, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να αποκλείσει μια «ακόμη πιο σοβαρή εξέλιξη στην Ουκρανία».

Εκτός από το γεγονός ότι η Σουηδία θα πρέπει να απέχει από εθνικές επιφυλάξεις, δηλαδή ειδικούς όρους ή εξαιρέσεις κατά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν τρεις ακόμη συμβουλές στην κυβέρνηση, μετέδωσε το SVT.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Σουηδία θα πρέπει να προσφέρει δυνατότητες αντιμετώπισης αεροπορικών συμβάντων στις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, να ενισχύσει την παρουσία της κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της στρατιωτικής συμμαχίας και να συμμετάσχει στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και να δημιουργήσει έτσι μια περιοχή βάσης για τις χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που ανήκουν στις χώρες μέλη.

Για τη Σουηδία, οι συστάσεις αυτές έρχονται ακόμη περισσότερο σε αντίθεση με το πνεύμα της ιστορικής πολιτικής μη εμπλοκής της, η οποία έληξε με την αίτηση της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ νωρίτερα φέτος.

Στη Φινλανδία, όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στη Φινλανδία όταν αυτή ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο απάντησε ούτε ναι ούτε όχι.

«Θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ με τους όρους αυτού του οργανισμού. Το ζήτημα των πυρηνικών όπλων είναι πρόωρο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη της συνόδου του Σκανδιναβικού Συμβουλίου στο Ελσίνκι, σύμφωνα με το Yle.

Ο Νιινίστο πρόσθεσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την πυρηνική απειλή, η οποία έχει ενταθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι η χρήση πυρηνικών όπλων «θα σήμαινε το τέλος για όλους μας».

Μέχρι στιγμής, τρεις χώρες του ΝΑΤΟ έχουν πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα – η Γαλλία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερες από 150 πυρηνικές βόμβες (Β-61) που μπορούν να τοποθετηθούν σε αεροσκάφη. Έχουν αναπτυχθεί σε βάσεις στο Βέλγιο, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Τουρκία.

Αν και η Σουηδία και η Φινλανδία δεν χρειάζεται να έχουν πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους, η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα σήμαινε έμμεσα ότι τα πυρηνικά όπλα θα γίνονταν μέρος της αμυντικής τους στρατηγικής.

Ένα συμπληρωματικό έγγραφο του 2012 στο πυρηνικό δόγμα της Συμμαχίας αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον μιας μη πυρηνικής εχθρικής δύναμης. Ούτε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πυρηνικά όπλα εναντίον μιας χώρας που απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Charles Szumski | EURACTIV.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα