Φωτό: Vesti-Skopje

Δεκέμβριος 25, 2023. Ελλάδα.

Σκόπια.

Η τελευταία κατάταξη της ισχύος των στρατών στον κόσμο και της θέσης του Στρατού  της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (ΣΔΒΜ) ενεργοποιεί ένα χρόνιο δίλημμα – ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες του Στρατού να ενεργήσει αμυντικά σε περίπτωση πιθανής επίθεσης στη Βόρεια Μακεδονία μέχρι την ενεργοποίηση του άρθρου 5 της Χάρτας του ΝΑΤΟ;

Η τελευταία κατάταξη της ισχύος των στρατών στον κόσμο και η θέση του ΣΔΒΜ

Σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη της «Global Firepower», που ειδικεύεται στις στρατιωτικο-στρατηγικές αναλύσεις, η ισχύς του Στρατού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (ΣΔΒΜ) εκτιμάται ότι βρίσκεται στην 108η θέση, ανάμεσα σε 145 στρατούς στον κόσμο. 

Ο ΣΔΒΜ συμμετέχει σε αυτή την κατάταξη για έβδομη φορά και το φετινό είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει λάβει από τότε που εκπροσωπήθηκε σε αυτές τις αναλύσεις της ισχύος του στρατού στον κόσμο.

Πέρυσι, ο ΣΔΒΜ τοποθετήθηκε στην 135η θέση, επομένως το άλμα των 27 θέσεων είναι σίγουρα σημαντικό, αλλά η σημαντική προώθηση μεταξύ των 100 ισχυρότερων στρατών στον κόσμο δεν έχει γίνει ακόμη.

Κριτήρια κατάταξης και πίνακας

Η ανάλυση και η κατάταξη της ισχύος των στρατών γίνεται σύμφωνα με διάφορα χαρακτηριστικά: στρατιωτική ισχύ, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη, καθώς και τη δύναμη και το μέγεθος του στρατού.

Ο κατάλογος βασίζεται σε συμβατικά όπλα, ενώ οι πυρηνικές δυνατότητες δεν λαμβάνονται υπόψη.

Οι πιο ισχυροί στρατοί παγκοσμίως

Ο πιο ισχυρός το 2023 είναι ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μετά είναι ο στρατός της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο στρατός της Κίνας κατατάσσεται τρίτος. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο στρατός της Ινδίας και ο στρατός της Μεγάλης Βρετανίας καταλαμβάνει την πέμπτη θέση από πλευράς ισχύος στον κόσμο. Από την έκτη έως τη δέκατη θέση της κατάταξης βρίσκονται η Νότια Κορέα, το Πακιστάν, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Οι πιο ισχυρός στρατός στα Βαλκάνια

Από τις χώρες της περιοχής, η καλύτερη κατάταξη είναι ο ελληνικός στρατός, ο οποίος καταλαμβάνει την 30η θέση.

Η Σερβία και η Βουλγαρία κατατάσσονται στην 58η και 59η θέση όσον αφορά τη στρατιωτική ισχύ και ο στρατός της Κροατίας βρίσκεται στην 69η θέση. Ακολουθούν ο στρατός της Σλοβενίας στην 86η θέση και ο στρατός της Αλβανίας στην 91η θέση.

Οι υποχρεώσεις ως προς το ΝΑΤΟ

Η Βόρεια Μακεδονία, ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εκτός από το προνόμιο να είναι μέρος της μεγαλύτερης στρατιωτικής συμμαχίας και να βασίζεται στη σύλληψη της ασφάλειάς της στη σύμπραξη στη Συμμαχία, έχει φυσικά και την υποχρέωση να επενδύσει στον στρατό της για να επιτύχει και να διατηρήσει τα πρότυπα του ΝΑΤΟ σε ετοιμότητα για δράση.

Η υποχρέωση να παραμεριστεί το 2 τοις εκατό του εθνικού ΑΕΠ για την άμυνα είναι ήδη μια τυποποιημένη υποχρέωση για τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη αυξήσει τις απαιτήσεις και τις ανάγκες για διάθεση υψηλότερου ποσοστού του ΑΕΠ για άμυνα από τις χώρες μέλη της Συμμαχίας, αλλά προς το παρόν επαφίεται στην εθνική αξιολόγηση και επιλογή καθενός από τους συμμάχους.

Πρέπει ολόκληρη η στρατηγική ασφάλειας-άμυνας να βασίζεται αποκλειστικά στη συνεργασία με το ΝΑΤΟ;

Τα τελευταία αποτελέσματα της κατάταξης της ισχύος του ΣΔΒΜ, ωστόσο, λογικά εγείρουν το ερώτημα πόσο σημαντική είναι η ετοιμότητα και η ισχύς του στρατού για την ασφάλεια και την άμυνα μιας χώρας, ακόμη και όταν είναι μέρος μιας ισχυρής στρατιωτικής συμμαχίας.

«Ακόμα και τα μικρά κράτη έχουν τον δικό τους τρόπο άμυνας σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να οργανωθεί ο στρατός. Ο πρώτος πόλεμος του Ιράκ στον Κόλπο τη δεκαετία του 1990, ο οποίος πυροδοτήθηκε από την επίθεση του Ιράκ στη μικρότερη γειτονική χώρα του Κουβέιτ, έδειξε ότι ακόμη και οι μικρές χώρες, ανεξάρτητα από συνεργασίες και υποστήριξη, πρέπει να έχουν το δικό τους αμυντικό σύστημα. Δεν θα ήθελα τα Σκόπια να βρεθούν στην κατάσταση του Κουβέιτ, δηλαδή να δεχτεί στρατιωτική επίθεση γενικά, και ακόμη λιγότερο να καταστραφεί (όπως το Κουβέιτ από το Ιράκ) επειδή δεν είχε το δικό της σύστημα αυτοάμυνας για να αντιδράσει.

Η δημιουργία στρατού στα Σκόπια

Η βοήθεια ενεργοποιείται – λέει ο στρατηγός Μίτρε Αρσόφσκι, ο άνθρωπος που δημιούργησε τον στρατό στην ανεξάρτητη Βόρεια Μακεδονία.
Ο στρατηγός Αρσόφσκι θυμάται ότι στην αρχή της ανεξαρτησίας της χώρας, σχεδόν κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας εντόπιος στρατός, αλλά η ιδέα του ήταν να οργανώσει έναν στρατό μιας μικρής χώρας, προετοιμασμένη και προοριζόμενη για επιχειρήσεις ασφαλείας και μια μέθοδο άμυνας, κατάλληλη για τις δυνατότητες και τις ανάγκες για πιθανή αυτοάμυνα σε περίπτωση στρατιωτικής απειλής.

Παρά τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και όλες τις μεταρρυθμίσεις του ΣΔΒΜ για την επίτευξη των προτύπων της Συμμαχίας, ο στρατηγός Αρσόφσκι πιστεύει ότι είναι καλή η στρατηγική θέση το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μέρος της πιο ισχυρής στρατιωτικής συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ βλέπει τη συνεργασία με την Βόρεια Μακεδονία με προσοχή και τη δέουσα σημασία.

Αν και στρατηγικά μπορεί να είμαστε το δεύτερο κλιμάκιο του ΝΑΤΟ, στη Βόρεια Μακεδονία διασταυρώνονται όλες οι αμυντικές αρτηρίες για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Η πιθανή αδυναμία του στρατού σε ένα τέτοιο αρτηριακό κέντρο της Συμμαχίας θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά την υλοποίηση πιθανών στρατηγικών ενεργειών του ΝΑΤΟ στην περιοχή αυτή.

Γι’ αυτό η Βόρεια Μακεδονία, αν και μικρή χώρα και με στρατό ανάλογα με το μέγεθος του κράτους, είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ – λέει ο στρατηγός Μίτρε Αρσόφσκι.

Το χρόνιο δίλημμα

Η τελευταία κατάταξη της ισχύος των στρατών στον κόσμο και της θέσης του εντόπιου στρατού ενεργοποιεί ένα χρόνιο δίλημμα – ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες του ΣΔΒΜ να ενεργήσει αμυντικά σε περίπτωση πιθανής επίθεσης στη Βόρεια Μακεδονία μέχρι την ενεργοποίηση του άρθρου 5 της  Χάρτας του ΝΑΤΟ;

«Ο Στρατός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται σε ένα συγκεκριμένο είδος μάχης, αλλά είναι σαφές ότι δεν υπάρχει τρόπος να απαντήσει κανείς σε μαζικές επιθέσεις από απόσταση και να προσφέρει οποιοδήποτε είδος γρήγορης αντίστασης.

Γι’ αυτό η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ έχει μεγάλη σημασία και όφελος ως πρόληψη και πρακτική.

Σε περίπτωση πιθανής, όσο και υποθετικής, επίθεσης στα Σκόπια, ενεργοποιείται αυτόματα το άρθρο 5 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο επίθεση σε ένα κράτος μέλος είναι επίθεση σε ολόκληρη τη συμμαχία.

Για να αντιδράσει η συμμαχία, δεν είναι απαραίτητο να ληφθούν αποφάσεις και συναντήσεις των χωρών μελών, αλλά η απόφαση για δράση λαμβάνεται από τη διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ υποθετική, γιατί η Μακεδονία περιβάλλεται από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός από το βορρά.

Υπάρχει μικρή πιθανότητα να επιτεθεί ένας εταίρος του ΝΑΤΟ, αυτό θα σήμαινε κλασική επιθετικότητα.

Παρά την όλη στρατιωτικοπολιτική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για ορισμένα θέματα, δεν υπήρξε ποτέ άμεση στρατιωτική σύγκρουση. 

Αλλά σε κάθε περίπτωση, η Βόρεια Μακεδονία και κάθε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ έχει τη δική της αντίληψη εθνικής άμυνας, στην οποία ενσωματώνεται η έννοια του ΝΑΤΟ – λέει ο Όλιβερ Αντόνοφ, ο καθηγητής της Στρατιωτικής Ακαδημίας στα Σκόπια.

The Hellenic Information Team