Πραγματοποιήθηκε συμπόσιο για την Ημέρα Τουρκικής Εκπαίδευσης την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου καθώς και διάλεξη με θέμα «Η Τουρκική Γλώσσα και Πολιτισμός από την Κεντρική Ασία στα Βαλκάνια», γράφουν τα τουρκικά media.

Στην τελετή παρέστη ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας  Στέβο Πενταρόφσκι, ο 29ος Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ,  ο Υπουργός Παιδείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας,  Γετόν Σακίρι, Πρέσβης της Τουρκίας στα Σκόπια, Χασάν Μεχμέτ Σέκσκοκ και εκατοντάδες δάσκαλοι.

Πενταρόφσκι: Σημαντική η παρουσία των Τούρκων, όπως ο Κεμάλ Ατατούρκ

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι δήλωσε ότι οι Τούρκοι στη Βόρεια Μακεδονία κάνουν μεγάλες συνεισφορές στη χώρα σε κάθε τομέα, από την εκπαίδευση στην επιστήμη, από την υγεία μέχρι την τέχνη και τον αθλητισμό, είπε: «Κάθε κοινωνία εδώ, συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων, συμβάλλει ιδιαίτερα στην οικοδόμηση και την ανάπτυξη της κοινής μας πατρίδας». είπε.

Ο Πρόεδρος Πενταρόφσκι ανέφερε ότι η τουρκική κοινότητα στην περιοχή δημιούργησε πολλές μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και τόνισε:

«Η τουρκική εκπαίδευση ξεκίνησε το 1944 στο Δημοτικό Σχολείο Tefeyyüz στα Σκόπια. Η τουρκική εκπαίδευση εξαπλώθηκε γρήγορα σε άλλα μέρη της χώρας όπου οι Τούρκοι ζουν για αιώνες, από το Γκόστιβαρ μέχρι τη Δοϊράνη, από το Κουμάνοβο μέχρι την Αχρίδα». Είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι οι Τούρκοι στη Βόρεια Μακεδονία έχουν κάνει μεγάλες συνεισφορές σε αυτή τη χώρα σε κάθε τομέα, από την εκπαίδευση μέχρι την επιστήμη, από την υγεία μέχρι την τέχνη και τον αθλητισμό, ο Πενταρόφσκι συνέχισε ως εξής:

«Η μεγαλύτερη αξία μας είναι ότι είμαστε διαφορετικοί. Κάθε κοινότητα εδώ, συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων, συμβάλλει ιδιαίτερα στην οικοδόμηση και ανάπτυξη της κοινής μας πατρίδας. Η τουρκική εκπαίδευση συμβάλλει στην επιβίωση της τουρκικής ταυτότητας, πολιτισμού και παράδοσης και στον εμπλουτισμό της συνύπαρξης στην πολυεθνική, γλωσσική και θρησκευτική κοινωνία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε ότι η τουρκική κοινότητα, με την πίστη της, συμβάλλει στη μεγαλύτερη αρμονία της κοινωνίας της Βόρειας Μακεδονίας και ότι υπάρχει ισχυρός δεσμός μεταξύ της χώρας του και της φίλης Τουρκίας, δηλώνοντας ότι υπάρχουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, αμοιβαία υποστήριξη, πολλές επενδύσεις. κοινά έργα στους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της υγείας και του πολιτισμού και πρόσθεσε ότι οι δωρεές που έγιναν είναι αποτέλεσμα αυτής της φιλίας.

«Η τουρκική γλώσσα συνεχίζει να είναι το σύμβολο της ειρήνης, της ηρεμίας και της αλληλεγγύης»

Στην εκδήλωση ο Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε ότι ένιωθε σαν στο σπίτι του στα Σκόπια και συνεχάρη την Τουρκική Ημέρα Εκπαίδευσης των Τούρκων αδελφών του στη Βόρεια Μακεδονία.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την ενίσχυση της τουρκικής εκπαίδευσης στη Βόρεια Μακεδονία, ο Σεντόπ είπε:

«Πιστεύουμε ότι η διατήρηση της τουρκικής γλώσσας ζωντανή στη Βόρεια Μακεδονία θα προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες για την ενίσχυση της ενότητας και της αλληλεγγύης σε αυτή τη γεωγραφία, για να επιβιώσει πάντα ο πολιτιστικός πλούτος και για να μεταφέρει τη δύναμη αυτής της διακεκριμένης χώρας σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα».

Ήρθαν οι Μογγόλοι στα Βαλκάνια με το πολιτιστικό τους υπόβαθρο

Στο πλαίσιο της εκδήλωση για την τουρκική γλώσσα ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβερνητικής οργάνωσης TİKA ο Mahmut Çevik, εκθείασε τον πολιτισμικό υπόβαθρο των προγόνων του, των Μογγόλων.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Οι Τούρκοι ήρθαν από την Κεντρική Ασία στην Ανατολία και τα Βαλκάνια με τη γλώσσα, τη σκέψη και το πολιτισμικό τους υπόβαθρο.

Μετά την εισβολή των Μογγόλων στα μέσα του 13ου αιώνα, ο Sarı Saltuk και οι Τουρκμενικές φυλές που έλαβαν το όνομά του μετακόμισαν στα Βαλκάνια και σχημάτισαν τουρκικές κοινότητες.

Η τουρκική γλώσσα και ο πολιτισμός τους επηρέασαν μια ευρεία γεωγραφία στην ιστορική διαδικασία, κέρδισαν μια θέση στη διοικητική και κοινωνική ζωή, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων, όπως πολλές άλλες περιοχές, ιδιαίτερα κατά την Οθωμανική περίοδο».

Μάλιστα, τόνισε ότι η τουρκική γλώσσα, ως «αυτοκρατορική γλώσσα» κυριαρχούσε στα Βαλκάνια.

Επεσήμανε ότι «πολλές τουρκικές λέξεις έχουν βρει θέση στις βαλκανικές γλώσσες, ο Τσέβικ δήλωσε ότι η αλληλεπίδραση της τουρκικής με τις βαλκανικές γλώσσες είναι αντικείμενο πολλών επιστημονικών μελετών σήμερα», γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Σκόπια: Συμπόσιο Τουρκικής Γλώσσας και Εκπαίδευσης