Δεκέμβριος 5, 2023. Ελλάδα.

Σκόπια.

Τον Ιανουάριο του 2024, μπορεί να έχουμε έναν Αλβανό πρωθυπουργό στη Βόρεια Μακεδονία.

 Εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου, θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής Αλβανό πρωθυπουργό που θα προταθεί από το κόμμα  της Δημοκρατικής Ένωσης για Ένταξη υπό τον Αλί Αχμέτι.

Ένα από τα ονόματα που φημολογούνται για το αξίωμα του πρωθυπουργού της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι ο νυν πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι.

Είναι γνωστό ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα σχηματιστεί στις 28 Ιανουαρίου 2024. Αυτό αποφάσισαν τη Δευτέρα τα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Μακεδονίας σε συνάντηση που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος είναι και πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Συνδέσμου.

«Δεδομένων των νόμιμων προθεσμιών και των θρησκευτικών αργιών που βρίσκονται σε αυτή την περίοδο, συμφωνήσαμε για αυτές τις εκλογικές ημερομηνίες. Επιτέλους, μετά από 17 χρόνια, θα έχουμε τακτικές βουλευτικές εκλογές και αυτό δείχνει τις καλές πολιτικές της Κυβέρνησης», είπε ο Κοβάτσεφσκι.

Το VMRO DPPMNE είχε ζητήσει να μην υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση, κάτι που εφαρμόζεται στους τρεις τελευταίους εκλογικούς κύκλους με βάση τη γνωστή ως «συμφωνία της Πέρζινα».

«Το θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης άνοιξε σε αυτή τη συνεδρίαση και από ό,τι ακούστηκε δεν υπάρχει συναίνεση για την κατάρτηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, παρόλο που εμείς ως αντιπολίτευση έχουμε ζητήσει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο επικεφαλής του VMRO DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο Κοβάτσεφσκι είπε ότι στη συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα υπήρξε «εξαιρετικά ευρεία συναίνεση» σχετικά με τις παρατηρήσεις για την εκλογική νομοθεσία, συγκεκριμένα για τις αλλαγές στον Εκλογικό Κώδικα σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΑΣΕ/ODIHR, οι οποίες σχετίζονται με την χρηματοδότηση των κομμάτων και άλλα θέματα για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Ωστόσο, η αλβανική αντιπολίτευση αποχώρησε από τη συνεδρίαση μετά την εγκατάλειψή της από τον Πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος, σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «δεν ήθελε να μιλήσει για το αίτημα της αντιπολίτευσης να εκπροσωπηθεί από μέλος της στην Κρατική Εκλογική Επιτροπή».

Η αλβανική αντιπολίτευση, που αποτελείται από τρία πολιτικά κόμματα, ζήτησε πρόωρες εκλογές, δηλαδή πριν από την ημερομηνία που είχαν ήδη οριστεί από τα άλλα κόμματα, αλλά το αίτημά της δεν ελήφθη υπόψη από τα άλλα κόμματα, σημειώνουν τα τοπικά media.

The Hellenic Information Team