Μάρτιος 9, 2024. Ελλάδα.

Επτά υποψήφιοι θα διαγωνιστούν στις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου.

Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, επτά από τους έντεκα υποψηφίους που παρουσιάστηκαν κατάφεραν να συγκεντρώσουν 10.000 υπογραφές, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη συμμετοχή στην προεδρική κούρσα.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Σύνδεσμο έχει υποψήφιο τον σημερινό πρόεδρο, Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος έχει υποβάλει περίπου 22.000 υπογραφές στην Κρατική Εκλογική Επιτροπή.

Το αντιπολιτευόμενο VMRO DPMNE θα ανταγωνιστεί στις εκλογές με την Γορντάνα Σιλιάνοφσκα- Ντάβκοβα, η οποία έχει συγκεντρώσει 28.000 υπογραφές.

Στην εκλογική κούρσα, η Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη- DUI,  θα ανταγωνιστεί με τον Υπουργό Εξωτερικών  Μπουγιαρ Οσμάνι, ο οποίος έχει συγκεντρώσει περίπου 11.000 υπογραφές, ενώ η ενωμένη αλβανική αντιπολίτευση με τον Άρμπεν Ταραβάρ, τον σημερινό δήμαρχο του Γκόστιβαρ, που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 10.000 υπογραφές.

Στην προεκλογική κούρσα θα συμμετάσχουν επίσης ο Μαξίμ Ντιμιτριέφσκι δήμαρχος του δήμου Κουμάνοβο, ο  Στέβτσε Γιακιμόφσκι, ο δήμαρχος του δήμου Κάρπος στα Σκόπια και η Μπιλιάνα Βάνκοφσκα, υποψήφια του κόμματος «Αριστερά».

Η κατάταξη των υποψηφίων για τον εκλογικό κατάλογο θα ανακοινωθεί μετά την κλήρωση που θα διεξαχθεί στις 28 Μαρτίου.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου, ενώ ο δεύτερος, μαζί με τις βουλευτικές εκλογές, στις 8 Μαΐου.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται πολύ σημαντικές για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, ενώ λειτουργούν και ως δοκιμασία για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με έρευνες της κοινής γνώμης, το VMRO DPMNE, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση του SDSM, βρίσκεται σε σαφές προβάδισμα, τόσο για τις προεδρικές όσο και για τις βουλευτικές εκλογές.

Με βάση το ισχύον Σύνταγμα, στον πρώτο γύρο είναι σχεδόν αδύνατο να εκλεγεί ο πρόεδρος, καθώς ο υποψήφιος πρέπει να λάβει περισσότερες από τις μισές ψήφους των εγγεγραμμένων στον εκλογικό κατάλογο ή τις μισές ψήφους 1,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Στον δεύτερο γύρο περνούν οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους, ενώ ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους αναδεικνύεται νικητής, υπό την προϋπόθεση ότι στις εκλογές συμμετάσχει πάνω από το 40 τοις εκατό του εκλογικού σώματος.

Η προεκλογική εκστρατεία, που θα διαρκέσει 20 ημέρες, θα ξεκινήσει στις 4 Απριλίου.

REL

The Hellenic Information Team