Σκόπια: «Δεν θέλουμε κοινή ιστορία με τη Βουλγαρία»

25/4/21 | 0 | 0 | 102 εμφανίσεις

Η εξέγερση του Petar Deljan, (κατά των Βυζαντινών) η οποία ξέσπασε το 1040 και διήρκεσε μέχρι το 1041, είναι μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες προσπάθειες των Σλάβων να αποκαταστήσουν το κράτος του Σαμουήλ. Επικεφαλής της εξέγερσης ήταν ο Πέταρ, γιος του Σλάβου ηγεμόνα Γαβριήλ Ράντομιρ, ο οποίος το 1040 στο Βελιγράδι αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας (Εγκυκλοπαίδεια Βόρειας Μακεδονίας).

Ο καθηγητής Ανγκέλ Ντιμιτρόφ, συμπρόεδρος της Κοινής Πολυεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα από μέρους της Δημοκρατία της

Βόρειας Μακεδονίας, περιέγραψε τα διαμειφθέντα από την 13η συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Απριλίου μέσω τηλεδιάσκεψης, ως «απολύτως άκαρπη».

«Χθες ξεκινήσαμε την προσπάθεια να συνεχίσουμε με ένα πολύπλοκο και σημαντικό θέμα: την ερμηνεία του παρελθόντος – το τέλος του πρώτου βουλγαρικού βασιλείου», είπε, προσθέτοντας ότι η συνομιλία απέβη απολύτως άκαρπη.

Το θέμα αναβλήθηκε για την επόμενη συνάντηση. Ζητήσαμε από τους συναδέλφους μας και συμφώνησαν, και οι δύο πλευρές να προετοιμάσουν ένα σχέδιο για το πώς αυτό το θέμα πρέπει να παρουσιαστεί στα σχολικά βιβλία, επειδή οι διαφορές είναι θεμελιώδεις, δήλωσε ο συμπρόεδρος της Επιτροπής.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα μας προσφέρουν οι συνάδελφοί μας, γιατί ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να ερμηνεύσουν αυτό το θέμα είναι πολύ ευάλωτος από επαγγελματική άποψη, δεν είναι σύμφωνος με τις ιστορικές πηγές», εξήγησε ο Ντιμιτρόφ.

«Αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή, θέλουμε να επιτύχουμε κάποιο αποτέλεσμα, γιατί αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την επόμενη παρουσίαση των γεγονότων στο Μεσαίωνα στα σχολικά βιβλία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», πρόσθεσε.

«Για να μην κάνουμε τις συνομιλίες μας εντελώς άκαρπες, προσφέραμε να συνεχίσουμε με μια άλλη σημείωση που σχετίζεται με αυτόν τον ιστορικό χρόνο σχετικά με τα βιβλία – τις εξεγέρσεις των Πέταρ Ντέλιαν (Петар Делјан) και Γκιόργκι Βόϊτεχ (Георги Војтех), υπάρχουν επίσης ενδιαφέρουσες ιστορικές πηγές και εξεγέρσεις κατά του Βουλγαρικού κράτους», διευκρίνισε ο συμπρόεδρος της επιτροπής. «Εμείς δεν ήμασταν σε θέση να συμφωνήσουμε σε αυτό το θέμα» πρόσθεσε.

 

Απροθυμία για μια κοινή ιστορία

«Υπάρχει απόλυτη απροθυμία εκ μέρους των συναδέλφων μας να συνηγορήσουν σε μια κοινή ιστορία, δηλαδή μια κοινή ιστορία για το μακρινό παρελθόν, η οποία θα εγγυούνταν τη μείωση της αμοιβαίας έντασης που δημιουργείται από μια τέτοια αντιφατική ερμηνεία του παρελθόντος»,  είπε  ο Ντιμιτρόφ.

Το μόνο πράγμα που ολοκληρώθηκε κατά τις σημερινές συνομιλίες είναι τα πρακτικά της 11ης συνεδρίασης της επιτροπής.

«Υπάρχει πολύ σαφής και κατηγορηματική απροθυμία εκ μέρους των συναδέλφων μας να λάβουν αυτά τα αποφασιστικά μέτρα που θα μας επιτρέψουν να βγούμε από τη μη αξιοζήλευτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συνομιλίες μας», δήλωσε ο καθηγητής Ντιμιτρόφ.

Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Ο Ντιμιτρόφ υπενθύμισε ότι φέτος σηματοδοτείται η 160η επέτειος από τη δημοσίευση της συλλογής των αδελφών Μιλαντίνοφ «Βουλγαρικά Λαϊκά Τραγούδια».

«Προτείναμε στους συναδέλφους μας οι Αδελφοί Μιλαντίνοφ, και ίσως ο  Γκρηγκόρ Παρλίτσεφ, να γίνουν θέμα συζήτησης στην επόμενη συνάντηση, επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε αυτές τις προσωπικότητες, αλλά δεν έχουμε την ανάλογη  συγκατάθεση», δήλωσε ο συμπρόεδρος της κοινής επιτροπής.

https://www.echedoros-a.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
     Σε λιγότερες από 24 ώρες από τη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα το ΑΤΟΠΗΜΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, εκδόθηκε η ανάκληση της έγκρισης του αυτονομιστικού φορέα από την Αριδαία.         Η τοπική κοινωνία της Πέλλας έδωσε ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να ευνοήσει βραχυπρόθεσμα το κόμμα, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του Τραμπ (φωτ. REUTERS/Evelyn Hockstein). ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την υπ’ αριθμόν τρία στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ρούλα Σαλούρου 13.05.2021 • 07:54  «Τεκτονικές» θεωρούνται οι αλλαγές που επιβάλλει στο συνδικαλιστικό κίνημα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ένα ενιαίο μητρώο, περικόπτει δικαιώματα συνδικαλιστών, τροποποιεί την προστασία τους έναντι των απολύσεων, προβλέπει ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας