Σκόπια: «Ανοίγει ο δρόμος για το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το αυτοκέφαλο!»

5/3/21 | 0 | 0 | 138 εμφανίσεις

 

 Ο νέος Πατριάρχης Σερβίας, Πορφύριος,  θα ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του σε σχέση με την σχισματική εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας

«Ο νέος Σέρβος πατριάρχης κατηγορηματικά και ξεκάθαρα πήρε την πλευρά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε σχέση με τις εξελίξεις γύρω από την εκκλησία στην Ουκρανία, γεγονός που αφήνει την ελπίδα ότι η Εκκλησία μας θα αποκτήσει σύντομα την άξια της θέση στον Ορθόδοξο κόσμο», γράφει η εφημερίδα Βέτσερ των Σκοπίων.

Ο αναλυτής Μπράνκο Γκιοργιέφσκι σχολιάζει ότι κάποιο τρόπο η εκλογή του νέου Σέρβου Πατριάρχη, Πορφύριου, είναι υπέρ της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

«Είναι μια αιχμηρή στάση απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που σίγουρα δεν θα γίνει δεκτή στην Κωνσταντινούπολη. Αναμένεται ότι αυτό που θα προκύψει είναι ότι η Σερβική Εκκλησία δεν θα δεχτεί την προηγούμενη πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για μια συνάντηση στην οποία θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία. Τότε, ανοίγει η θύρα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο να λάβει από μόνο του απόφαση σχετικά με την Εκκλησία μας, αυτό που περιμένουμε όλοι εδώ», δήλωσε ο θρησκευτικός αναλυτής στην εφημερίδα.

Ο νέος Σέρβος Πατριάρχης Πορφύριος επιβεβαίωσε την πρόβλεψη των αναλυτών της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας ότι θα συνεχίσει με τις ίδιες πολιτικές έναντι της «Μακεδονικής» Εκκλησίας και ότι η ενθρόνηση του δεν θα προξενήσει μεγάλες αλλαγές στις τρέχουσες θέσεις.

Στην πρώτη του συνέντευξη που δόθηκε στο RTS, αναφέρθηκε στη διαχρονική διαμάχη με την «Μακεδονική»  Εκκλησία:

«Η εκκλησία μας μετά τη Συμφωνία της Νις βρήκε μια λύση για τον Αρχιεπίσκοπο της Οχρίδας να διορίσει τον Ιωάννη, και όλοι οι Ορθόδοξοι πιστοί έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη λειτουργική ζωή, αλλά αυτό το θέμα παραμένει ανοιχτό. Πιστεύω ότι το συμβούλιο μας θα είναι πάντα έτοιμο να βρει μια λύση που θα είναι σύμφωνη με τους κανόνες, χωρίς πολιτικές πιέσεις που από την αρχή του σχίσματος, και ακόμη και σήμερα υπάρχει αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Πατριάρχης Πορφύριος που έχει τη ίδια σταθερή θέση με τον προκάτοχό του.

Πρόσθεσε ακόμη:

«Πιστεύουμε ότι οι ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως σε σχέση με την Ουκρανία δεν είναι σύμφωνες με τις παραδόσεις της εκκλησίας και με αυτή την έννοια μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στο πλευρό της Ρωσικής Εκκλησίας. Είμαστε στο πλευρό της τάξης και των κανόνων, και σε αυτούς η Ρωσική Εκκλησία δεν έχει αποδεσμευτεί», δήλωσε ο Πορφύριος στο RTS.

https://www.echedoros-a.gr

 

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    15/4/21 | (0 σχόλια)
    Σε φιάσκο εξελίσσεται η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού εξωτερικών Ν. Δένδια στην Άγκυρα. Ο κ. Τσαβούσογλου δεν άντεξε ούτε καν την διπλωματική και ήπια παράθεση των διαχρονικών ελληνικών θέσεων απο τον κ. Δένδια και χαρακτήρισε προκλητικές τις δηλώσεις του ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο