«η σημαία τοποθετήθηκε στα ερείπια των μεσαιωνικών τειχών κοντά στη λίμνη, γνωστά ως ‘Ντόλνα Πόρτα’, τα οποία θεωρούνται μέρος του φρουρίου του Σαμουήλ»

Ο Αλεξάνταρ Γκιούρτσεφ από την Αχρίδα, δήλωσε ότι δεν απαξίωσε τα κρατικά σύμβολα και πιστεύει ότι δεν πρέπει να κατηγορηθεί ενώπιον του δικαστηρίου, κατά τη σημερινή δίκη στο Βασικό Δικαστήριο της Αχρίδας, μετά από το αίτημα να κινηθεί διαδικασία εναντίον του για επίδειξη σημαίας με τον Ήλιο της Βεργίνας.

Ο Γκιούρτσεφ κρέμασε μια μεγάλη σημαία με τον δεκαεξάκτινο ήλιο της Βεργίνας στην πλατεία κοντά στην ‘Dolna Porta’ στην Αχρίδα, στις 27 Απριλίου πέρυσι, με την οποία κατηγορείται σύμφωνα με το άρθρο 18 του νόμου περί αδικημάτων κατά της δημόσιας τάξης και ειρήνης, επειδή, όπως αναφέρεται στο περιγραφή του αδικήματος, εμφάνισε μια σημαία που δεν περιέχει τα σύμβολα που ορίζει ο νόμος.

«Σέβομαι τη σημαία που επέδειξα. Ήταν για λίγο η εθνική σημαία της ‘Μακεδονίας’. Η σημαία που επέδειξα με τον ήλιο της Βεργίνας, έχουμε δει ότι μπορεί να τη δει κανείς σε διάφορους αθλητικούς αγώνες και πολιτιστικές εκδηλώσεις και ότι είναι γενικά αποδεκτή από μεγάλο αριθμό κατοίκων της χώρας. Δεν είχα σκοπό να υποτιμήσω τα κρατικά σύμβολα και να προσβάλω το κράτος. Στο σημείο που τοποθέτησα τη σημαία δεν υπήρχε άλλη σημαία κοντά, δεν κάλυψα καμία άλλη σημαία, ούτε είχαν τοποθετηθεί συνθήματα, επιγραφές και μηνύματα από εμένα. Ακόμα και μικρός όταν με πήγε ο παππούς μου στην εκκλησία, είδα αυτή τη σημαία και υπήρχε παντού. Είμαι συναισθηματικά δεμένος με αυτή τη σημαία και γι’ αυτό δεν πρέπει να είμαι στο δικαστήριο, ως κατηγορούμενος», δήλωσε κατηγορηματικά ο Γκιούρτσεφ.

Ο δικηγόρος Tόνι Μενκινόσκι, ο οποίος ενήργησε ως συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου Γκιούρτσεφ, κατά την παρουσίασή του ενώπιον του δικαστή Μπόγιαν Μαρτινόσκικ, ζήτησε να εξασφαλίσει την παρουσία του αιτητή για να εξηγήσει την κατηγορία.

– Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το άρθρο 6 αυτής, που ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει ισότητα όπλων, ζητάμε από το δικαστήριο να εξασφαλίσει την παρουσία του αιτούντος για να εξηγήσει την κατηγορία – ζήτησε ο Μενκινόσκι.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αυτό, με το σκεπτικό ότι το υποβληθέν έγγραφο αίτημα είναι αρκετό και ότι η διαδικασία θα διεξαχθεί στο πλαίσιο δικονομικών και ουσιωδών νόμων. Στα καταληκτικά του λόγια, ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε αθώωση για τον Γκιούρτσεφ.

Σε ξεχωριστή υπόθεση ενώπιον του Πρωτοδικείου της Αχρίδας, ο δικηγόρος Tόνι Μενκινόσκι κατηγορείται για διατάραξη της δημόσιας τάξης και ειρήνης επειδή επέδειξε (κι αυτός) τη σημαία με τις δεκαέξι ακτίνες στις 20 Ιανουαρίου πέρυσι, στα Θεοφάνεια, όταν οι πολίτες της Αχρίδας συγκεντρώνονται στην όχθη της λίμνης Αχρίδας.

Κατά την αναφερόμενη εκδήλωση, η σημαία τοποθετήθηκε στα ερείπια των μεσαιωνικών τειχών κοντά στη λίμνη, γνωστά ως ‘Ντόλνα Πόρτα’, τα οποία θεωρούνται μέρος του φρουρίου του Σαμουήλ.

Ο Μενκινόσκι δήλωσε ότι «Δεν θέλουν να κρίνουν για να μην δημιουργήσουν εντάσεις», μετά την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας στην Αχρίδα.

Ο Μενκινόσκι ζητά από το Δικαστήριο να εκδώσει αθωωτική απόφαση, επειδή κανείς από την πλευρά της εισαγγελίας δεν έχει εμφανιστεί στις τρεις ακροάσεις μέχρι στιγμής και πιστεύει ότι αθωωτική απόφαση θα σημαίνει ελευθερία για τους Μακεδόνες να φέρουν τη σημαία από το Κούτλες (Βεργίνα) με αξιοπρέπεια και περηφάνια.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει αθωωτική απόφαση για την υπόθεση αυτή.

Σκόπια: Αθώωση γιατί είναι «συναισθηματικά δεμένος με τον Ήλιο της Βεργίνας!»