Σε κλοιό ο Τραμπ από τους Ρεπουμπλικάνους: Απαιτούν αλλαγή απόφασης για Συρία-Κούρδους

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά την επιστροφή του από το Ντάλας στον Λευκό Οίκο. EPA, MICHAEL REYNOLDS / POOL

OCTOBER 19, 2019

Το φωνάζουν όλοι στην Ουάσιγκτον, ειδικά οι πρώην συνεργάτες του, που τον εγκατέλειψαν και έφυγαν χωρίς να γυρίσουν ούτε μία στιγμή πίσω… Κάποιο σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς δεν δικαιολογούνται διαφορετικά οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του.

Όλοι, βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματός του, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και συντηρητικοί αναλυτές, φανατικοί υποστηρικτές του, τον καλούν να αλλάξει απόφαση για τη Συρία και τους Κούρδους, διότι πιστεύουν ότι απειλείται η Αμερική καθώς για όλους αυτούς είναι δεδομένη η επιστροφή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Έχει τινάξει στον αέρα τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή και με την ψευτοδικαιολογία ότι επιστρέφουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στα σπίτια τους, παραδίδει ζωτικό χώρο σε κρίσιμα σημεία του πλανήτη στη Ρωσία, τον αιώνιο εχθρό της Αμερικής.

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόσι έχει δηλώσει επίσημα και δημόσια ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Και αν δεν μας πιστεύετε διαβάστε την εφημερίδα Washington Post (ΕΔΩ).

Και βεβαίως εννοεί ότι ο κ. Τραμπ παίζει καθαρά το παιγνίδι του προέδρου της Ρωσίας. Και αυτό και μόνο, αποτελεί σοβαρότατο λόγο για να ερευνηθεί ο ρόλος του Αμερικανού πλανητάρχη, ο οποίος -με τις ενέργειές του- μετατρέπει την υπερδύναμη σε μία χώρα χωρίς δόντια.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ακράδαντα ότι πρέπει να ερευνηθεί και ο ρόλος της Τουρκίας για την αλλοπρόσαλλη στάση του κ. Τραμπ στη Συρία. Η προδοσία των Κούρδων από τον πρόεδρο της Αμερικής είναι σοβαρότατη υπόθεση και δεν εξυπηρετεί τις ΗΠΑ. Υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της Τουρκίας, αλλά και της Ρωσίας.

Ο Ερντογάν και ο Πούτιν βρίσκονται σε αρμονική συνεργασία και φαίνεται ότι έχουν βρει τον τρόπο να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Αμερικής και να ασκούν ένα έλεγχο στον πρόεδρο της. Πιστεύουν οι αναλυτές ότι η έρευνα θα οδηγήσει σε εντυπωσιακά αποτελέσματα διότι αναμειγνύονται στενοί συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου και μέλη της οικογένειάς του.

Δεν είναι προβληματική μόνο η επιχειρηματική σχέση της οικογένειας του κ. Τραμπ με την Τουρκία γενικά. Αλλά όταν οι συνεργάτες του συζητούσαν την απαγωγή του Ιμάμη Γκιουλέν έπεσε στο τραπέζι αμοιβή ύψους 15 εκατομμυρίων. Δεν το λέμε εμείς, αλλά ένας πρώην αρχηγός της CIA.

Σοβαροί νομοθέτες, όπως ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μιτ Ρόμνι φαίνεται να πιστεύει ότι ο Ερντογάν εκφόβισε τον κ. Τραμπ στο θέμα της Συρίας. Την ανάλυση του δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Post (ΕΔΩ).

Πως είναι δυνατόν ο Ερντογάν, ηγέτης μίας χώρας με μύρια προβλήματα να μπορεί να εκφοβίζει τον πρόεδρο της υπερδύναμης Αμερικής; Μήπως τον εκβιάζει και τον απειλεί; Η Ουάσιγκτον μοιάζει με «κόλαση» για τον κ. Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται μονίμως σε μία έξαλλη κατάσταση.

Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω πιο κατάλληλη λέξη, αλλά ομιλούμε για τον πρόεδρο της Αμερικής και πρέπει να διατηρήσουμε την ευγένειά μας. Ούτε οι πιο στενοί του συνεργάτες υποστηρίζουν την απαράδεκτη απόφασή του για τη Συρία και την προδοσία των Κούρδων. Είναι απελπιστικά μόνος του.

Πήρε μία εντελώς λάθος απόφαση, και ο άνθρωπος δεν έχει την εξυπνάδα να το αντιληφθεί και να το διορθώσει.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Μίτς Μακόνελ, αφού συνομίλησε πρώτα με τον αντιπρόεδρο Μαικ Πενς, ο οποίος προσπάθησε να τον μεταπείσει, αναφέρθηκε σε στρατηγικό λάθος (ΕΔΩ) σε ένα οξύ σε τόνο κείμενο του, που δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Post. Γράφει ότι ο πρόεδρος Τραμπ, με την εντολή του για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων σε συνδυασμό με την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, δημιούργησε ένα «στρατηγικό εφιάλτη».

Όλοι οι άνθρωποι που τον στήριξαν, όπως ο γερουσιαστής Γκράχαμ και πολλοί άλλοι, του εξηγούν τα αυτονόητα και δεν τα αντιλαμβάνεται. Ότι η επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών στη βόρεια Συρία είναι απαραίτητη.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, σοβαροί νομοθέτες, δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στον Ερντογάν. Δεν έχει υλοποιήσει καμία υπόσχεση από τις τόσες που έδωσε στον κ. Τραμπ. Και συνεργάζεται ανοικτά με τη Ρωσία και το Ιράν. Όλα τα υπόλοιπα που λέει ο κ. Τραμπ, ότι είναι ηγέτης μίας χώρας συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Γελούν και οι …πέτρες!

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ακούει κανένα, ούτε τους δικούς του νομοθέτες, που προσπαθούν να τον γλιτώσουν από την καθαίρεση. Η πίεση είναι άνευ προηγουμένου και ως γνωστόν, δεν την αντέχει. Και πάντα αντιδρά με το λάθος τρόπο.

Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που τον γνώρισαν και από την καλή και από την …ανάποδη. Και προειδοποιούν και θυμίζουν ότι το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η απροβλεψία. Μπορεί να αλλάξει την απόφασή του στο δευτερόλεπτο. Λένε, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι ότι πρέπει να περιμένουμε την εκπνοή του τελεσιγράφου των 120 ωρών. Και εκεί θα δούμε που θα στρέψει την οργή του στην πιθανή περίπτωση που πάει κάτι στραβά. Διότι ο Ερντογάν πάλι θα τον κοροϊδέψει.

Ομιλούμε για τον ίδιο άνθρωπο που υμνούσε τον Ερντογάν και ύστερα από μερικές ώρες του έστειλε εκείνη την μνημειώδη επιστολή, στην οποία τον ειρωνευόταν και του έλεγε ότι είναι ανόητος. Λόγω του χαρακτήρα του, ουδείς πρέπει να καταλήγει σε συμπεράσματα και να λέει ότι ο Τραμπ θα κάνει αυτό και εκείνο. Ο σημερινός πρόεδρος της Αμερικής μπορεί να δράσει και να αντιδράσει με τρόπο που να φέρει την καταστροφή. Και το απέδειξε με τους Κούρδους της Συρίας.

Είναι φρικτή η κουβέντα του στο Ντάλας το βράδυ της Πέμπτης (ΕΔΩ). Ότι λίγο-πολύ επέτρεψε στον Ερντογάν να επιτεθεί στους Κούρδους για να παρέμβει λίγες μέρες μετά και «να τους τα βρει» .Όπως τα παιδιά του δημοτικού στην αυλή του σχολείου. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνο τρόπο σκέψης, αν όντως ήταν αυτό τελικά το σχέδιο του… Από αυτόν τον άνθρωπο θα μπορούσαμε να περιμένουμε τα πάντα…

Πηγή: Σε κλοιό ο Τραμπ από τους Ρεπουμπλικάνους: Απαιτούν αλλαγή απόφασης για Συρία-Κούρδους https://hellasjournal.com/2019/10/se-kloio-o-tramp-apo-toys-repoymplikanoys-apaitoyn-allagi-apofasis-gia-syria-koyrdoys/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Να αναθέσουν σε άλλες χώρες την διασφάλιση της ειρήνης στην Βόρεια Συρία, Όχι στην Τουρκία.
    ΟΗΕ ΕΕ ΝΑΤΟ Σαουδική Αραβία να διασφαλίσουν την περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα