Σαφές μήνυμα Μέρκελ-Μακρόν στην Τουρκία

21/8/20 | 0 | 0 | 264 εμφανίσεις

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλαν οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας μετά τη συνάντησή τους στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο.

Χρειαζόμαστε σταθερότητα και όχι κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε η Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Εμανουέλ Μακρόν μετά το πέρας της συνάντησής τους στο φρούριο Μπρεγκανσόν της Γαλλικής Ριβιέρας.

«Η κατάσταση εκεί (σσ. στην ανατολική Μεσόγειο) είναι πολύ κρίσιμη. Είμαι βέβαιη πως εάν Γαλλία και Γερμανία καταβάλλουν κοινές προσπάθειες, τότε θα βρούμε καλές λύσεις» είπε η γερμανίδα καγκελάριος για να υπογραμμίσει: «Δεν θα δεχθούμε επιθέσεις εναντίον της κυριαρχίας χωρών μελών. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και όχι μέσω της κλιμάκωσης και της έντασης και αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους».

Μακρόν: Στόχος η διασφάλιση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας

Ο γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του υποδέχονται την καγκελάριοΟ γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του υποδέχονται την καγκελάριο

Στο ίδιο μήκος κύματος εκφράστηκε και ο γάλλος πρόεδρος ο οποίος επισήμανε ότι με την Άγκελα Μέρκελ έχουν την κοινή επιθυμία να αναπτύξουν μια κοινή ατζέντα για τη Μεσόγειο. «Στόχος είναι να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία» είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν, βάζοντας για άλλη μια φορά ευρωπαϊκό πρόσημο στην ελληνοτουρκική διένεξη στην ανατολική Μεσόγειο.

Γερμανία και Γαλλία έχουν την ξεκάθαρη βούληση να συνεργαστούν με την Ελλάδα και την Κύπρο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις δυο χώρες είπε ο Μακρόν, τονίζοντας πως στόχος είναι να υπάρξει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ώστε να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου, χωρίς να υπάρχει κλιμάκωση. «Δεν είχαμε πάντα τις ίδιες προσεγγίσεις αλλά υπάρχει σύγκλιση. Θέλουμε η Μεσόγειος να είναι ένας ελεύθερος χώρος, ένας χώρος της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της σταθερότητας» είπε χαρακτηριστικά ο Εμ. Μακρόν υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη έναρξης διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Κώστας Συμεωνίδης

DW

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    Επειδή θεωρούμε τον σεβασμό της ζωής, της ύπαρξης, δηλαδή, ως την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη αξία, είμαστε απολύτως αντίθετοι με τις πράξεις του Κουφοντίνα. Πρόκειται για έναν κατά συρροή δολοφόνο. Για τον ίδιο, ακριβώς, λόγο, επειδή αποδίδουμε απόλυτη αξία στη ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας