Σαλέχ Μουσλίμ: Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αποκλειστική συνέντευξη στη HuffPost Greece από τον άνθρωπο που εκπροσωπεί τους Κούρδους της Συρίας στα διεθνή φόρα.

ASSOCIATED PRESS

Huffington Post

«Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους, άλλωστε δεν έχουμε που να πάμε»  δηλώνει στη HuffPost Greece ο άνθρωπος που μισεί και έχει επικηρύξει για ένα εκατομμύριο δολάρια ο Ερντογάν. Salih Muslim (Σαλέχ Μουσλίμ) η ηγετική φυσιογνωμία των Κούρδων της Συρίας επέστρεψε από τις Βρυξέλλες στην πατρίδα του και στους ανθρώπους του που δίνουν ηρωική μάχη ενάντια στην τουρκική εισβολή.

O πρώην συμπρόεδρος του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας)υπεύθυνος των Εξωτερικών υποθέσεων του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κινήματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (TEV-DEM) το 2013 έχασε το γιό του κατά τη διάρκεια μαχών κατά της Αλ Νούσρα. παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Ο Μουσλίμ έχει επανειλημμένα καταγγείλλει τον Ερντογάν ότι αυτός είναι που χρησιμοποιεί τρομοκράτες και το Ισλαμικό Κράτος για να επιτύχει γενοκτονία εναντίον των Κούρδων της Συρίας. Σε παλαιότερη συνομιλία μαζί του, όταν ο Ερντογάν είχε επιτεθεί στο Αφρίν υποστήριζε κάτι που πιστεύει και σήμερα ότι ένας από τους στόχους του είναι η αλλαγή του δημογραφικού στην περιοχή και η αραβοποίησή της. Η δημοκρατική Ροτζάβα (το ντε φάκτο αυτόνομο κράτος που ίδρυσαν οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας) είναι απειλή για τον Ερντογάν.

«Η τουρκική επίθεση συνεχίζεται, χτυπάνε χωριά, πόλεις, αμάχους» λέει ο Μουσλίμ και προσθέτει πως ακόμη ο τουρκικός στρατός και αυτοί που τον συνδράμουν δεν ελέγχουν τίποτα ακόμη.

Ποιοι πολεμούν μαζί σας;

«Μόνο οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Syrian Democratic Forces), οι δυνάμεις του Άσαντ μόνο παρατηρούν δεν εμπλέκονται στις μάχες».  

Δεν θα επέμβουν;

«Όχι, όχι, στέκονται σε απόσταση».

Τότε ποια είναι η συμφωνία που κάνατε με τον Άσαντ

«Η συμφωνία είναι να προστατέψει τα εξωτερικά σύνορα της Συρίας αλλά δεν θα συγκρουστεί με τον τουρκικό στρατό».

Όσον αφορά τη αυτονομία που ζητάτε στη Ροτζάβα;

«Δεν πρόκειται για τέτοιου είδους συμφωνία. Είναι μια πολιτική συμφωνία. Να προστατέψουν τα σύνορα και τους πολίτες, για τώρα τίποτα περισσότερο. Στο μέλλον όμως θα διαπραγματευτούμε τα ζητήματά μας».

Ο Μουσλίμ δεν έχει αυταπάτες ήδη από την εισβολή των Τούρκων στο Αφρίν είχε εκφραστεί. «Δεν περιμέναμε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα σεβόντουσαν τους κανόνες, ότι τα όπλα του ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιούνταν εναντίον μας και ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ θα καταλάμβανε κομμάτι της συριακής επικράτειας και η Συρία θα έμενε άπρακτη και σιωπηλή» είχε πει τότε, ενώ για τους ρώσους δεν είχε καλύτερη άποψη: «Κοιτάξτε, λένε κάτι και μετά κάνουν κάτι άλλο. Δεν τους ενδιαφέρουν οι Κούρδοι και το πολιτικό τους δημοκρατικό σύστημα είναι εκεί για τα δικά τους συμφέροντα και την προστασία του καθεστώτος.» .

Του ζητούμε στον περιορισμένο τηλεφωνικό χρόνο που έχουμε μαζί του από την εμπόλεμη Βόρεια Συρία να μας πει όχι για το πως αισθάνεται για τη στάση των ΗΠΑ, άλλωστε αυτό πλέον δεν έχει νόημα για τους ίδιους, αλλά για το ρόλο της Ρωσίας, η οποία είναι σύμμαχος του Άσαντ, αλλά παράλληλα και σύμμαχος της Τουρκίας.

«Δεν ξέρω τι ακριβώς κάνει με την Τουρκία, αλλά η Ρωσία ήταν αυτή που προώθησε και εγγυήθηκε τη συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση».

Δεν καταλαβαίνω τι συμφωνία είναι αυτή, ενώ οι σκοτωμοί συνεχίζονται;

«Σκοτώνουν οι Τούρκοι αλλά σκοτώνουμε και εμείς. Η μάχη είναι δικό μας πρόβλημα και εάν απελευθερώσουμε την περιοχή οι δυνάμεις του Ασαντ θα φυλάνε τα σύνορα».

Υπάρχουν χριστιανοί στη Ροζάβα;

«Ναι και μάχονται μαζί μας, Σύριοι χριστιανοί, Αρμένιοι, Αραβες όλοι μαζί, δίπλα – δίπλα πολεμούμε τους Τούρκους Είμαστε ενωμένοι ενάντια στην τουρκική εισβολή».

Τι είναι αυτό που φοβάστε;

«Δεν υπάρχει φόβος με την έννοια δεν υπάρχει φόβος όσο πολεμάμε. Μέχρι στιγμής έχουν δυσκολία να προωθηθούν, βέβαια δεν ξέρουμε τι θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Όμως αυτός ο πόλεμος είναι δύσκολος. Όπως με ενημερώνουν διάφοροι γιατροί, οι Τούρκοι κάνουν χρήση βομβών φωσφόρου ενάντια στον άμαχο πληθυσμό. Είναι μια πληροφορία που δεν την επιβεβαιώνω, σας τη λέω όμως όπως μου την μεταφέρουν ορισμένοι γιατροί. Φοβόμαστε όμως μήπως η Τουρκία προβεί σε χρήση χημικών όπλων».

Στο χειρότερο σενάριο, εάν οι Τούρκοι κυριαρχήσουν που θα καταφύγει ο λαός σας;

«Όπως σας είπα σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί. Δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους, άλλωστε δεν έχουμε που να πάμε».

Θα καλέσετε σε ιντιφάντα, εάν μου επιτραπεί να το πω έτσι, σε εξέγερση, τους Κούρδους που ζουν στην Τουρκία, στην Ευρώπη και αλλού;

«Εχουμε καλέσει τους πάντες να σταθούν δίπλα μας, δεν θα έλεγα για ιντιφάντα, αλλά έχουμε ζητήσει την συνδρομή απ΄όλους και όταν λέω όλους εννοώ την ΕΕ και την Ελλάδα.»

Ναι, από την Ελλάδα έχετε μια ηθική υποστήριξη…

«Τι είδους υποστήριξη; Στα λόγια; Ποιες είναι οι πολιτικές κινήσεις που έκανε; Θα μπορούσε να ζητήσει από τον Τούρκο πρέσβη να φύγει από τη χώρα, διπλωματικά θα μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα. Η αντίδραση της ΕΕ ήταν πολλή ισχνή. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα» λέει με απογοήτευση που διαγράφεται στη χροιά και τον τόνο της φωνής του και προσθέτει: «Ο Ερντογάν είναι απειλή, όχι μόνο για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη, αλλά και για τη Μέση Ανατολή. Είναι πρόβλημα για την Αίγυπτο, τη Λιβύη, το Σουδάν, για το Ιράν, είναι απειλή για όλο τον κόσμο και η Ευρώπη πρέπει να το λάβει σοβαρά αυτό υπόψιν της. Ενα από τα προβλήματα που θα πρέπει να εξετάσει είναι και αυτό με το Ισλαμικό Κράτος. Έχει στείλει ορισμένα μέλη του στη Λιβύη και κάποιοι από αυτούς έχουν περάσει και στην Ευρώπη».

Κάποτε ο Σαλίχ Μουσλίμ είχε μιλήσει για τη δύναμη που μπορεί να έχει ένας λαός ενάντια στα σχέδια των ισχυρών, σήμερα η μοίρα αποφάσισε να θέσει τα πιστεύω του σε δοκιμασία και το τίμημα θα είναι μεγάλο όχι μόνο σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια που κινδυνεύει να χαθεί στη σιωπή όσων απλά παρατηρούν και περιμένουν απλά να δούν την έκβαση αυτής της τραγωδίας.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/salech-moeslim-tha-polemesoeme-mechri-teloes_gr_5da73ebde4b02253a2fc474d

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα