Ρώσοι της Κύπρου: Αφήστε μας να υπηρετήσουμε στην Εθνική Φρουρά!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την εθελοντική συμμετοχή μέσω μιας μονάδας που θα αποτελείται αποκλειστικά από ρωσικής καταγωγής Κύπριους πολίτες για την προστασία της Κύπρου απέναντι στην Τουρκία ζήτησε η ηγεσία του κόμματος «Εγώ Ο Πολίτης» (ΕΟΠ) από τον υπουργό άμυνας της Δημοκρατίας κ. Σάββα Αγγελίδη.

Η ειδική αυτή μονάδα θα αφορά την εθελοντική συμμετοχή στην εφεδρεία και στις στρατιωτικές ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς,  για Ρώσους  που έχουν αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα και διαμένουν στο νησί τα τελευταία χρόνια.

Στην επιστολή που επιδόθηκε στον κ. Υπουργό αναφέρεται ότι, το ΕΟΠ προβληματίστηκε έντονα μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα , στα οποία αναφερόταν πως το 54% των εφέδρων δεν παρουσιάζεται στις ασκήσεις σε μια ημικατεχόμενη χώρα,  που βρίσκεται σε καθεστώς κατάπαυσης του πυρός.

Ο κ. Αγγελίδης δήλωσε ότι θα μελετήσει την πρόταση με προσοχή για να δει αν μπορούν να ξεπεραστούν κάποια βασικά προβλήματα, που αναφύονται, νομικά και λειτουργικά.

Η επιστολή του ΕΟΠ προς τον Κύπριο υπουργό Άμυνας.

«Κύριε Υπουργέ,

Το κόμμα ΕΓΩ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ, το οποίο ως γνωστόν έχει στις τάξεις του και ρωσόφωνους πολίτες της Δημοκρατίας, απευθύνεται σε εσάς με συγκεκριμένη πρόταση, σε σχέση με την άμυνα της χώρας.

Με λύπη μας διαβάσαμε πρόσφατα, ότι το 54% των εφέδρων, μεταξύ των οποίων και πολιτικά πρόσωπα, για διάφορους λόγους δεν παρουσιάζονται στις ετήσιες ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς, πράγμα απαράδεκτο για μια χώρα που βρίσκεται σε ημικατοχή και υπό καθεστώς κατάπαυσης του πυρός από το 1974.

Επιπλέον ακούσαμε κατηγορίες εναντίον ρωσόφωνων νέων πολιτών της Κύπρου ότι αποφεύγουν τη στρατιωτική θητεία, δεν παρακολουθούν στρατιωτική εκπαίδευση και δεν ενδιαφέρονται να προστατεύσουν τη χώρα της οποίας είναι πολίτες. Γνωρίζουμε επίσης παραδείγματα πολιτών, με κυπριακή υπηκοότητα, οι οποίοι απευθύνθηκαν στο Υπουργείο Άμυνας για να ενταχθούν στην εφεδρεία. Ωστόσο το αίτημα τους δεν έγινε αποδεκτό, επειδή στην ισχύουσα νομοθεσία, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Το ΕΟΠ πήρε την πρωτοβουλία να διερευνήσει το θέμα αυτό, μεταξύ των ρωσόφωνων πολιτών της Κύπρου. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων εξέφρασαν την προθυμία να υπηρετήσουν οικειοθελώς στο στρατό της χώρας και, αν χρειαστεί, να την υπερασπίσουν στη μάχη. Πολλοί είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν εθελοντικά στα εφεδρικά σώματα της Εθνικής Φρουράς και να εκπαιδευτούν, όπως προβλέπεται, για τις ανάγκες της αμυντικής θωράκισης του νησιού.

Προτείνουμε λοιπόν τη δημιουργία μιας μονάδας, (Διμοιρίας, ή λόχου, ή τάγματος) πάνω σε εθελοντική βάση, που θα μπορούσε να εκπαιδεύεται, όπως και οι άλλες εφεδρικές μονάδες της ΕΦ.

Επειδή μπορεί να παρουσιαστεί πρόβλημα, όσον αφορά τη γλώσσα, είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν αρκετοί έφεδροι αξιωματικοί, οι οποίοι να γνωρίζουν τη ρωσική γλώσσα (μεταξύ των οποίων κι εγώ), να αναλάβουν την διοίκηση τους.

Κύριε Υπουργέ, σας καλούμε να εξετάσετε με τη δέουσα σοβαρότητα την πρόταση του ΕΟΠ και αν υπάρχουν νομικά κωλύματα να προβείτε σε αλλαγή της νομοθεσίας. Για την υλοποίηση της πρότασης, θα μπορούσε αρχικά να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας. Εμείς πάντως είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκρίνιση χρειαστείτε.

Με εκτίμηση

Δρ. Γιώργος Κουντούρης

Πρόεδρος ΕΟΠ»

pronews.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
28,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα