Ρωσικός ιστότοπος: Η Άγκυρα επιδιώκει να σχηματίσει ένα μπλοκ τουρκικών δημοκρατιών παρόμοιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

«Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα μπλοκ που θα περιλαμβάνει τις τουρκικές δημοκρατίες, παρόμοιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει ο ρωσικός ιστότοπος Ritm Eurasia.

Στο δημοσίευμά του, αναφέρει ότι η Τουρκία προσπαθεί με κάθε δυνατότητα να σχηματίσει μια Ένωση Τουρκόφωνων Χωρών παρόμοια με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με μια ευέλικτη πολιτική μέσω της οποίας προσφέρει τεχνογνωσία και στρατιωτική υποστήριξη σε αυτές τις χώρες.

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η Τουρκία προμήθευσε στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κιργιστάν μετά το ξέσπασμα της συνοριακής πολεμικής σύγκρουσης με το Τατζικιστάν και το Καζακστάν, αφού ανακοίνωσε την εισαγωγή τουρκικών drones.

Επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ιστότοπος «Arabi 21», οι στρατοί της Κεντρικής Ασίας εκπαιδεύτηκαν από Τούρκους και η Άγκυρα τους υποστήριξε με τη μορφή προμηθειών πυρομαχικών και όπλων».

Η ανθρωπιστική Βοήθεια

Κατά την περίοδο εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών έλαβε ανθρωπιστική βοήθεια από την Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού που έπληξε την Τουρκία τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, οι χώρες της Κεντρικής Ασίας στάθηκαν στο πλευρό της Τουρκίας και της έδωσαν χείρα βοηθείας.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 16 Μαρτίου, υπογράφηκε δήλωση σχετικά με τη σύσταση κέντρου πολιτικής άμυνας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων έκτακτης ανάγκης.

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η ενίσχυση της συμμαχίας μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και Ιράν, που στοχεύει κυρίως στην αντιμετώπιση της επέκτασης των Ηνωμένων Πολιτειών, αναστατώνει την Κεντρική Ασία.

Όντας στο γεωγραφικό κέντρο αυτής της τριάδας. Σε αντάλλαγμα, η τουρκική παρουσία εκεί, που εξυπηρετεί την Ουάσινγκτον, θα μπορούσε να μειώσει τη στρατιωτική και πολιτική επιρροή της Ρωσίας και τη χρηματοπιστωτική και οικονομική ηγεμονία της Κίνας.

Υπό το πρίσμα αυτής της κατάστασης, η τουρκική πολιτική προσέγγισης με τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών γεννήθηκε στη βάση της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας με ταχύτητα που ξεπέρασε τη φαντασία της ίδιας της Άγκυρας.

Ανάπτυξη οικονομικών και πολιτικών σχέσεων

Το ρωσικό δημοσίευμα παρουσιάζει ένα απόσπασμα από διάλογο με τον Κιργίζιο πολιτικό επιστήμονα Άρσεν Ουσίνοφ, ο οποίος σημείωσε τις ιδιαιτερότητες των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών της Κεντρικής Ασίας.

Όσον αφορά το μέλλον των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών της Κεντρικής Ασίας, ο Ουσίνοφ λέει: Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας ενδιαφέρονται να αναπτύξουν σχέσεις με την Τουρκία, η οποία έχει ενισχύσει τη διεθνή της επιρροή τα τελευταία χρόνια, γνωρίζοντας ότι οι πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της συνεργασίας της Τουρκίας με τις τουρκόφωνες χώρες.

Ο Ουσίνοφ προσθέτει ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια σημαντική διεύρυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Ως μέρος του εγγράφου που υπογράφηκε μετά τη σύνοδο κορυφής στη Σαμαρκάνδη τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών σκοπεύει να καθιερώσει συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, η οικονομία, οι μεταφορές, η επιμελητεία, ο πολιτισμός και σε άλλους τομείς.

Η απόδοση του ονόματος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Χωρών αποκάλυψε μια αλλαγή στη μορφή συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Κεντρικής Ασίας.

Αντίστοιχα, η μορφή του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών θεωρείται εναλλακτική στη στρατηγική εταιρική σχέση της Κεντρικής Ασίας με τη Ρωσία και την Κίνα.

Όσον αφορά τις ευκαιρίες για την εφαρμογή των εγγράφων που υπογράφηκαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής OTS, ο Ουσίνοφ δήλωσε ότι η έκτακτη σύνοδος κορυφής OTS απέδειξε την αλληλεγγύη των συμμετεχόντων χωρών με την Τουρκία, αφού ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ, πρότεινε τη δημιουργία κέντρου πολιτικής άμυνας. Τα δύο μέρη υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση του Τουρκικού Ταμείου Επενδύσεων, με κεφάλαιο 500 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα συμβάλει στην υλοποίηση οικονομικών έργων στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Σχετικά με το αν ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών μετατράπηκε σε μια μη πολιτική ανθρωπιστική οργάνωση, αφού οι χώρες του OIC έστειλαν διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία, ο Ουσίνοφ εξήγησε ότι ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία και η βοήθεια που παρείχαν οι χώρες του OIC δείχνουν τις ανθρωπιστικές δυνατότητες της οργάνωσης σε επίπεδο κρατικών ηγετών, καθώς και σε επίπεδο λαών.

Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι σεισμοί επηρέασαν τις τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Ασία αφού διαπιστώθηκε ότι πολλές εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν κατά παράβαση των ισχυόντων προτύπων, ο Ουσίνοφ είπε:  «Τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στην κατασκευή μεγάλων εγκαταστάσεων όπως αεροδρόμια στο Τουρκεστάν και Ασγκαμπάτ, έναν ουρανοξύστη στην Τασκένδη και ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων στη Ντουσάνμπε, και δεν υπήρξε σημαντική μείωση στη ζήτηση για ακίνητα των εταιρειών αυτών.

Η Εκπαίδευση ως συνδετικός κρίκος

Απαντώντας στην ερώτηση του ιστότοπου εάν τα υπάρχοντα τουρκικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν επιρροή στην πολιτική της Κιργιζίας, ο Ουσίνοφ ανέφερε την ύπαρξη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συνδέονται με την Άγκυρα στο Κιργιστάν, ως στοιχείο πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας μεταξύ των δημοκρατιών, και αρνείται ότι αυτά τα ιδρύματα ασκούν οποιαδήποτε πολιτική επιρροή.

Ο Ουσίνοφ είπε· Η Τουρκία είναι θεωρητικά κοντά στην Κεντρική Ασία από την άποψη της εθνότητας των τουρκικών λαών.

Αλλά στην πράξη, η Τουρκία προσπαθεί να επιτύχει οικονομικά οφέλη και να κερδίσει πολιτικούς πόντους, όπως να λάβει υποστήριξη από την Κεντρική Ασία στο ζήτημα του Καραμπάχ.

Οργάνωση Τουρκικών Κρατών

Οι πρώτες προσπάθειες για την ίδρυση του Τουρκικού Συμβουλίου, το οποίο αργότερα μετατράπηκε σε Οργάνωση, χρονολογούνται από το 1992, όταν ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ κάλεσε τους τότε αρχηγούς κρατών του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, της Κιργιζίας, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν στην Άγκυρα και αποφάσισαν να αναπτύξουν κοινή συνεργασία με τη διεξαγωγή περιοδικών συνόδων κορυφής μεταξύ τους.

Οι σύνοδοι κορυφής συνέχισαν να διεξάγονται ανά εξάμηνο, έως ότου οι χώρες υπέγραψαν τη «Συμφωνία Ναχτσιβάν» στις 3 Οκτωβρίου 2009, στην ένατη σύνοδο κορυφής που φιλοξένησε η αζερική πόλη Ναχτσιβάν, πριν ανακοινωθεί επίσημα η ίδρυση του συμβουλίου αργότερα το 2010, σε σύνοδο κορυφής που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο «Οργανισμός των Τουρκικών Κρατών» αποτελείται από συμβούλια ηγετών κρατών μελών, υπουργούς Εξωτερικών, της κοινωνίας των πολιτών των κρατών μελών με μια επιτροπή ανώτερου προσωπικού και τη γενική γραμματεία, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευθέως ανταγωνιστική στα Ρωσικά συμφέροντα η προσπάθεια διείσδυσης της Τουρκίας στις χώρες της ΚΑΚ (Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών) της Κεντρικής Ασίας, πρώην σοβιετίες. Η κίνηση αυτή σπρώχνει σταθερά και ποικιλοτρόπως τα Ρωσικά συμφέροντα προς τα πίσω, επιχειρώντας ακύρωση στην πράξη του CSTO (Αμυντικό Σύμφωνο Τασκένδης) και της EUEA ((Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης) που προωθεί εδώ και χρόνια η Ρωσία , σχεδιάζοντας την υποκατάσταση της από την Τουρκία
    Κατά την άποψη μου ο μόνος τρόπος για την Ρωσία να ανακόψει τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας είναι να την αποκλείσει αποκόπτοντας την από τους διαδρόμους που ανοίγει για την σύνδεση της με Κασπία , η οποία ξεκλειδώνει την πόρτα προώθησης της προς Κεντρική Ασία, ούτως ώστε τα τουρκικά σχέδια να καταλήξουν στην πράξη εντελώς ανεφάρμοστα.
    Ίσως για αυτό το λόγο δούμε γεγονότα όπως αυτά που συνέβησαν στην περιοχή κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα , να αναβιώνουν και να επαναλαμβάνονται. Ίσως..
    Ίσως , μόλις ξεμπλέξει η Ρωσία από τις σημερινές προσπάθειες ανακατάληψης εκ των εδαφών της νυν Ουκρανίας,αυτών της πάλαι ποτέ Νόβα Ρασσία που είχε εξασφαλίσει στα τέλη του 18ου αιώνα (1774) για την τσαρική Ρωσία η Αικατερίνη η Μεγάλη, δούμε την Ρωσία σε νέες επιχειρήσεις διεκδίκησης εδαφών που θα της εξασφαλίζουν τον έλεγχο των διαδρομών από και προς Κασπία..
    Ίσως για τους Ρώσους όλα να ακολουθούν την ίδια χρονική ακολουθία με το παρελθόν, πρώτα το ένα , ύστερα το άλλο…
    Τώρα καταπιάστηκαν να αποκαταστήσουν όσα έχασαν τον 18ο αιώνα, αύριο ίσως πιαστούν να ανακαταλάβουν όσα με δύο πολέμους εξασφάλισαν για την τότε επικράτεια τους τον 19ο αιώνα.. .
    Ίσως. Ποιος ξέρει? Ιδομεν !

    Ευθέως ανταγωνιστική και για τα συμφέροντα της Κίνας η προσπάθεια διείσδυσης της Τουρκίας στην Κεντρική Ασία, που σημειωτέον συνορεύει (Τατζικιστάν,Κιργισταν και Καζακστάν) με την επαρχία Σιντζιαγκ , όπου κατοικούν οι Ουιγούροι, με κίνδυνο δημιουργίας αναταραχών και μελλοντικής απώλειας εδαφών για την πάντα καχύποπτη Κίνα.
    Σε κάθε περίπτωση η πρόδηλη προσπάθεια της Τουρκίας να ηγεμονευσει στην περιοχή των τουρκμενικων λαών σπρώχνει τα σχέδια του OBOR , μέσω του διαδρόμου NELB (New Eurasian Land Bridge) που έχει σχεδιάσει η Κίνα προς τα πίσω ,εμπλέκοντας στα πόδια της έναν αναπάντεχο ανταγωνιστή που διεκδικεί να ανατρέψει προς όφελος του τις εξαρτήσεις που χρόνια οικοδομούσε υπομονετικά και δημιουργούσε επιμελώς η Κίνα στα Κεντασιατικα κράτη, απομυζώντας συγχρόνως και με την εφαρμογή των γενικότερων σχεδιασμών της ,σε όλο και πιο εξευτελιστικές τιμές τους πλούσιους φυσικούς τους πόρους.
    Εν πάση περιπτώσει δεν βλέπω διόλου πιθανόν η Κίνα , που γνωρίζει ότι τα παντουρανικα οράματα της Τουρκίας δεν σταματούν στην Κεντρική Ασία αλλά συνεχίζουν τον δρόμο τους ανατολικότερα, να αποδεχθεί ποτέ, ήσυχα και χωρίς αντιδράσεις, ηγεμονικό ρόλο της Τουρκίας στα μουσουλμανικά κράτη (Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Μιανμάρ κ.ο.κ) , μεταξύ των οποίων κι η Ινδονησία των 276εκ που εξασφαλίζει στην Κίνα τα απαραίτητα για να μην πέσει σε επισιτιστική κρίση..

    Κι όσο για την Ουάσιγκτον , που μετά την αποχώρηση τον Αύγουστο του 2021 από το Αφγανιστάν έχασε τα βασικά ερείσματα της στην κεντρασιατική περιοχή , εκτιμώ πως θα έπρεπε να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές μέχρι ποιου σημείου θα πρέπει να πριμοδοτήσει τον έλεγχο των κεντασιατικων κρατών από την Τουρκία.
    Διότι μπορεί η υποβοήθηση εκπλήρωσης των παντουρανικων οραμάτων της Τουρκίας, να βοηθά σήμερα τις ΗΠΑ να σπρώξουν προς τα πίσω τους δύο βασικούς τους αντιπάλους (Κινα-Ρωσια) αλλά συγχρόνως δημιουργεί τον αυριανό Φραγκεστάιν , ο οποίος μόλις καταφέρει να ηγεμονευσει στην περιφέρεια από την Μεσόγειο μέχρι την Σιβηρία και τα όρια της Άπω Ανατολής , αποκτώντας τον στρατηγικό έλεγχο της περιοχής και των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, με βεβαιότητα θα διεκδικήσει για τον εαυτό του ρόλο ανεξάρτητου (κι όχι πια αυτόνομου) κι ισότιμου παίκτη και ρυθμιστή προς όφελος του των αυριανών γεωπολιτικών ισορροπιών. Ένας τέτοιος μελλοντικός ρόλος της Τουρκίας, με την σειρά του θα βάλει πυρηνική βόμβα τόσο στα θεμέλια του ίδιου του ΝΑΤΟ κι ευρύτερα της ασθμαινουσας σήμερα Δυτικής Συμμαχίας, όσο και θα ανατρέψει τα προκαθορισμένα -κι ήδη γνωστά για τις ΗΠΑ – σχέδια των Κινας-Ρωσιας , δημιουργώντας επισφαλή για τα συμφέροντα τους νέα δεδομένα ως προς τα οποία θα απαιτηθούν νέοι πλέον, ρηξικέλευθοι σχεδιασμοί για να αμυνθούν.
    Σε κάθε δε περίπτωση δεν είναι ευφυές να διευρύνεις τον κύκλο των αυριανών αντιπάλων σου, προσδίδοντας τους εσύ, με την τωρινή ανοχή και σιωπηρή (?) υποστήριξη σου, την δύναμη να στραφούν αύριο ευθέως εναντίον σου .

    Κατά την άποψη μου όταν γκρίζοι λύκοι που ονειρεύονται να μεταλλαχθούν στα αυριανά λιοντάρια, μπερδεύονται στα πόδια των μαμούθ, συνήθως γίνονται χαλκομανιες κάτω από αυτά !

    Καλές (*για αυτήν) οι ονειρώξεις της Τουρκίας να μεταμορφωθεί σε περιφερειακή δύναμη και μελλοντικά το ασχημόπαπο να μετουσιωθεί σε παγκόσμια υπερδύναμη, αλλά στην πραγματική ζωή τα παραμύθια όμορφα καίγονται. Τα όμορφα όνειρα, όμορφα ψαλιδιζονται κι οι γύπες που οραματίζονται να γίνουν αετοί στο τέλος καίνε τα φτερά τους.
    Τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων συγκλίνουν κι αποκλίνουν την ίδια χρονική στιγμή , πνίγοντας τον κίνδυνο δημιουργίας ανταγωνιστικών για αυτά περιφερειακών δυνάμεων. Η γεωγραφική περιοχή που ελέγχει σήμερα η Τουρκία , εξίσου εύκολα ελέγχεται και μέσω της δημιουργίας επιμέρους, πιο υπαάουων πλέον, συνεργασιών κι ευκολοδιαχειρήσιμων , νεοσυσταθεντων κρατικών οντοτήτων…

    Ποιός ξέρει? Υπάρχει στο τέλος τέλος κι η μελλοντική περίπτωση να μείνει ένα μικρό κεντροασιατικό κρατίδιο με το όνομα “Τουρκία” που να πάει να κολλήσει στα υπόλοιπα του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών…
    Ας την έχουμε κι αυτή στις προσλαμβάνουσες μας. Δεν είναι κακό.
    Η Ιστορία μέχρι σήμερα έχει γράψει τα πιο απίθαβα σενάρια!
    Επί παραδείγματι, έκανε τους ολιγάριθμους κατοίκους ενός μικρού και βραχυβιου κρατιδίου , της μυθικής για τους Τούρκους Ουγκουζ Γιαγκμπού, που εκτείνονταν μεταξύ Κασπίας και Αράλης , να βγουν στον έξω κόσμο (επειδή τους έξωσαν από την μικρή τους χώρα οι Πετσενεγκοι) και να ρίξουν παντοδύναμες για την εποχή τους αυτοκρατορίες όπως πχ ή Περσική ή η Ρωμανία (σ.σ.: Βυζάντιο), δημιουργώντας την δική τους(??) Αυτοκρατορία.

    Σε αυτή την ζωή τα πάντα κύκλο κάνουν και σαν το φίδι που τρώει την ουρά του, ξαναγυρίζουν όλα πίσω στην αρχή…

    Ας το έχουν στα υπόψιν τους αυτό μερικοί εγχώριοι προσκυνημένοι που οραματίζονται συνομοσπονδίες κι είναι προθυμότατοι να φιλανδοποιήσουν για τα μάτια της Τουρκίας την άλλοτε υψηλών ιδανικών Ελλάδα , που την κατάντησαν “Ελλαδίτσα” και τον άλλοτε αυτοκρατορικών προδιαγραφών λαό της που τον κατέληξαν παιδί της Ψωροκώσταινας …

    • Διόρθωση
      “Τώρα καταπιάστηκαν να αποκαταστήσουν όσα έχασαν τον 18ο αιώνα..”
      στο σωστό:
      “Τώρα καταπιάστηκαν να αποκαταστήσουν όσα κέρδισαν τον 18ο αιώνα και τα έχασαν..”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα