Ρωσία: Βαθιές πληγές από τις οικονομικές κυρώσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

H Ρωσία αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο «οικονομικής λήθης», επισημαίνουν αρκετοί οικονομολόγοι

Ρωσία αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο «οικονομικής λήθης» εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων και της αποχώρησης των επιχειρήσεων από τη χώρα, επισημαίνουν αρκετοί οικονομολόγοι, παρά τις παρούσες ενδείξεις ότι η ρωσική οικονομία αντεπεξέρχεται απέναντι στις κυρώσεις της Δύσης. Το ΔΝΤ αναθεώρησε κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες την προηγούμενη εβδομάδα τις προβλέψεις του για την πορεία του ρωσικού ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η ρωσική οικονομία να εκτιμάται πως θα συρρικνωθεί 6% κατά τη φετινή χρονιά. Το Ταμείο ανέφερε πως η ρωσική οικονομία δείχνει να αντεπεξέρχεται απέναντι στο βάρος των κυρώσεων καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Η δε κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εξέπληξε τις αγορές μειώνοντας μέσα στον Ιούλιο το βασικό επιτόκιο στο 8%, κινούμενο δηλαδή χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, το ρούβλι ανέκαμψε, έπειτα από τις ιστορικές απώλειες που κατέγραψε, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσία στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία συνέχισε να εξάγει ενέργεια και άλλα εμπορεύματα, εκμεταλλευόμενη και την εξάρτηση της Ευρώπης από τις προμήθειες ρωσικού αερίου. Από την άλλη, αρκετοί οικονομολόγοι προβλέπουν πως το κόστος για τη ρωσική οικονομία από την αποχώρηση των ξένων επιχειρήσεων θα έχει μεγάλη διάρκεια, γεγονός που θα πλήξει την παραγωγική δυναμική της, οδηγώντας και σε brain drain. Σε αυτό θα προστεθούν οι απώλειες που θα καταγράψει μακροπρόθεσμα στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και η μειωμένη πρόσβασή της σε σημαντικές εισαγωγές προϊόντων τεχνολογίας. Ο Ιαν Μπρέμερ, πρόεδρος του Eurasia Group, επισήμανε στο CNBC την περασμένη Δευτέρα πως αν και οι βραχυπρόθεσμες αναταραχές από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία είναι λιγότερες απ’ ό,τι αναμενόταν, το πραγματικό ντιμπέιτ σχετικά με αυτό πάει πέρα από το 2022.

Το Eurasia Group προβλέπει μια διαρκή και μακροπρόθεσμη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, με το ρωσικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται 30%-50% από τα επίπεδα πριν από την κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο κ. Μπρέμερ υπογραμμίζει πως καθώς οι κυρώσεις εντείνονται και η δυσαρέσκεια αυξάνεται, οι Ρώσοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο θα φύγουν από τη Ρωσία. Κάτι τέτοιο δείχνει τη σημασία των εμπορικών κυρώσεων σε ευαίσθητες τεχνολογίες και «τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια όπου οι κυρώσεις θα υπονομεύσουν την πορεία της παραγωγής και της ανάπτυξης».

Ερευνα του Yale University, που δημοσιεύθηκε πριν από ένα μήνα, επισημαίνει πως οι διεθνείς κυρώσεις, αλλά και η έξοδος πάνω από 1.000 πολυεθνικών εταιρειών, «θα παραλύσουν σε καταστροφικό βαθμό» τη ρωσική οικονομία. «Παρά τις αυταπάτες του Πούτιν για οικονομική αυτάρκεια και αντικατάσταση των εισαγωγών, η ρωσική παραγωγή έχει σταματήσει ενώ δεν υπάρχει παραγωγική ικανότητα για να αντικατασταθούν οι χαμένες επιχειρήσεις, τα προϊόντα και το ταλέντο», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική έρευνα.
Καθημερινή
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα