Ρουμανία – Βουλγαρία σε μερική συμφωνία για την είσοδο στην Σένγκεν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 

«Μετά από 13 χρόνια, η Ρουμανία θα ενταχθεί επιτέλους στη Σένγκεν! Έχουμε μια πολιτική συμφωνία γι’ αυτό», έγραψε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Marcel Ciolacu στο Facebook. [Shawn Thew/EPA/EFE]

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία κατέληξαν σε συμφωνία με την Αυστρία για την ένταξή τους στον ευρωπαϊκό χώρο Σένγκεν τον Μάρτιο του 2024, ανακοίνωσε η ρουμανική κυβέρνηση την Τετάρτη (27 Δεκεμβρίου).

«Μετά από 13 χρόνια, η Ρουμανία θα ενταχθεί επιτέλους στη Σένγκεν! Έχουμε μια πολιτική συμφωνία γι’ αυτό», έγραψε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Marcel Ciolacu στο Facebook.

Το ρουμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι επιτεύχθηκε «πολιτική συμφωνία» μεταξύ των τριών χωρών για την επέκταση της ζώνης «στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα» της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας «από τον Μάρτιο του 2024».

Το ζήτημα του ανοίγματος των χερσαίων συνόρων αναβλήθηκε για συζητήσεις που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος.

Η Αυστρία, η οποία άσκησε βέτο στην είσοδο των δύο χωρών πριν από ένα χρόνο, πρότεινε την ιδέα του λεγόμενου «Air Schengen» στις αρχές Δεκεμβρίου.

Δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένη να χαλαρώσει τους κανόνες που διέπουν την εναέρια κυκλοφορία για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, εάν οι Βρυξέλλες ενίσχυαν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία, μέλη της ΕΕ από το 2007, ήταν έτοιμες να ενταχθούν στη Σένγκεν από το 2011, σύμφωνα με την Επιτροπή. Ωστόσο, η προσχώρησή τους στη ζώνη αυτή, εντός της οποίας περισσότερα από 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, έχει συναντήσει την αντίσταση ορισμένων κρατών μελών.

Το 2022, οι αιτήσεις τους συνάντησαν το βέτο από την Αυστρία, η οποία διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια ότι πρέπει να ανεχτεί δυσανάλογα μεγάλη ποσότητα παράνομης μετανάστευσης ως αποτέλεσμα των ανεπαρκώς προστατευμένων εξωτερικών συνόρων Σένγκεν.

Η Ολλανδία άσκησε επίσης βέτο στην ένταξη της Βουλγαρίας, όμως άρθηκε μετά από ψηφοφορία στο ολλανδικό κοινοβούλιο στις 21 Δεκεμβρίου.

Η είδηση ότι η Αυστρία συμφώνησε να ενταχθεί η Βουλγαρία στη Σένγκεν δια θαλάσσης και αέρος δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις βουλγαρικές αρχές.

Σε αντίθεση με το Βουκουρέστι, η Σόφια ήταν επιφυλακτική ως προς τη μερική ένταξη στη Σένγκεν και επέμενε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα πρέπει να ενταχθούν στον χώρο χωρίς σύνορα της ΕΕ και με τα εξωτερικά της σύνορα.

Ο χώρος Σένγκεν δημιουργήθηκε το 1985 και περιλαμβάνει 23 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και τους συνδεδεμένους γείτονές τους, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

EURACTIV.com with AFP

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα