Ελληνογαλλική αρμάδα, με την Ομάδα Μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου R91 Charles de Gaulle, μία ελληνική φρεγάτα κι ένα ελληνικό υποβρύχιο Type 214, θα αρχίσουν να επιχειρούν από κοινού στα ανοικτά της Λιβύης και να περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο σε αποστολής «καταστολής» του τουρκικού Στόλου, από την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Μία ελληνική φρεγάτα κλάσης MEKO 200HN, η F453 «ΣΠΕΤΣΑΙ» μαζί με το γαλλικό αεροπλανοφόρο, μία φρεγάτα FREMM, ένα πυρηνικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων του γαλλικού Ναυτικού και ένα πλοίο υποστήριξης θα πλεύσουν προς την Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο προς συνάντηση του τουρκικού Στόλου.

Θα φτάσουν στα ανοικτά της Λιβύης απέναντι από τον τουρκικό Στόλο που έχει αναπτυχθεί εκεί, το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου.

Επίσης ένα ελληνικό υποβρύχιο Type 214 θα πλεύσει στα ανοικτά της Λιβύης σε αποστολή προστασίας του R91 Charles de Gaulle, αφού θεωρείται ότι και το τουρκικό Ναυτικό έχει στείλει ήδη δύο υποβρύχια κλάσης 209/1400 στα ανοικτά της Λιβύης σε αποστολή προστασίας των τουρκικών φρεγατών, οπότε απαιτείται ενίσχυση της προστασίας της Ομάδας Μάχης του αεροπλανοφόρου.

Μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ από την 115 ΠΜ και ένα αεροσκάφος EMB-145 Erieye από την 112 ΠΜ, θα διατεθούν σε υποστήριξη της αρμάδας που είναι η ισχυρότερη από την εποχή που τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα περιπολούσαν στην Μεσόγειο.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο μεταφέρει 28 μαχητικά Rafale-M, δύο αεροσκάφη εναέρια ραντάρ E-2C Hawkeye και μέχρι 12 μεταφορικά ελικόπτερα και ειδικών επιχειρήσεων.

Η Τουρκία προσπαθώντας να προλάβει την μετάπτωση σε κατάσταση μειονεκτικής θέσης στην Λιβύη, στέλνει δύο ακόμα πολεμικά σκάφη.

Στις δύο τουρκικές φρεγάτες, που περιπολούν στα ανοικτά της Τρίπολης, προστίθενται μία ακόμα φρεγάτα, και μία κορβέτα με προφανή σκοπό και στόχο να ενισχυθεί η αντιαεροπορική προστασία και ανθυποβρυχιακή καθώς και οι τρεις φρεγάτες είναι κλάσης “G”, δηλαδή οι αναβαθμισμένες πρώην αμερικανικές φρεγάτες κλάσης O.H.Perry με τον καλύτερο αντιαεροπορικό οπλισμό σε ολόκληρη την Μεσόγειο, πλην των φρεγατών FREMM: 40 βλήματα SM-1 MR με 75 χλμ. ακτίνα δράσης και και 32 βλήματα ESSM με ακτίνα δράσης 50 χλμ.

Μαζί με τις φρεγάτες κλάσης “G”, στέλνει κι ένα πλοίο υποστήριξης, ενώ υπάρχουν και δύο τουρκικά υποβρύχια τα οποία έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, Τype 209/1400.

Oι τουρκικές φρεγάτες σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού ΓΕΕΘΑ που παρακολουθεί την πορεία τους, είναι οι TCG Göksu (F-497), TCG Gökçeada (F-494), TCG Gediz (F-495) και η κορβέτα TCG Bozcaada (F-500), ένα παλιό γαλλικό πλοίο, αλλά αναβαθμισμένο, ειδικό σε αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου, αλλά και εξοπλισμένη με Exocet ΜΜ-38.

https://europost.gr/ragdaies-exelixeis-ellinogalliki-armada-me-to-aeroplanoforo-charles-de-gaulle-sti-livyi-apenanti-apo-ton-toyrkiko-stolo/