Ραγδαίες εξελίξεις: Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ ξεκινούν σεισμικές έρευνες για τον East Med – Πως θα αντιδράσει ο Ερντογάν;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τις ευαίσθητες ισορροπίες που διαμορφώνονται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ, αποτυπώνει ο διαρκής επανασχεδιασμός των ερευνών που έχουν προγραμματιστεί προκειμένου να χαραχθεί η (θεωρητική προς το παρόν) πορεία του αγωγού East Med, αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής.

Αναλυτικότερα, το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει:

Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία και Ισραήλ έχουν μισθώσει το γαλλικών συμφερόντων ερευνητικό σκάφος, Nautical Geo, με σκοπό την τέλεση σεισμικών και υποθαλάσσιων ερευνών στην ευρύτερη περιοχή , ανάμεσα στην Κύπρο και την Κρήτη, και βεβαίως την Κύπρο και το Ισραήλ, ώστε να αποτυπωθούν τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την προώθηση των εργασιών του υπό σχεδιασμού αγωγού.

Το ερευνητικό πλοίο επρόκειτο να ξεκινήσει τις εργασίες του από την κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε γι αυτό και ήδη πλέει προς την Ελληνική ΑΟΖ.

Εντός της εβδομάδας το Nautical Geo αναμένεται να κινηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), δίχως ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί αν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εργασίες.

Πίσω από τις μετακινήσεις του ερευνητικού πλοίου κρύβονται μια σειρά από διπλωματικές διεργασίες. Η πλέον προφανής αφορά τη διαρκή απειλή που υπάρχει εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Η σχεδιαζόμενη φιέστα στο Βαρώσι, με επικεφαλής τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η προαναγγελία περισσότερων γεωτρήσεων, η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στον κατεχόμενο βορρά του νησιού και η ευθεία πίεση για αλλαγή της μεθοδολογίας της λύσης του Κυπριακού, έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό για τη Λευκωσία .

Νότια της Κρήτης;
Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι έχουν ανακοινώσει έρευνες ανάμεσα στη Μικρά Ασία και το ψευδοκράτος , σε μια περιοχή την οποία οι γνώστες της ενεργειακής πολιτικής της Αγκυρας αντιλαμβάνονται πολύ καλά.

Πρόκειται για περιοχές, στις οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί τρισδιάστατες έρευνες παρά μόνο κάποιες δύο διαστάσεων σε ορισμένα σημεία. Αυτό σημαίνει ότι η ολοκλήρωση των τρισδιάστατων ερευνών σε αυτή την περιοχή θα αποδεσμεύσει τα ερευνητικά σκάφη της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου, ΤΡΑΟ, για επέκταση των ερευνών και σε άλλα σημεία στην ανατολικό Μεσόγειο.

Πρακτικά, η ανησυχία εντοπίζεται στην πιθανότητα η Αγκυρα να ενεργοποιήσει την απειλή για έρευνες νότια της Κρήτης, σε συνδυασμό με ένταση της κακόβουλης επιρροής της στην Τρίπολη, με σκοπό τη διαιώνιση της εκκρεμότητας του Λιβυκού και τη ν ακύρωση των σχεδιαζόμενων εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου .

«Ήσυχο» καλοκαίρι
Στην Αθήνα δεν υπάρχει καμία βούληση να δυναμιτιστεί το κλίμα σε μια περίοδο κατά την οποία έχει εξασφαλιστεί αυτή n πρόσκαιρη, αλλά σίγουρα πολύτιμη ανάπαυλα στις εντάσεις.

Ο σχεδιασμός της πορείας του Nautical Geo στην ευρύτερη περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ στα ανατολικά της Κρήτης δεν είναι βεβαίως γνωστή, ωστόσο είναι παραπάνω από προφανές ότι οι Τούρκοι παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν οι εργασίες αυτές δεν ολοκληρωθούν σε αυτή τη φάση, θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα ωστόσο Αθήνα και Κάιρο θα εντείνουν τις δικός τους διμερείς επαφές για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνεργαστούν στον ενεργειακό τομέα, μάλιστα εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Φιέστα εισβολής
Ουδείς τρέφει αυταπάτες σχετικά με τη διάρκεια της ύφεσης των τουρκικών σχεδιασμών και προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και στην πράξη άπαντες αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατοχική φιέστα του κ. Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, το οποίο πλέον είναι βυθισμένο σύσσωμο στο εθνικιστικό ισλαμιστικό τέλμα που το έχει τοποθετήσει ο ηγέτης του.

Κινήσεις στο παρασκήνιο
Παρά την αποκαλούμενη επιχείρηση γοητείας, η Αγκυρα συνεχίζει να υπονομεύει παρασκηνιακά διάφορες συλλογικές δράσεις του NATO, κάτι που διευκολύνεται από το τουρκικό επιχείρημα περί ισχυρής παρουσίας στη Βαλτική, στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και την πρόθεση να αναλάβει τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

Η Αγκυρα ενοχλείται από το σύνολο των νατοϊκών δράσεων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και η δράση της SNMG-2 για το προσφυγικό είναι μια ενδεικτικό περίπτωση.

Εσχάτως η Αγκυρα υπονομεύει σε επίπεδο NATO και την πολύ σημαντική αποστολή των UAV τύπου RQ4 D Black Hawk, τα οποία επιχειρούν για λογαριασμό της Συμμαχίας από τη βάση της Σιγκονέλα στην Ιταλία με σκοπό να παρέχουν εικόνα από μια ευρεία περιοχή, η οποία βεβαίως περιλαμβάνει το Αιγαίο.

Καθώς δεν μπορούν να διακόψουν την αποστολή, οι Τούρκοι σε αυτή τη φάση έχουν μπλοκάρει τουλάχιστον δύο φορές την αύξηση του προϋπολογισμού της αποστολής των Global Hawk, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το θέμα να έχει φτάσει στη στρατιωτική επιτροπή του NATO, ενώ συνήθως αυτά τα ζητήματα λύνονται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο.

Οι Τούρκοι επικαλούνται οικονομική δυσχέρεια, ωστόσο από το μέγεθος του προγράμματος (αυτή τη στιγμή κοστίζει περί τα 100 εκατ. ετησίως για το NATO και το βάρος μοιράζονται και οι 30 χώρες που συμμετέχουν στη Συμμαχία) είναι σαφές ότι οι ενστάσεις της Αγκυρας εδράζονται στην ενόχλησή της από την εμπλοκή τρίτων στις διαφορές της με την Αθήνα.

Τα προβλήματα που εγείρει η τουρκική πλευρά στην υλοποίηση της νατοϊκής αυτής δράσης έχουν ενοχλήσει πάντως αρκετούς συμμάχους συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών.

https://europost.gr/ragdaies-exelixeis-ellada-kypros-israil-xekinoyn-seismikes-ereynes-ton-east/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα