Πώς ο αποκλεισμός της Ερυθράς Θάλασσας από τους Χούθι μπορεί να οδηγήσει σε νέα πετρελαϊκή κρίση τη Δύση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ως απάντηση οι ΗΠΑ ετοιμάζουν την επιχείρηση Prosperity Guardian

Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών και ο αποκλεισμός της Ερυθράς Θάλασσας από τους Χούθι μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα για την Ουάσινγκτον.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης ενέτειναν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν το Τελ Αβίβ να σταματήσει την χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε απάντηση, οι ΗΠΑ συγκέντρωσαν έναν συνασπισμό 10 κρατών εναντίον της κυβέρνησης των Χούθι. Ωστόσο, ο συνασπισμός περιλαμβάνει μόνο ένα αραβικό κράτος, το Μπαχρέιν, ενώ οι άλλοι γείτονες της Υεμένης έχουν μέχρι στιγμής διστάσει να συμμετάσχουν στην υπό τις ΗΠΑ επιχείρηση Prosperity Guardian.

Οι παρατηρητές λένε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να καταφύγουν σε επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεων εκτοξεύσεων της Υεμένης, όπως έκαναν προηγουμένως το 2016. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει διστάσει να αναλάβει άμεση στρατιωτική δράση κατά των Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν. Το κίνημα της Υεμένης απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τη ναυτική δύναμη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στις 20 Δεκεμβρίου.

«Η ανακοίνωση της Αμερικής για τη σύσταση του Συνασπισμού της Ντροπής δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις… Πρόκειται για μια ηθική και ανθρωπιστική θέση που δεν θα εγκαταλείψουμε, όποιες θυσίες και αν μας κοστίσει», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ αλ-Μπουχαΐτι, στις 19 Δεκεμβρίου.

Οι ΗΠΑ είναι ήδη καταπονημένες από τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία, την πρωτοφανή στρατιωτική ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή και την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να εξοπλίσει το νησί της Ταϊβάν, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου. Ο αποκλεισμός της Ερυθράς Θάλασσας από την Υεμένη, καθώς και η πιθανή απειλή της ανεξέλεγκτης εξέλιξης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα πετρελαϊκή κρίση, για την οποία οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες, σύμφωνα με όσα δηλώνει η Maram Susli.

Τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ βρίσκονται σε χαμηλό 40 ετών, παρόλο που η χώρα έχει αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα καταφύγει στο Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου προκειμένου να βοηθήσει στον περιορισμό της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων μετά τις ενεργειακές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία.

https://www.pronews.gr/kosmos/pos-o-apokleismos-tis-erythras-thalassas-apo-tous-xouthi-mporei-na-odigisei-se-nea-petrelaiki-krisi-ti-dysi/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
33,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα