Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Με διαπραγματεύσεις, υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Πετρέους, π. επικεφαλής της CIA. Θολή η μετεκλογική εικόνα μετά τις τοπικές εκλογές στο Βερολίνο. Σχόλια του γερμανικού Τύπου.

    Κατεστραμμένο μουσείο στη Μαριούπολη

Λίγες ημέρες πριν κλείσει ο πρώτος χρόνος πολέμου στην Ουκρανία η Handelsblatt φιλοξενεί μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην αρχηγό της CIA και στρατηγό ε.α. Ο Πετρέους καταθέτει τις απόψεις του μεταξύ άλλων για το πώς εκτιμά ότι θα τελειώσει ο πόλεμος αυτός με την πλούσια εμπειρία που απέκτησε σε διάφορα πόστα, όπως για παράδειγμα διοικητής της Πολυεθνικής Δύναμης στο Ιράκ και διοικητής της ISAF, της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής και Ασφάλειας, στο Αφγανιστάν.

„Περισσότερες ρωσικές απώλειες και από το Αφγανιστάν”

πρόεδρος Μπους / Ντέιβιντ ΠετρέουςΣτο πλευρό του πρώην προέδρου Μπους ο Ντέιβιντ Πετρέους

“Νομίζω ότι ο πόλεμος θα τελειώσει με λύση μέσω διαπραγματεύσεων” υποστηρίζει. “Αυτό θα συμβεί όταν η ηγεσία της Ρωσίας συνειδητοποιήσει ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε στο πεδίο των μαχών ούτε στο εσωτερικό μέτωπο. Δυστυχώς δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα ισχύσουν αυτές οι συνθήκες. Στο πεδίο της μάχης οι Ρώσοι έχουν ήδη υποστεί πιθανότατα οκτώ φορές περισσότερες απώλειες από ό,τι η τότε Σοβιετική Ένωση σε σχεδόν μια δεκαετία πολέμου στο Αφγανιστάν. Στο εσωτερικό μέτωπο, οι χρηματοπιστωτικές και οικονομικές κυρώσεις, οι κυρώσεις επί προσώπων και οι εμπορικοί περιορισμοί έχουν προκαλέσει ύφεση”.

Σε ότι αφορά ιδιαίτερα στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Πετρέους πιστεύει ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθούν. “Εμείς στις ΗΠΑ και στη Δύση πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την Ουκρανία και να επισπεύσουμε την ημέρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συνειδητοποιήσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και στο εσωτερικό της Ρωσίας δεν είναι βιώσιμος”. Ο Πετρέους δηλώνει υπέρ της αποστολής δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, μαχητικών ελικοπτέρων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. “Παραήμασταν προσεκτικοί μέχρι τώρα” παρατηρεί. Για τα πυρηνικά όπλα εκτιμά ότι ο κίνδυνος είναι αδιαμφισβήτητος. “Ωστόσο, πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν ουσιαστικά κάνει το Κρεμλίνο να αντιληφθεί ότι οι συνέπειες για τη Ρωσία θα ήταν καταστροφικές. Οι προειδοποιήσεις αυτές έχουν μετριάσει τους κινδύνους ικανοποιητικά”.

Θολή μετεκλογική εικόνα στο Βερολίνο

Βερολίνο / κάλπηΠοιο ήταν το μήνυμα της κάλπης;

Τελικά μόνο οι εκλογικοί παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης έμειναν ικανοποιημένοι από τη διαδικασία των επαναληπτικών τοπικών εκλογών στο Βερολίνο, επειδή αυτή τη φορά δεν έγιναν παρατυπίες. Ειδάλλως όλοι οι άλλοι ζουν τον δικό τους μετεκλογικό “Γολγοθά”. Ο πραγματικός νικητής Κάι Βέγκνερ κατάφερε να αποσπάσει τα καλύτερα εκλογικά ποσοστά του αιώνα για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, αλλά δεν θα κυβερνήσει, διότι δεν βρίσκει κόμμα για να συγκυβερνήσει. Οι Σοσιαλδημοκράτες υπό την “άτυχη” Φραντσίσκα Γκίφαϊ υπέστησαν μεγάλες απώλειες, αλλά μαζί με τους μέχρι τώρα εταίρους τους από τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο διαθέτουν άνετη πλειοψηφία για να κυβερνήσουν, ίσως με την Γκίφαϊ και πάλι στο πόστο της τοπικής πρωθυπουργού, με μόλις 105 ψήφους διαφορά από τους Πράσινους. Και οι Φιλελεύθεροι, το κόμμα του Κρίστιαν Λίντνερ, εκπαραθυρώθηκε από τη Βουλή για 5η συνεχόμενη φορά σε τοπική αναμέτρηση.

Πάντως για την ίδια την Γκίφαϊ η ψήφος των Βερολινέζων ήταν ψήφος τιμωρίας σύμφωνα με τη Welt. „Για την SPD ήταν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία της πόλης, φάνηκε από τα πρώτα έξιτ πολς. Ειδικά οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι έφυγαν μαζικά προς τους Χριστιανοδημοκράτες. Παρόλα αυτά, καθαρά αριθμητικά θα μπορούσε να κυβερνήσει ο μέχρι τώρα κυβερνητικός συνασπισμός SPD, Πρασίνων και “Η Αριστερά”. Τόσο περίεργη είναι η κατάσταση μετά το κλείσιμο της κάλπης στην πρωτεύουσα”.

Σημασία σε ομοσπονδιακό επίπεδο

Το μήνυμα της κάλπης ερμηνεύεται και ως ένα μήνυμα των ψηφοφόρων για αλλαγή. “Στο Βερολίνο απαιτούνται περισσότερα πράγματα απ’ ότι απλώς μια συνέχεια (στην πολιτική) σαν να μην συνέβη τίποτα” επισημαίνει το Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών RND. „Δηλαδή μια τοπική πρωθυπουργό που προσπαθεί να εξωραΐσει τα γιγαντιαία προβλήματα του Βερολίνου, μια υπουργό των Πρασίνων που χωρίς σχέδιο κλείνει για αυτοκίνητα εμπορικούς δρόμους που σφύζουν από ζωή. Και ένα αριστερό κόμμα που το μόνο που μπορεί να σκεφτεί στο τεράστιο πρόβλημα στέγασης είναι απαλλοτριώσεις. Για κανένα από τα κόμματα στο Βερολίνο δεν υπάρχει λόγος για θριαμβολογίες ή για υπερβολικές ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Η συμμετοχή στην εκλογές μειώθηκε και το εθνολαϊκιστικό AfD κέρδισε έδαφος. Στην πόλη η απογοήτευση είναι τεράστια”.

Βερολίνο / επαναληπτικές εκλογές / Φραντσίσκα ΓκίφαϊΗττήθηκε η Γκίφαϊ αλλά δεν αποκλείεται να κυβερνήσει με τους εταίρους της

Διδάγματα από τις εκλογές στο Βερολίνο βγάζει το Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση. Ο σχολιαστής προβάλλει τη σημασία της οριακής διαφοράς 105 ψήφων των Πρασίνων σε σχέση με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δεδομένου ότι και τα δύο κόμματα συμμετέχουν υπό τον Όλαφ Σολτς σε κυβέρνηση συνασπισμού. Διαβάζουμε: “Για τους Πράσινους το αποτέλεσμα έχει σημασία και πέραν αυτών των εκλογών. Όταν ακόμη και σε μια πόλη με παραδοσιακή προτίμηση στους Πράσινους αυτή που κρίνει τελικά την επιτυχία ή την αποτυχία είναι η βασική υποψήφια του κόμματος Μπετίνα Γιάρας, θα είναι ακόμη πιο σημαντικό το ποιος ή ποια θα είναι κεντρικός υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Δηλαδή ποιος θα προσπαθήσει να κερδίσει (την εμπιστοσύνη) ολόκληρης της χώρας. Και επειδή οι Πράσινοι θα επιχειρήσουν και την επόμενη φορά να διεκδικήσουν την καγκελαρία, τόσο η Ανναλένα Μπέρμποκ όσο και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ θα βάλουν υποψηφιότητα … Το ερώτημα είναι ποιος εκ των δύο έχει τη δυνατότητα να είναι πιο ισχυρός από τον Σολτς ή τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών, όπως κι αν ονομάζεται”.

Ειρήνη Αναστασοπούλου  

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα