Πώς θα συντρίψουμε την αδίστακτη Τουρκία στην εποχή του υβριδικού πολέμου

27/4/18 | 4 | 2 | 986 εμφανίσεις

Του Δημητρίου Τσαϊλά.

Μια νέα εθνική στρατηγική της Ελλάδος απαιτείται να έχει προσανατολισμό στον πόλεμο του μέλλοντος και τη γρήγορη μεταβαλλόμενη σχέση μεταξύ στρατηγικής και τεχνολογίας στον πόλεμο. Ο πόλεμος του εικοστού πρώτου αιώνα θα είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται με αυτόνομα συστήματα, που αν εκτελεστεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος από την Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο μιας περιφερειακής καταστροφής. Πώς θα υπερασπιστούμε τον Ελληνισμό ενάντια σε έναν τέτοιο εχθρό και πώς θα πολεμήσουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις (ΕΕΔ) για να κερδίσουν έναν τέτοιο πόλεμο;

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

Είναι άμεση ανάγκη να εξετάσουμε την αλληλεπίδραση της στρατηγικής των ΕΕΔ με τις ταχέως αναδυόμενες τεχνολογίες και το βαθμό στον οποίο πρέπει να προσαρμοστούν, αν επιθυμούμε η συλλογική αποτροπή και η άμυνα της Ελλάδας να παραμείνει αξιόπιστη. Στην παρούσα κατάσταση που έχουμε περιέλθει απαιτείται μια νέα Στρατηγική αντίληψη του Ελληνισμού για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του πιθανολογούμενου μελλοντικού πολέμου.

Ο κύριος αντίπαλος μας ασχολείται με την προετοιμασία για τον πόλεμο του μέλλοντος. Οπότε είναι επείγοννα εξετάσουμε την τουρκική στρατηγική για αυτού του είδους πόλεμο ως μελέτη περίπτωσης στην εξελισσόμενη στρατηγική απειλή. Ο σκοπός μας πρέπει να είναι η ανταπόκριση του Ελληνισμού και η νέα ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή μας, προκειμένου να προστατεύσουμε επιτυχώς τις ευάλωτες, ανοιχτές κοινωνίες μας και να σχεδιάσουμε τη μελλοντική δομή των στρατιωτικών δυνάμεων που θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αξιόπιστης αποτροπής και άμυνας.

Ο μελλοντικός πόλεμος

Η ίδια η ιδέα του πολέμου του μέλλοντος είναι αμφιλεγόμενη και πρέπει να αναγνωριστεί ως τέτοια. Η ιδέα ότι οι κοινωνίες και τα συναφή στρατιωτικά τους συστήματα θα μπορούσαν να κατανοηθούν ως σύνθετα συστήματα ενθάρρυναν την άποψη, που αντανακλάται στις περίπλοκες έρευνες για κέντρα βάρους του εχθρού που θα κληθούμε να προσβάλουμε ακριβώς στο σωστό μέρος και στο σωστό χρόνο. Εάν όμως αυτή η προσβολή αντέξει, τότε θα επηρεάσει όλα τα διασυνδεδεμένα μέρη. Σε όλες σχεδόν τις εξεταζόμενες περιστάσεις ο Ελληνισμός δεν θα καταρρεύσει και θα απαντήσει δυναμικά. Εντούτοις, στοιχεία από την τουρκική στρατηγική και τη στρατιωτική στάση της, υποδηλώνουν ότι ο Ερντογάν και ορισμένοι γύρω του πιστεύουν πραγματικά ότι ένας συνδυασμός τουρκικών δυνάμεων και τρωτών σημείων του Ελληνισμού θα μπορούσε να προσφέρει στην Άγκυρα μια τέτοια «αποφασιστική στιγμή». Ή, τουλάχιστον, πιστεύουν ότι κάποια στρατηγικά οφέλη θα μπορούσαν να προκύψουν για την Τουρκία, δεδομένου ότι αυτή η σκέψη είναι τώρα κεντρική στη μεγάλη και στρατιωτική στρατηγική της Τουρκίας.

Η Τουρκία εργάζεται ήδη σε μια σειρά στρατηγικών που υποστηρίζουν την πεποίθησή της ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό που αποκαλείται «ελεγχόμενο χάος», σε περίπτωση σύγκρουσης με τον Ελληνισμό, που ασχολείται με ένα φάσμα μέσων, τεχνολογίας και στρατιωτικών πόρων για την επίτευξη στρατηγικής και των πολιτικών της στόχων.

Συμπέρασμα

Στην καλύτερη περίπτωση, η αναζήτηση συμμαχιών πρέπει τώρα να ενισχυθεί από την ανάγκη επανεξέτασης της χειρότερης περίπτωσης. Ενώ ο Ελληνισμός έχει αναμφισβήτητα κάνει λάθη στις σχέσεις του με την Τουρκία, η ευθύνη για αυτή τη μετατόπιση της τουρκικής στρατηγικής και της επιθετικής στάσης της βρίσκεται σταθερά στην Άγκυρα. Ως εκ τούτου, απαιτείται μια νέα στρατηγική για το μέλλον του πολέμου του Ελληνισμού, που θα πείσει την Άγκυρα ότι σε καμία απολύτως περίπτωση θα έχει οποιοδήποτε όφελος.

(O Ναύαρχος Δ.Τσαϊλάς δίδαξε, μεταξύ άλλων, επι σειρά ετων στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως και της Στρατηγικής και Ασφάλειας σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου,

Τίτλος, Υπότιτλοι: New-economy.gr)

Πώς θα συντρίψουμε την αδίστακτη Τουρκία στην εποχή του υβριδικού πολέμου

 

 

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 4 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  ΣΑΝ says:

  Προφανως οι διδασκομενοι στις δυο Σχολες ,στις οποιες εδιδαξε ο κ. αρθρογραφος ,τεως Αξ/κος του Πολεμικου Ναυτικου -που παντως δεν διετελεσε και Αρχηγος Γ.Ε.Ν -,δεν του εκαναν σχετικες ”δυσκολες” ερωτησεις, γιατι θα ειχε ”λειανει” τις θεσεις του τοσο για ΣΥΝΤΡΙΒΗ ( μεγιστη λεξη_) της Τουρκιας, οσο και για την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΜΜΑΧΩΝ , που προφανως θα εννοει εκτος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαικης Ενωσεως. Θα ”κουτουλισουμε ” τα κεφαλια μας-αργα,η, γρηγορα -με την Τουρκια ειτε στον Εβρο,ειτε στο Αιγαιο,ειτε στην Κυπρο. Ας τους περιμενουμε με την ”ραθυμια” και την αυτοπεποιθηση του λιονταριου και οχι του αρρενος παγωνιου , που ανοιγοκλεινει τα ποικιλοχρωμα φτερα του. Με ποια ψυχη και ποια καρδια ομως να γινουμε λιονταρια, οταν αρκετα χρονια τωρα ”πηραμε την ζωη μας λαθος”,με καθεστως Δημοκρατιας μαλιστα;;;.

 2. 2
  Elatos says:

  Mήπως δεν πρέπει να ευτελίζουμε τους βαθμούς σε κάθε επίπεδο Δημόσιας υπηρεσίας από την οποία αφυπηρέτησε ο καθένας. Που βρέθηκε βαθμός Ναυάρχου ούτε σε εν ενεργεία, ούτε σε εν αποστρατεία Στελέχη. Γιατί καταγράφεται είτε από τον ιστότοπο αλλά κυρίως απο΄τον αρθρογράφο. Τελικά ευτελίζεται ο αρθρογράφος που παρουσιάζει τον εαυτό του με τον ανύπαρκτο βαθμό σε γραπτό κείμενο. Υποβαθμίζει ωσαύτως και την σοβαρότητα των γραφομένων του. Λυπάμαι.

  • 2.1
   ΣΑΝ says:

   Μαλλον ευθυνεται ” ο δαιμων του τυπογραφειου”του συγκεκριμενου ιστοτοπου new economy, γιατι την ιδια ημερομηνια -χθες -(26-4-2018) δημοσιευσε ο ιδιος κ. αρθρογραφος αρθρο στον ιστοτοπο liberal , αναλογου περιεχομενου , με βαθμο υποναυαρχος ε.α , το οποιο και εσχολιασα, μαλιστα. Σημασια εχει οτι ανεξαρτητως βαθμου μορφωνει συναδελφους του εν ενεργεια, για θεματα στρατηγικου σχεδιασμου , στον οποιον σχεδον ουδεποτε θα κληθουν να συμβαλουν με την γνωμη τους , γιατι δεν θα ερωτηθουν ,επειδη δεν θα καθεξουν αναλογες θεσεις. Οπως μαλιστα διαπιστωνεται στα 35χρονη συνεχως αλλασσομενη εκπαιδευση απο τα νηπιαγωγεια μεχρι τα Πανεπιστημια και τις Στρατιωτικες σχολες μαθαινεις περιττα ,χωρις να μαθαινεις τα απαραιτητα για αποτελεσματικοτητα σε καθε βαθμο και θεση ,γιαυτο και το Δημοσιο ,μαζι με την εγγενη διαφθορα του χωλαινει αθεραπευτα . Φυσικα διδασκεσαι τα δημοκρατικα , τα προοοδευτικα και ολα τα κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικα ιδεωδη της Παγκοσμιοποιησης , με την σκοπο να μη χρειθασθει να αγωνισθεις ,γιατι θα αλωθεις εσωθεν.

 3. 3
  anixneuseis says:

  Η σημείωση για τον τίτλο του κ. Τσαϊλά έγινε απο την ιστοσελίδα που δημοσίευσε το άρθρο του. Την New Economy. Δεν φταίει ο ίδιος. Ας μην τον κατηγορούμε άδικα.

  • 3.1
   ΣΑΝ says:

   Παρακληση κ. Σαββιδη να ασχοληθειτε με τον υβριστη μου κ. Δεξαμενο. Δεν τιμα και τις Ανιχνευσεις μας και τους συνανιχνευτες .

 4. 4
  Δεξάμενος says:

  Έχω την άποψη, πως αν ο ΣΑΝ δεν προσκομίσει χαρτί απο ψυχίατρο, πρέπει να αποκλειστεί απο τον ιστότοπο των Ανιχνεύσεων !!!

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  protagon.gr Δημήτρης Ευθυμάκης 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 Το γεωτρύπανο θα βγει συνοδευόμενο από δύο τουρκικές φρεγάτες, θα ρίξει άγκυρες κάπου στο Λιβυκό και τα εργαλεία του θα αγγίξουν τον βυθό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αυτή την οριακή στιγμή, δεν υπάρχει επιστροφή για ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο