Πώς η Τουρκία κερδίζει έδαφος με ΕΕ και ΗΠΑ

19/1/21 | 1 | 2 | 693 εμφανίσεις

euro2day.gr

 • Αγγελική Παπαμιλτιάδου
 • Οι πρωτοφανείς αξιώσεις Τσαβούσογλου ενώπιον του Γερμανού ΥΠΕΞ και η μηδενική αντίδραση. Στρατολογεί πυρηνικό πρόγραμμα ο Ερντογάν, για να ανοίξει ο διάλογος με Μπάιντεν. Η ολιγωρία της ΕΕ και η γέφυρα επικοινωνίας με Μακρόν.

Ελάχιστες μόνο μέρες μετά την ολοκλήρωση της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, η Αγκελα Μέρκελ έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της Χ. Μάας στην Τουρκία. Εκεί, σύμφωνα με γερμανικές πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr, o κ. Μάας υπενθύμισε στον Τούρκο ομόλογό του ότι εν καιρώ γερμανικής προεδρίας, το Βερολίνο μπλόκαρε τουλάχιστον τρεις φορές την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ κατά της Αγκυρας.Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από γερμανικής πλευράς, οι σχέσεις με την Τουρκία παραμένουν «πολύ καλές και εποικοδομητικές» ενώ το Βερολίνο δεν θα διστάσει να προβάλει αντίσταση και στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, επί Πορτογαλικής πλέον προεδρίας της ΕΕ, όταν και πάλι θα εξεταστεί η συμπεριφορά της Τουρκίας.

Τούρκος διπλωμάτης, που μίλησε με το Euro2day.gr, ανέφερε ότι η Άγκυρα «συνεχίζει να κινείται με σχέδιο και μέθοδο». Το συνόψισε ως εξής:

 1. Άνοιγμα εξοπλιστικών αγορών που ήδη έχει φέρει πιο κοντά τη Γερμανία, ενώ αναμένεται να ανοίξει γέφυρα επικοινωνίας και με τις ΗΠΑ, αμέσως μετά την ορκωμοσία του Τ. Μπάιντεν.
 2. Ανακοίνωση ολοκλήρωσης ενός εκ των πυρηνικών εργοστασίων μέχρι το 2023, κάτι που φέρνει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων παικτών και κυρίως των ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή.
 3. Επανέναρξη συναντήσεων μεταξύ Ερντογάν και Μακρόν, καθώς η επικοινωνία έχει ήδη ξεκινήσει.

Στο παρασκήνιο των κινήσεων Ερντογάν βρίσκεται και η οικονομική βοήθεια στην καταρρέουσα τουρκική οικονομία, με όρους που να μην έχουν να κάνουν με ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ.

Η εφαρμογή του Σχεδίου

Στην Ελλάδα μεταδόθηκαν κυρίως οι γενικόλογες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χ. Μάας, ο οποίος πρακτικά είπε ότι «είναι καλύτερο να μην παίζουμε με τη φωτιά», για να μην τίθεται σε κίνδυνο η ειρήνη. Αυτές τις δηλώσεις τις έκανε πριν καν φθάσει στην Τουρκία. Γιατί όταν έφθασε και έχοντας δίπλα του τον Τούρκο ομόλογό του, τα πράγματα άλλαξαν.

Ο κ. Τσαβούσογλου, απτόητος, άδραξε την ευκαιρία και εκτόξευσε «πυραύλους»: «Δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκάτσιες της, κάνει βήματα που παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών, κάνει συνέχεια στρατιωτικές ασκήσεις, ανακοινώνει NAVTEX χωρίς να κάνει εκεί οτιδήποτε».

Με τον Γερμανό ΥΠΕΞ να παραμένει αμίλητος, ο κ. Τσαβούσογλου έθεσε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προβοκάρει την Τουρκία και διερωτήθηκε λέγοντας «δεν ξέρω γιατί η Ελλάδα είπε ότι θα συζητήσουμε μόνο τα θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας ή τα ζητήματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο, αλλά αν αυτό είναι αλήθεια, δεν είναι μια χρήσιμη προσέγγιση».

Πρόσθεσε δε ότι στις διερευνητικές θα πρέπει να μπουν όλα τα αμφισβητούμενα θέματα μαζί και όχι να γίνεται επιλογή ενός και μόνο θέματος. Ανέφερε επίσης ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης θα πρέπει να λέγονται Τούρκοι.

Σε αυτό το σημείο, κάποιος μπορεί να διερωτηθεί τι κατάληξη θα έχουν οι διακυβερνητικές επαφές, εάν η Τουρκία ξεκινάει με αυτή τη στάση, σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι.

Και αντί να υπάρξει αντίλογος από πλευράς Γερμανίας -χώρας της ΕΕ- ο κ. Μάας δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη βούλησή σας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών και μιλάω όχι μόνο ως υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αλλά και εκ μέρους πολλών ομολόγων μου εντός της ΕΕ»…

Ας σημειωθεί η φράση του Γερμανού υπουργού «εκ μέρους πολλών ομολόγων μου εντός της ΕΕ», γιατί έχει ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει της Συνόδου του Μαρτίου. Έχει επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα η δήλωσή του, «ας αφήσουμε τις δύσκολες συνομιλίες του περασμένου χρόνου». Και αυτό γιατί, όπως είχε γράψει το Euro2day.gr πριν από μήνες, η Τουρκία ακολουθεί το δόγμα για τις κόκκινες ζώνες της: κατατέθηκε – εκτελέστηκε – άρα αρχειοθετείται.

Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου του Ερντογάν επίσης έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Χθες η τουρκική προπαγανδιστική μηχανή -ημέρα επίσκεψης του Γερμανού ΥΠΕΞ- σήκωσε ψηλά το θέμα του πυρηνικού εργοστασίου Ακουγίου, ρωσικής επένδυσης ύψους 25 δισ. δολαρίων, με την τουρκική κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας θα λειτουργήσει το 2023 για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Θα δημιουργηθούν και άλλα τέτοια εργοστάσια, ώστε η Τουρκία να αποκτήσει την πυρηνική τεχνολογία, λένε πηγές.

Η κίνηση αυτή έρχεται μερικές μόνο μέρες μετά τη διαρροή ότι Τουρκία και Πακιστάν εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας σε πυρηνικά όπλα, καθώς το Πακιστάν έχει ήδη πυρηνικό εργοστάσιο. Ας θυμηθούμε τι δήλωσε ο Ερντογάν τον Σεπτέμβριο του 2019: «Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, όχι μία ή δύο. Ωστόσο, εμείς υποτίθεται δεν μπορούμε να αποκτήσουμε πυρηνικές κεφαλές. Αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ… Και ακριβώς δίπλα μας, υπάρχει το Ισραήλ, σωστά;».

Το τέταρτο μέρος του τουρκικού σχεδίου “charm and awe” έχει να κάνει με την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία. Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν, με ανταλλαγή επιστολών, να ξαναρχίσουν τον διάλογο, ώστε να ξεπεραστούν οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού.

Ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε μάλιστα σε τουρκικές εφημερίδες ότι την πρωτοβουλία ανέλαβε ο κ. Ερντογάν, για να του ευχηθεί καλή χρονιά. Και συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Μακρόν απάντησε με «θετική» επιστολή, στην οποία λέει ότι θέλει να μιλήσει με τον Ερντογάν και η οποία ξεκινά με την προσφώνηση «Αγαπητέ Ταγίπ» στα τουρκικά.

Πληροφορίες βέβαια από το Παρίσι ανέφεραν ότι οι αβρότητες εκατέρωθεν είχαν να κάνουν με την πρωτοβουλία Ερντογάν να δηλώσει ενδιαφέρον για γαλλικά εξοπλιστικά προγράμματα. Με το δόλωμα (εξοπλιστικά, πυρηνικά και διάθεση διαλόγου) να έχει ριφθεί από πλευράς Τουρκίας, αναμένεται τώρα να φανεί ποια θα είναι η στάση της Αθήνας, καθώς βλέπει την ΕΕ να σκέφτεται όλο και πιο εθνικά και με τους συμμάχους της να λιγοστεύουν.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχου από την Ουάσιγκτον στο Euro2day.gr ότι ο κ. Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει μεν την Τουρκία πιο θεσμικά, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ακολουθήσει συγκρουσιακή πολιτική.

Αγγελική Παπαμιλτιάδουa.papamiltiadou@euro2day.gr

euro2day.gr

 

Category: Διπλωματία, Κυριο Θεμα

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  NIKOS says:

  Είναι θέμα ανάγνωσης των γεγονότων. Η απότομη αλλαγή στάσης της Τουρκίας σίγουρα έχει σχέση με την απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή των κυρώσεων και απόφαση της ΕΕ για επανεξέταση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας είπε στον Τούρκο ομόλογό του, ότι σε περίπτωση διαφωνιών υπάρχει και διεθνές δίκαιο (έδειξε Χάγη). Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Γαλλία, το Ισραήλ και τον Αραβικό κόσμο βρίσκονται στο χειρότερο χαμηλό και ο Ερντογκάν πλασάρει μία επιστολή ευχών ως επιτυχία. Η Ρωσία επενδύει στην Τουρκία γεωπολιτικά και οικονομικά, αλλά αργά ή γρήγορα θα έρθουν οι δυσκολίες. Το 2021 θα είναι πολύ δύσκολή χρονιά για τον Ερντογκάν. Η καραμέλα του εθνικισμού δεν καταπίνεται άλλο από τους Τούρκους (πεινάνε)και μία ελίτ καλοπερνάει. Εχθροί και φίλοι θα του δείξουν την πόρτα.

  • 1.1
   Ο Λούμπεν says:

   Φοβούμαι ότι εάν φύγει ο ερντογάν θα ψάχνουμε να τον βρούμε, όπως και τον Γκρουέφσκι, όπως και τον Ντενκτάς παλαιότερα.

   Μετά τον ερντογάν, θα επιστρέψει ο κεμαλισμός και δεν νομίζω ότι θα είναι λίγοτερο επιθετικός απέναντι στην χώρα μας, σίγουρα όμως θα φαίνεται περισσότερο κοντά στην ΕΕ και στην αμερική.

   Βασικά θα έλεγα, ότι ένας ερντογάν με την όποια απόσταση από νατο και ΕΕ μας συμφέρει περισσότερο.

   • 1.1.1
    Επισκέπτης says:

    Eκτός τού ότι ο Ερντογάν είναι επιθετικότερος των Κεμαλιστών, έχοντας άλλον στόχο(*), η Τουρκία για την Ελλάδα θα είναι πάντα … Τουρκία.

    (*) Οι Κεμαλιστές δεν είναι ιμπεριαλιστές, όπως ο αποβλέπων σε αυτοκρατορία Ερντογάν.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  ΤΡΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ. Οι λόγοι για να βλέπετε "Anixnefseis web tv" είναι πολλοί αλλά θα σας αναφέρω τρείς, χωρίς να δίνω μικρότερη σημασία σε ερεθίσματα από άλλες. 1.- Ο Υποστράτηγος ε.α., Οικονομολόγος και Συγγραφέας Γιώργος Χατηθεοφάνους ...

Ροή Ειδήσεων

  Στη σκιά των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τις οποίες η Αίγυπτος κλείνει το μάτι στην Τουρκία για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσσυ. Απο ...

  Την ώρα που πολλοί φοβούνται για τρίτο κύμα λόγω των μεταλλάξεων, μειώνεται παγκόσμια ο αριθμός των κρουσμάτων. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό;      Με την άφιξη της άνοιξης πολλοί χάνουν την υπομονή τους και ζητούν προοπτική για ...

  300 γυναίκες δολοφονήθηκαν πέρυσι στην Τουρκία. Πολλές δολοφονίες «κουκουλώνονται» και οι θύτες αθωώνονται. Οργανώσεις γυναικών ζητούν καλύτερη προστασία.      Διαδήλωση κατά της βίας με θύματα γυναίκες, Κων/πολη 2020 Στην Τουρκία οι άγριες δολοφονίες γυναικών δυστυχώς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Στη συλλογική ...

  Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πιστεύει πως υπήρξε μεροληψία των δικαστών εναντίον. Αντίθετα η δικαιοσύνη φρονεί πως στηρίχθηκε σε μια στέρεη νομική βάση.      «Δεν μπορώ να αποδεχτώ μια καταδίκη για κάτι που δεν έκανα» είναι τα πρώτα λόγια του ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας