Πώς επηρεάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών το «όχι» της Ε.Ε. στη Βόρεια Μακεδονία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΕΘΝΟΣ

 Τελευταία Ενημέρωση

Γιώργος Σκαφιδάς

Εάν δεν υπήρχε ως δέλεαρ η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα είχε υπογραφεί ποτέ

Εάν δεν υπήρχε ως δέλεαρ η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ για τη σημερινή Βόρεια Μακεδονία και τους πολίτες της, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα είχε υπάρξει ποτέ, ενδεχομένως ούτε καν ως ιδέα. Αυτό είναι σαφές. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα αρκούσε από μόνη της για να δικαιολογήσει μια τέτοια συμφωνία στα μάτια των ψηφοφόρων. Η Ε.Ε. ήταν και είναι, άλλωστε, το ζητούμενο για τους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως είναι επίσης σαφές ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών υπονομεύεται από την απόφαση των Ευρωπαίων να μην δώσουν τελικώς το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά, από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και έπειτα, που η Ε.Ε. λέει «όχι» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα. Η πρώτη ήταν τον Ιούλιο του 2018.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεσμεύει την Ελλάδα (Άρθρο 2, Παράγραφος 1) «να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του Δεύτερου Μέρους (σ.σ. της Βόρειας Μακεδονίας δηλαδή υπό την ονομασία Βόρεια Μακεδονία) σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς Οργανισμούς και θεσμούς, όπου το Πρώτο Μέρος (σ.σ. η Ελλάδα) είναι μέλος». «Από τη θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας… το Πρώτο Μέρος (σ.σ. Ελλάδα) θα κυρώσει οποιαδήποτε Συμφωνία προσχώρησης του Δεύτερου Μέρους (σ.σ. της Βόρειας Μακεδονίας) σε διεθνείς Οργανισμούς, στους οποίους το Πρώτο Μέρος είναι μέλος», υπογραμμίζεται στο Άρθρο 2, Παράγραφος 3. Όσο για την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αυτή θα λάβει χώρα υπό το όνομα Βόρεια Μακεδονία… Μέχρι εδώ όλα καλά.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, όμως, είναι διμερής. Δεσμεύει την Αθήνα και τα Σκόπια αλλά δεν δεσμεύει κατ’ ουδένα τρόπο το Παρίσι ή το Βερολίνο ή τη Χάγη ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να κυρώσουν οποιαδήποτε συμφωνία προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας σε διεθνείς οργανισμούς. Το θέμα, από εκεί και πέρα, παύει να είναι νομικό και γίνεται πολιτικό.

Υπό αυτήν την έννοια, το ερώτημα που τέθηκε σε δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο του 2018 στην τότε ΠΓΔΜ, εάν «Είστε υπέρ της ένταξης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ με την αποδοχή της συμφωνίας ανάμεσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας (sic) και τη Δημοκρατία της Ελλάδας;», ήταν αληθές μεν (καθότι η ένταξη στην ΕΕ προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας και η σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας προϋποθέτει μια προηγούμενη συμφωνία στο ονοματολογικό) αλλά και ελαφρώς παραπλανητικό συνάμα (υπό την έννοια ότι η σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας δεν συνεπάγεται αυτομάτως και τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ).

Η «πόρτα» από την ΕΕ στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία συνιστά σοβαρότατο πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Και εάν η κυβέρνηση του Ζάεφ, που εμφανιζόταν διατεθειμένη να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία όντως είχε αρχίσει να εφαρμόζει, αντιμετωπίζει προβλήματα, τότε παράλληλα υπονομεύεται και η Συμφωνία. Διότι εάν η συγκεκριμένη Συμφωνία δεν μπορεί να εξασφαλίσει την προσέγγιση με την ΕΕ (η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν συνεπάγεται και ένταξη, ενδεικτικό ως προς αυτό το παράδειγμα της Τουρκίας), τότε αυτομάτως η άλλη πλευρά χάνει το βασικό κίνητρο που είχε για να την εφαρμόσει. Η γειτονική μας χώρα έχει, όμως, ήδη αλλάξει το Σύνταγμά της, αποκτώντας μια νέα συνταγματική ονομασία έναντι όλων: την ονομασία Βόρεια Μακεδονία.

Το VMRO-DPMNE καραδοκεί με… απρόθυμες διαθέσεις

Η γειτονική χώρα οδεύει προς εκλογές το 2020. Η παράταξη SDSM του Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, στις οποίες εμφανίζεται να προηγείται το VMRO-DPMNE, η παράταξη δηλαδή του φυγά σήμερα στην Ουγγαρία Νίκολα Γκρούεφκσι που πορευόταν επί σειρά ετών με σημαία της τον αλυτρωτισμό διεκδικώντας ως δική της την αρχαία ελληνική κληρονομιά.

Βόρεια Μακεδονία: Πώς φτάσαμε στο ναυάγιο - Σκέψεις Ζάεφ για παραίτηση

Επισήμως, το VMRO-DPMNE λέει ότι θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια Συμφωνία την οποία ωστόσο το ίδιο αποκήρυσσε ως καταστροφική και προσπαθούσε να τορπιλίσει. Η ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί άλλωστε στόχο και για τους διαδόχους του Γκρούεφσκι. Η απροθυμία τους, ωστόσο, να εφαρμόσουν μια Συμφωνία που οι ίδιοι απέρριπταν από θέση αρχής θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μπορεί για παράδειγμα να μην δούμε καμία πρόοδο στο έργο της Κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στα σχολικά εγχειρίδια, όπερ σημαίνει ότι οι αλυτρωτικές αναφορές στα βιβλία της γειτονικής χώρας παραμένουν… μέχρι νεωτέρας.

Με το erga omnes τι γίνεται;

Από εκεί και πέρα, υπάρχει όμως και ένα πρακτικό θέμα ως προς τη διάσταση του erga omnes (ως προς τη χρήση δηλαδή του ονόματος Βόρεια Μακεδονία από τη γειτονική χώρα έναντι όλων, εντός και εκτός των συνόρων). Διότι όπως σημειώνεται στο Άρθρο 1, Παράγραφος 9 της Συμφωνίας των Πρεσπών, η αλλαγή του ονόματος της χώρας σε όλα τα νέα επίσημα έγγραφα που προορίζονται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση «θα ξεκινά στο άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της ΕΕ στο συναφές πεδίο, και θα ολοκληρώνεται εντός πέντε ετών από τότε». Εάν, όμως, δεν ανοίξουν ποτέ τα ενταξιακά κεφάλαια, τότε προφανώς κάποια πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ…

https://www.ethnos.gr/kosmos/67449_pos-epireazei-ti-symfonia-ton-prespon-ohi-tis-ee-sti-boreia-makedonia

spot_img

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ”Καποια πραγματα δεν θα αλλαξουν ποτέ”, αλλα τοτε και η Συμφωνια των Πρεσπων θα ξεχασθει και θα ακυρωθει -εν τοις πραγμασι που λενε- ,οπως η ενδιαμεση Συμφωνια του 1995 μεταξυ Ελλαδος και ΦΥΡΟΜ.
  Απλως τοτε -αν υπαρχει η ΑλβανοΣλαβια και Αλβανοσλαβοι υπηκοοι-θα διαπραγματευθουμε μια αλλη Συμφωνια και τοτε ο χρονος -οπως παντα- γιατρευει πολλα.
  Σημασια εχει οτι τον επομενο Μαιο θα τριτωσει το κακο με οποιαδηποτε κυβερνηση στα Σκοπια , γιατι εχουν να κανουν πολλα ,που δεν θελουν και ουτε θα τα κανουν.
  Αυτοδεθηκαν στο μαγγανοπηγαδο με τον κ. Ζαεφ ,που σιγουρα δεν θα τον κανουν αγαλμα ποτέ.

  • Δεν ειναι υπερβολη να θεωρειτε το αρθρο τρομερο-καλο δηλαδη- ,ενω αποπνεει την διπλωματικη αφελεια και ανιδημοκρατικοτητα , που υπερισχυσε στο τριο των κ.κ. Τσιπρα, Καμμενου και Κοτζια, που υπεγραψε στα γρηγορα μια Συμφωνια , αγνοωντας τον Ελληνικο λαο και το οποιο τριο το ”βγαλαμε απο το καδρο” πολυ γρηγορα, οταν μαλιστα κανενα καλο δεν ειδαμε απ’αυτην την Συμφωνια , που εξηπηρετησε πληρως αλλα συμφεροντα ;;;.
   Υ.Γ. Για πολλους συνελληνες η λεξη κριμα και φιλοτιμο ειναι αγνωστες και γιαυτο δεν τις χρησιμοποιουν.
   ΔΥΝΑΤΑ .

   • Όταν λέω ότι δεν το διάβασα, το εννοώ απολύτως. Εκτός από τον τίτλο, αναφέρει τον όρο στην δεύτερη φράση. Δεν το διάβασα από κει και πέρα. Αποφάσισα να μην διαβάζω κανένα άρθρο που χρησιμοποιεί τον όρο αυτόν (και να μην παρακολουθώ κανένα ΜΜΕ που κάνει το ίδιο). Δεν ξέρω τι λέει το άρθρο και δεν έχω γνώμη. Γνώμη έχω μόνο για την χρήση του όρου.

 2. Δεν το χαρακτήρισα τρομερό.

  Είπα: μπορεί να είναι και τρομερό, αλλά κρίμα στην περίπτωση αυτή διότι αρνούμαι να το διαβάσω. Οσο καλύτερο είναι, τόσο μεγαλύτερο το κρίμα. Δηλαδή: άλλη φορά να μην χρησιμοποιεί τον όρο “Βόρεια Μακεδονία”, για να μην διώχνει αναγνώστες.

  Δεν το διάβασα και δεν πρόκειται να το διαβάσω. Αυτό είπα. Νόμιζα ότι ήταν σαφές. Φαίνεται ότι δεν ήταν. Αδιάφορο μου είναι τι γράφει.

  • Κύριε Σταλίδη, το τι γράφετε είναι απολύτως κατανοητό, εκτός κι αν έχει κανείς πρόβλημα. Πέσατε στην περίπτωση.

   Από την άλλη, μία εφημερίδα μπορεί να γράψει τα Σκόπια, Σκόπια. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί, όμως, που μεταδίδουν ειδήσεις (δεν εννοώ κάτι μικρά περιφερειακά κανάλια, αλλά τα μεγάλα), είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν την επίσημη πλέον ονομασία τού μορφώματος, άλλως μπορεί να έχουν τραβήγματα με το ΕΡΣ, κατόπιν διαμαρτυρίας τής πρεσβείας τού νεοβαπτισθέντος κράτους. Μπορεί να μάς είναι απεχθές, αλλά αυτό είναι το όνομά του πλέον και δεν πρόκειται ν’ αλλάξει, ας μην κοροϊδευόμαστε. Εγώ κι εσείς Σκόπια τα λέγαμε κι έτσι εξακολουθούμε να τα λέμε, αλλά αυτοί (τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, για τις εφημερίδες δεν είμαι βέβαιος) έχουν το ΕΡΣ πάνω από το κεφάλι των.

   • Συγγνώμη, διότι δεν θέλω να αλλάξω το θέμα συζήτησης κάτω από το άρθρο, αλλά αφού ρωτήθηκα θα απαντήσω.

    Βρίσκω εξωφρενικό αυτό που λέτε. Δηλαδή, το ΕΣΡ θα επιβάλλει στα ΜΜΕ ποια ορολογία θα χρησιμοποιούν; από πότε;

    Λοιπόν, 28 χρόνια τους λέγαμε Σκόπια, ενώ το όνομα στον ΟΗΕ ήταν πΓΔΜ.

    Υπάρχουν χώρες με τις οποίες δεν έχουμε διπλωματικές σχέσεις, πχ το Κοσσυφοπέδιο. Θα πρέπει να μην αναφερόμαστε καθόλου σ’ αυτές;

    Υπάρχουν χώρες που το συνταγματικό τους όνομα και το επίσημό τους όνομα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούμε και οι καθημερινοί άνθρωποι, και τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί, ακόμα και επίσημα έγγραφα του κράτους.

    Λέμε, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ελβετία. Όλα είναι λάθος. Τα σωστά είναι Ντόϋτσλαντ, Φραγκία, Σβέριτζε, Σουίς.

    Να μην πάμε μακρυά. Την Ελλάδα στη Δύση την ονομάζουν Γρεκία. Οι Τούρκοι μας λένε Ιωνία. Γιατί; επειδή όταν ήρθαν να κατοικήσουν στη Μικρά Ασία βρήκαν ανθρώπους που ονόμαζαν τον εαυτό τους Ιωνία και Ίωνες και οι Τούρκοι πολύ απλά γενίκευσαν το όνομα αυτό σε όλους τους ανθρώπους της ίδιας ομάδας. Μας βάφτισαν όλους Ίωνες (Γιουνάν).

    Αν το έκαναν αυτό και οι Σλάβοι, δηλαδή αν τον 7ο αιώνα οι πρώτοι Σλάβοι που κατέβηκαν στα Βαλκάνια και συναντούσαν πρώτους τους Μακεδόνες από τους Έλληνες, ονόμαζαν όλους τους Έλληνες Μακεδόνες, τότε σήμερα στις σλαβικές γλώσσες θα είχαμε ένα πρόσθετο όνομα. Μακεδόνες. Για όλους τους Έλληνες. Αλλά δεν το έκαναν.

    Επιστρέφω στο θέμα. Ούτε και η Συμφωνία των Πρεσπών δεν δίνει «οδηγίες» ή καμίας φύσης υποχρεώσεις σε κανέναν ιδιώτη ή φορέα, να χρησιμοποιεί το υποτιθέμενο νέο όνομα της χώρας. Απολύτως σαφές. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση.

    Το μόνο που δείχνει η χρήση και ατομικά και από ΜΜΕ, είναι μία προδιάθεση να εφαρμοστεί. Το κάνουν δηλαδή επειδή ΘΕΛΟΥΝ και όχι επειδή υποχρεώνονται. Σημειώνω επίσης, ότι ακόμα οι συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια ΔΕΝ είναι σε ισχύ.

    Ευχαριστώ.

    • Σας ευχηθηκα ΔΥΝΑΤΑ αγαπητε ομοφρονα κ. Ανδρεα Σταλιδη . Τωρα διαβασατε και την αποψη των ”υποστηρικτων” της Συμφωνιας , ισως επειδη την ”πραγματωσε” το ινδαλμα τους ο κ. Τσιπρας.
     Σημασια εχει οτι το πανε ”φιρι, φιρι” να διχασθουμε μετα το ΒΕΤΟ της Γαλλιας ,επειδη ο,που βρεθει και ο,που σταθει ο κ.Τσιπρας εκφραζει την ανησυχια του για τις εξελιξεις στα Σκοπια.
     Στην Κρητη -που εχει δυστυχως ευηκοο ακροατηριο- χθες και σημερα εδωσε τα ρεστα του .
     Λετε και δεν μας απασχολουν αλλα προβληματα.

     • Δεν σε παρεξηγώ, ΣΑΝ και δεν θα σού απαντούσα, αν δεν προσπαθούσες να με βγάλεις και … υποστηρικτή τής Συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι που έχεις ξανακάνει. Μόνον ένας βλάκας, ΣΑΝ κι εσένα, θα συμπέραινε από τα γραφόμενά μου ότι είμαι υποστηρικτής τής Συμφωνίας των Πρεσπών, εντελώς κακόπιστα βέβαια, διότι έχεις διαβάσει τα πολυάριθμα σχόλιά μου, που κατακρίνουν τον Καραμανλή τον βραχύ, όπως τον λέει και ο Γιανναράς, που εγκατέλειψε την εθνική γραμμή, που είχε χαράξει ο θείος του το 1992, μαζί με τούς άλλους αρχηγούς κομμάτων. Άπαξ κι εγκατέληφθη, ήταν βέβαιο ότι μία των ημερών θα φτάναμε εδώ που φθάσαμε. Υποστηρικτής, λοιπόν, τής “σκληρής” γραμμής, από την μία και τής Συμφωνίας των Πρεσπών από την άλλη, μόνο στο δικό σου μυαλό μπορεί να ταιριάζουν.

    • “Βρίσκω εξωφρενικό αυτό που λέτε. Δηλαδή, το ΕΣΡ θα επιβάλλει στα ΜΜΕ ποια ορολογία θα χρησιμοποιούν; από πότε;”

     Το ΕΣΡ μπορεί ν’ απαγορεύσει στα ΜΜΕ να χρησιμοποιούν “αδόκιμο” όρο, που προσβάλλει κράτος, ή/και πρόσωπο, αν το τελευταίο διαμαρτυρηθεί. Το ελληνικό κράτος, το ΥπΕξ, δεν αναγνωρίζει κράτος με το όνομα “Σκόπια”, παρά μόνο “Β.Μ.”. Είναι σαφές νομίζω. Δεν λένε πια Βιρμανία, αλλά Μιανμάρ. 28 χρόνια τα ΜΜΕ έλεγαν το μόρφωμα πΓΔΜ ή FYROM, όχι Σκόπια. Είπα, μιλάμε για τα μεγάλα κανάλια, τα λεγόμενα καθεστωτικά, όχι για το Kontra, ή το alerttv.

     Γιατί να μην αναφερόμαστε το Κοσσυφοπέδιο ή Κόσοβο; Δεν το κατάλαβα. Τι σχέση έχουν οι διπλωματικές σχέσεις;

     “Λέμε, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ελβετία. Όλα είναι λάθος. Τα σωστά είναι Ντόϋτσλαντ, Φραγκία, Σβέριτζε, Σουίς”. To παράδειγμά σας είναι άστοχο. Έτσι ονομάζονται οι χώρες αυτές στα ελληνικά. Θα μπορούσατε, αφού θέλετε να αναφερθείτε σε κάτι τέτοιο, να πείτε για το ΗΒ που λέμε Αγγλία, ή το Βασίλειο των Κάτω Χωρών, που λέμε Ολλανδία. Δεν υπήρξε προφανώς διαμαρτυρία εκ μέρους των εν λόγω κρατών. Μπορούν, όμως, να το απαιτήσουν.

     Την Ελλάδα στα Τουρκικά την ονομάζουν Γιουνανιστάν. Δεν ξέρω, ούτε μ’ ενδιαφέρει τι κάνει η Τουρκία, ή η Μ. Βρετανία (άλλο όνομα, το οποίο επίσης είναι εν χρήσει ρδώ για το ΗΒ), αν μάς λέει Greece. Εγώ για την Ελλάδα μιλώ, που ξέρω τι γίνεται.

     Ίσως εσείς γνωρίζετε καλύτερα. Πάντως, η ονομασία “Β. Μακεδονία” έχει περάσει στον ΟΗΕ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και όλους τούς διεθνείς οργανισμούς. Η Συμφωνία των Πρεσπών υπεγράφη και κυρώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων και σε όλα τα επίσημα δημόσια έγγραφα η χώρα αυτή αναφέρεται ως “Β. Μακεδονία”. Μπορεί, λοιπόν, μέσω ΕΣΡ, να απαιτήσει να μην λέγεται “Αθήνα”, αλλά “Ελλάδα” (καταλαβαίνετε τι εννοώ). Αυτή είναι η πραγματικότητα, είτε μάς αρέσει, είτε όχι.

     • Δεν έχω κάτι να προσθέσω. Θεωρώ αδιανόητο το ΕΣΡ να έχει σκοπό να κάνει κάτι τέτοιο. 28 χρόνια που όλοι έλεγαν Σκόπια, συνέβη κάτι; Το ΕΣΡ ασχολείται με άλλα πράγματα (και δεν ασχολείται πάλι, με άλλα). Δεν είναι χωροφύλακας κανενός είδους πολιτικής ορθότητας. Και όχι, η συμφωνία δεν έχει περάσει ακόμα από το ΣΑ του ΟΗΕ, ούτε από την ΕΕ, ούτε υπάρχει ακόμα ένταξη στο ΝΑΤΟ. Βιάζεστε κι εσείς όπως τα ΜΜΕ.

      Όποιος χρησιμοποιεί τον όρο ΒΜ, το κάνει επειδή το θέλει και όχι επειδή υποχρεώνεται.

      Δεν υποχρεώνει η ΣτΠ κανέναν πολίτη και κανέναν φορέα να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο. Αν έχετε διαφωνία, δείτε το άρθρο 7, παρ. 5 της Συμφωνίας. Σαφέσετατο.

     • Κύριε Σταλίδη,

      Είστε έξυπνος άνθρωπος και νομίζω ότι θα έπρεπε να έχετε αντιληφθεί τι είπα. Εγώ δεν απέκλεισα να το κάνουν επειδή το θέλουν. Απλώς τόνισα ότι, επειδή αυτό είναι το επίσημο όνομα των Σκοπίων τώρα και τούς ενδιαφέρει να το λένε τα κανάλια, αν τούς πουν Σκόπια, μπορούν να ζητήσουν διόρθωση κατ’ αρχάς από το κανάλι (ή τα κανάλια, όποια είναι τέλος πάντων) κι αν δεν συμμορφωθούν, να το απαιτήσουν μέσω ΕΣΡ. Ούτε εγώ έχω κάτι να προσθέσω. Είναι μία πραγματικότητα. Και οι εφημερίδες έτσι δεν αναφέρουν πια τα Σκόπια; O πρωθυπουργός, η κυβέρνηση; Και μένα μού δίνει στα νεύρα όταν τ’ ακούω/διαβάζω, αλλά τώρα είναι μία πραγματικότητα. Η Κερκόπορτα άνοιξε την 30/9/2007 κι η Πόλη έπεσε την 25.01.2019. Αποφράδα ημέρα, δυστυχώς!

     • Αποφράδα ξε-αποφράδα, την Πόλη την λέμε Πόλη ή Κωνσταντινούπολη. Δεν τη λέμε Ιστανμπούλ.

      Η Συμφωνία των Πρεσπών μας παροτρύνει επίσης να προτιμούμε τα ενδώνυμα. Δηλαδή να λέμε το Μοναστήρι, Μπίτολα. Θα κάνουμε και αυτό; Γιατί δεν το κάνει κανείς;

      Ο καθένας επιλέγει όποιο όνομα θέλει. Σας είπα να δείτε το άρθρο 7(5) της ίδιας της Συμφωνίας.

      Όποιου τα νεύρα σπάνε, δεν το χρησιμοποιεί. Ούτε νόμος παραβιάζεται, ούτε τίποτα. Έχω κι εγώ την ελευθερία να μην διαβάζω άρθρα και να αποφεύγω ΜΜΕ που χρησιμοποιούν τον όρο. Δε νομίζω να βλαφτεί το επίπεδο ενημέρωσής μου. Ευχαριστώ.

     • Με ξενίζει το ύφος και ο τόνος σας.

      α) Προσωπικά, δεν χρησιμοποιώ την νέα ονομασία, αλλά λέω Σκόπια. Έτσι τα ξέρω, έτσι τα λέω.

      β) Δεν σάς είπα να ακούτε ειδήσεις. Κάνετε ό,τι θέλετε. Ούτε εγώ ακούω και μάλιστα χρόνια τώρα, εκτός αραιά και που κανένα εναλλακτικό κανάλι.

      γ) Άστοχο κι αυτό με την Πόλη, όπως τα προηγούμενα με τα ονόματα των χωρών. Οι Τούρκοι την μετονόμασαν σε Ισταμπούλ, όπως λένε και την Σμύρνη Ιζμίρ, ε και; Στα ελληνικά την λέμε Κωνσταντινούπολη ή Πόλη κι εξακολουθούμε να λέμε Σμύρνη.

      Τελικά, πολύ ασχολήθηκα(με) με το θέμα και εδώ εγώ σταματώ, διότι βλέπω ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.

 3. Την λεξη υποστηρικτες την εβαλα εντος παρενθεσεως και αφορουσε σε ολους τους υποστηρικτες της , που μαζι με τους κ.κ. Τσιπρα και Κοτζια προβαλουν τα ιδια επιχειρηματα και θελουν σωνει και καλα να προσφωνουμε τωρα τα Σκοπια ΟΛΟΙ οι Ελληνες ,με το ονομα που τους εδωσε η Συμφωνια των Πρεσπων και αν δεν συμμορφωνομαστε να μας το επιβαλει το Ελληνικο Ε.Σ.Ρ.με διαμαρτυρια του ο κ. Ζαεφ ,η, οποιου αλλου .
  Δεν ειναι περιεργο που ο συνανιχνευτης κ. Επισκεπτης ανεκαλυψε τον εαυτο του μεταξυ των υποστηρικτων της Συμφωνιας;;;.
  .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα